Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzile pentru ”Taxa pe adăpat” vor fi stopate temporar. Animalele de fermă au nevoie de autorizație pentru a bea apă din izvor

Publicat

”Taxa de adăpat” pentru fermieri va fi aplicată cu măsuri tranzitorii, adică aplicarea amenzilor din partea inspectorilor de la Apele Române va fi suspendată, a anunțat deputatul de Alba, Florin Roman. Este vorba despre un ordin al fostului ministru al mediului, prin care fermele crescătorilor de animale trebuie să se autorizeze pentru sursa de apă.

Practic, fermierilor le trebuie o autorizație de la Apele Române pentru adăparea animalelor din izvoare sau din apele curgătoare și există bineînțeles și o taxă. Pentru autorizare, există o altă taxă pe care fermierul o plătește unei firme private agreate de Apele Române.

De exemplu, pentru 50 vaci, contribuția pentru utilizarea resursei de apă consumată este de 18,26 lei/an plus TVA.

”La solicitările venite din partea cetățenilor, am avut mai multe discuții cu ministrul Mediului, Costel Alexe și cu reprezentanți ai Apelor Romane, în privința taxei de adăpat, cum a numit-o presa. A deranjat foarte mult și atitudinea unor inspectori de la Apele Romane, care în loc să explice necesitatea aplicării legii, au preferat să se arunce cu amenzi usturătoare” a declarat Roman.

Întrucât termenul de conformare era unul extrem de strâns, a adăugat acesta, s-a convenit cu ministrul Mediului și cu reprezentanții Apelor Române, ca ordinul fostului ministru să fie însoțit de dispoziții tranzitorii, astfel încât nimeni sa nu mai fie amendat și să existe timpul necesar pentru o campanie de informare publică.

”Mentalitatea funcționarului care aplică amenzi, afișând o atitudine sfidătoare la adresa contribuabilului de bună credință trebuie să înceteze. E nevoie ca înainte de orice sancțiune financiară, contribuabilul să fie înștiințat în legătura cu responsabilitățile pe care le are. Interesul normal și corect al instituțiilor publice trebuie să fie reglementarea contribuabililor și nu sancționarea acestora” a spus Florin Roman.

Până la 1 iulie 2020, crescătorii de animale care desfașoară activităti economice vor fi informați în legătură cu toate procedurile de autorizare a instalațiilor de captare a apei, și doar cei care nu se vor conforma riscă amenzi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax