Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzile rutiere ar putea creşte semnificativ de la 1 ianuarie 2022. La cât ar putea ajunge punctul de amendă

Publicat

Amenzile rutiere ar putea crește semnificativ de la 1 ianuarie 2022 dacă autoritățile nu plafonează, încă o dată, valoarea punctului amendă.

Reamintim faptul că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut, însă valoarea acestuia e plafonată de mai mulți ani la 145 de lei. Din 2022, salariul minim brut va fi de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că un punct amendă ar putea ajunge la 255 de lei. 

Vezi și Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

Din prima zi a anului viitor, valoarea punctului de amendă ar putea creşte cu mai bine de 100 de lei, odată cu majorarea salariului minim brut de la 2.300 de lei, atât cât este în prezent, la 2.550 de lei, cât va fi de la 1 ianuarie 2022.

Codul rutier stabileşte că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, ceea ce ar însemna ca, de anul viitor, acesta să ajungă la 255 de lei.

Din 2017 însă, valoarea punctului de amendă e plafonată de Executiv la 145 de lei, chiar dacă salariul minim a crescut de mai multe ori de atunci. Măsura plafonării e luată an de an, prin ordonanţă de urgenţă, însă pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de un Guvern cu puteri depline, nu unul interimar sau demis.

Spre exemplu, pentru 2021, plafonarea punctului-amendă a fost decisă în ultima zi din 2020. În schimb, pentru 2020, plafonarea a fost adoptată abia pe 9 ianuarie, astfel că în primele opt zile ale lui 2020, punctul de amendă nu a mai fost plafonat. Şoferii amendaţi în acea perioadă au primit amenzi mai mari cu peste 50%, în condiţiile în care un punct de amendă avea, la acel moment, valoarea de 223 de lei, în loc de 145 de lei.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax