Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amnistie fiscală pentru PFA, CASS și drepturi de autor. Măsura vizează persoanele care sunt în proces cu ANAF


Publicat

anafGuvernul vrea amnistie fiscală pentru PFA, CASS și drepturi de autor, măsura vizând persoanele aflate în proces cu ANAF și fiind prevăzută într-un proiect de lege, care ar urma să fie discutat, miercuri, în ședință de Guvern.

„Miercuri trebuie să fie în ședința de Guvern un proiect de lege care să prevadă foarte clar că tot ce e în trecut până la 1 iunie, sume pe care există procese între ANAF și diverși contribuabili referitoare la PFA, PFI, DDA, CASS, în general pentru cei care nu au venituri sau au venituri foarte mici, la acele diurne pentru șoferi, deci toate cele în care noi ne aflăm într-o mulțime de procese, avem miercuri proiect de lege – sigur, Parlamentul urmează să-l dezbată, Camera Deputatilor e for decizional – și vrem să facem un moment T0: dom’le, până aici, ștergem, că a fost legislația bună sau rea, oamenii au cunoscut-o sau nu au cunoscut-o. Avem procese care ne costă mai mult decât banii pe care îi recuperăm, după care, de la 1, oricine greșește, plătește”, a spus Victor Ponta.

Agentia Națională de Administrare Fiscală a suspendat, săptămâna trecută, emiterea deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înștiințați că au de plătit sume mai mari decât veniturile obținute.

Persoanele care obțin venituri din dobânzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sunt obligate să achite contribuții de asigurări sociale de sănătate calculate la o bază lunară, care nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe țară.

În februarie, ANAF anunța că va emite din oficiu decizii de anulare a platii CASS, impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligația acestei plăți, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor plătite. Procedura a fost decisă de Guvern, printr-un proiect de lege, după ce, la începutul anului, câteva mii de copii din toată țara care au alocațiile pe card au primit înștiințări de plată de la ANAF prin care sunt anunțați că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificați numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

sursa: realitatea.net

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Cristina

  marți, 26.05.2015 at 10:01

  Da..sa dea amnistie daca le returneaza banii inapoi si celorlalti care au platiti deja taxele pe perioada respectiva de ce pentru unii muma si pentru altii ciuma??? Este iar o chestie data cu dedicatie????
  Asa vad eu tara lucrului bine facut. Ce unii sunt mai fraiesi si altii mai destepti??? Pai hai sa nu mai platim toti ca poate mai vine o amnistie..nu???

 2. Cristian

  marți, 26.05.2015 at 21:24

  Cristina, ai inteles gresit. Nu este o amnistie generala, este doar in cazuri de reconsiderare ca activitate dependenta. Amnistia de regula chiar si in NCP art 119 are efecte doar pe sumele neplatite citez:

  Amnistia înlătură răspunderea penală pentru fapta săvârşită. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. Amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Profesor universitar din Cluj, condamnat la închisoare. A luat bani de la zeci de studenți pentru a-i trece la examene

Publicat

Ardelean Ioan, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Mai exact, procurorii au reușit să probeze 43 de acte materiale, în care profesorul a primit bani de la studenți pentru a-i trece la disciplinele „Mecanisme I” sau „Mecanisme II”.

Modalitatea de prindere a profesorului care în mare parte primea mita sub formă bancnotelor de 50 de euro, a fost una foarte complexă. Anchetatorii au apelat până la persoane sub acoperire, supraveghere audio video și în final un flagrant, în biroul profesorului, în care au descoperit mai multe plicuri cu euro.

Faptele pentru care profesorul a fost condamnat s-au petrecut în luna septembrie a anului 2017, iar o primă condamnare a venit în luna octombrie a anului 2020. Atunci judecătorii Tribunalului Cluj l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

În urma primei decizii, procurorii au făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au schimbat sentința și l-au condamnat la închisoare cu executare.

În motivarea instanței de fond este descris pas cu pas modul în care anchetatorii au obținut probele împotriva profesorului. Aceștia au chemat la audieri studenți, au obținut un mandat pentru supraveghere ambientală foto – video dar au folosit și investigatori sub acoperire.

Mai mult de atât din câte se pare, fenomenul era atât de cunoscut la nivelul studenților, încât la un moment dat, când doi studenți au mers la un xerox din apropierea unității de învățâmânt pentru a cumpara două plicuri, vânzătoarea le-a zâmbit, fapt care i-a dus pe cei doi cu gândul că practica este una cunoscută.

Modul de operare

”mecanismul folosit de către inculpatul Ioan Ardelean pentru desfășurarea activității ilicite, consta în aceea că studentul interesat de promovarea examenului se prezenta la biroul profesorului înainte de susținerea examenului având banii într-un plic pe care menționa numele, anul, specializarea și disciplina la care dorește să promoveze, plic pe care îl oferă profesorului care comunica studentului un subiect de examen pentru a-l pregăti iar în momentul susținerii examenului oral, studentul susținea subiectul de examen primit de la profesor cu ocazia predării banilor, indiferent de subiectul trecut pe biletul extras.

De la caz la caz, au existat situații în care modul de operare a fost oarecum diferit, după cum se va detalia în cele ce urmează însă numitorul comun a fost că predarea banilor se realiza anterior examenului, în biroul profesorului în plicuri albe sau foi de examen, suma a fost constantă, 50 euro sau echivalentul în lei și toți studenții care au achitat suma amintită, au trecut examenul”, se arată în motivarea pe scurt a instanței de fond.

Ce au reținut procurorii

S-a reținut în esență sub aspectul stării de fapt aceea că la data de 02.09.2017 inculpatul Ioan Ardelean, în calitate de profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a primit în biroul său sume de bani de la un număr de 10 studenți, totalizând 400 de euro (câte 50 euro de la un număr de 8 studenți) și 450 de lei (200 lei respectiv 250 lei de la un număr de 2 studenți), în legătură cu examenul ce trebuia susținut de către acești studenți la data de 02.09.2017 la disciplinele„Mecanisme I” sau „Mecanisme II” , respectiv pentru ca inculpatul să le acorde acestora note de trecere la respectivele examene iar în intervalul 04-09.07.2017, în calitate de profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-N_____, a primit în biroul său sume de bani de la un număr de 33 studenți suspecți, totalizând 1.500 euro (câte 50 euro de la un număr de 30 studenți suspecți) și 600 lei (câte 200 lei de la un număr de 3 studenți suspecți), în legătură cu examenul ce trebuia susținut de către acești studenți la data de 09.07.2017 la disciplinele„Mecanisme I” sau „Mecanisme II” , respectiv pentru ca inculpatul să le acorde acestora note de trecere la respectivele examene, ulterior însușindu-și acești bani, în condițiile în care toți studenții în cauză au promovat examenul, se mai arată în documentul citat.

După mai bine de trei ani de la momentul flagrantului, profesorul a fost condamnat. Curtea de Apel Cluj a dat decizia finală, în data de 7 mai 2021.

” Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva sentinţei penale nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 a Tribunalului Cluj şi a încheierii de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Desfiinţează sentinţa penală nr. nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 cu privire la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului A.I. şi cu privire la dispoziţiile privind confiscarea specială şi confiscarea extinsă, şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Menţine pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului A.I. pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie.

(…) dispune confiscarea specială de la inculpatul A.I.a sumelor de 1050 lei şi 1900 euro dobândite prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În temeiul art. 1121 alin. 1 lit. m şi al. 2 C.pen. dispune confiscarea extinsă de la inculpatul A.I.a sumei de 11750 euro. Desfiinţează în totalitate încheierea de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul A.I.împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare în apel restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 mai 2021”, se arată în minuta pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalele private care au contracte cu CNAS, obligate să afișeze pachetele medicale și tarifele. Lista furnizorilor din Alba

Publicat

Spitalele private din România care au contracte cu casele de asigurări de sănătate vor fi obligate de lege să afişeze tarifele percepute pacienţilor pe durata internării.

Propunerea vizează reglementarea contribuţiei personale, astfel încât pacientul să aibă idee de costurile prevăzute la spitalizare.

Furnizorii au obligația să afișeze informații cu privire la pachetele medicale și tarifele acestora.

Pentru spitalizarea de zi există tarife minimale, dar și tarife negociate.

Tarifele negociate diferă de la un spital privat la altul, tocmai de aceea, pacientul va primi, la solicitare, un cost estimativ valabil un număr de zile.

Acesta va putea să solicite şi să obţină oferte și de la alte spitale şi să o aleagă pe cea care îl avantajează.

Contribuţia personală a asiguratului se plăteşte de către asigurat în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.

Măsura este necesară, deoarece pacientul poate să opteze pentru un serviciu de spitalizare public sau privat.

Cum se face decontarea pentru pacienții care merg în alt județ, la privat

În cazul în care acesta optează pentru serviciul de spitalizare privat, iar spitalul are contract cu casa de asigurări, serviciul de spitalizare este decontat.

Spre exemplu, persoanele dintr-un anumit județ decid să se trateze la un spital privat din alt județ.

Acestora le va fi decontată spitalizarea de către Casa de Asigurări cu care contractează spitalul respectiv.

O parte din veniturile bugetelor spitalelor publice o reprezintă contractele cu casele de asigurări de sănătate, iar restul sunt acoperite prin subvenţii de la autorităţi publice-locale, de la primării, consilii judeţene.

Lista furnizorilor de servicii medicale care au contracte cu CAS Alba și valoarea contractului:

 • Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – 29,089,728.91;
 • Spitalul de Boli Cronice Câmpeni – 1,353,320.20;
 • Spitalul Municipal Blaj – 9,062,958.86;
 • Spitalul Orășenesc Dr. Alexandru Borza Abrud – 2,606,355.35;
 • Spitalul Municipal Aiud – 7,071,904.39;
 • Spitalul Orășenesc Câmpeni – 3,439,838.66;
 • Spitalul Municipal Sebeș – 5,705,263.05;
 • Spitalul Orășenesc Cugir – 2,615,307.01;
 • Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud – 2,046,705.36;
 • SC CMC PRAXIS SRL – 570,197.00;
 • Centrul Medical Laura Cătană – 410,876.04;
 • SC KIO ENERGY SRL – 51,532.00.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA: Temperaturi normale pentru această perioadă, dar vin zile cu ploi. Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat marți prognoza de vreme actualizată pentru următoarele 4 săptămâni, în țară.

Meteorologii prognozează temperaturi normale pentru această perioadă, cu o posibilă răcire în intervalul 13-14 mai, după cele două zile mai calde de la începutul săptămânii. Apoi vor fi maxime medii de 21-25 grade Celsius și mai cald spre finalul lunii mai.

Din 12 mai începe o perioadă cu mai multe ploi și posibil chiar furtuni, spre finalul intervalului.

Prognoza meteo actualizată (11 mai 2021) – ANM:

Săptămâna 10-16 mai

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar cu o posibilă uşoară abatere termică pozitivă în regiunile intracarpatice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui uşor excedent, local, în regiunile vestice şi sud-vestice, dar şi a unui uşor deficit în centru şi nord-est.

Săptămâna 17-23 mai

Temperaturile medii ale aerului vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în jumătatea estică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, excedent ce va fi mai pronunţat în regiunile sud-vestice.

Săptămâna 24-30 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, posibil uşor mai coborâte în regiunile vestice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice şi la munte.

Săptămâna 31 mai – 7 iunie

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice acestui interval, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Case la 1 euro în orașe și sate din Italia. LISTA locațiilor și condiții pentru cei care vor să locuiască în peninsulă

Publicat

Italia oferă posibilitatea celor care vor să se locuiască în zone pitorești achiziționarea unor imobile la valoarea de 1 euro sau pornind de la această sumă. Este o inițiativă menită să revitalizeze unele zone din Peninsula italică.

Un dintre condițiile cerute noilor proprietari este însă să își asume renovarea caselor.

O mulțime de orașe și sate din Italia dau case la 1 euro, potrivit dcnews.ro.

Lista localităților italiene care vând case la un euro:

Biccari

Orașul se află în sudul Italiei, la 130 de kilometri de Napoli.

Sunt disponibile aproximativ 100 de clădiri, dintre care 20 ce pot fi ocupate imediat.

Orașul cere o garanție de 3000 de euro, sold din care va fi efectuată renovarea casei. Cumpărătorii au trei ani la dispoziție să restaureze clădirile.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ViVoPuglia (@vivopuglia)

Bisaccia

Se află în apropiere de Biccari și dispune de o listă de aproximativ 90 de proprietăți care vând case la 1 euro.

Toate locuințele la un euro sunt dispuse în centrul orașului, în apropiere una de cealaltă.

Autoritățile speră ca proprietarii să vină cu familiile sau prietenii în regiune, astfel va fi o vânzare în masă.

Borgomezzavallee

Situat în munți, în nord-vestul Italiei, la granița cu Elveția, între Geneva și Milano.

Deși este o locație liniștită, nu toți vor să locuiască în zonă, ceea ce a dus la abandonarea orașului de locuitorii săi.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Dave & David (@teamdavide)


Borgomezzavallee vinde case la un euro și e dispus chiar să plătească cuplurile cu 1000 euro pentru a stimula creșterea natalității. În plus, cei care vor să își deschidă afaceri în regiune, care să genereze plata de taxe și impozite, primesc, de asemenea, 2000 de euro pentru proiect.

Cammarata

Este unul dintre puținele orașe care au și titluri internaționale, iar casele de aici se dau gratis.

Locuitorii își dau locuințele pe mâna celor care par a fi cei mai potriviți cumpărători. Dacă aceștia din urmă nu renovează clădirile la timp, orașul revendică locuințele.

Cantiano

Este un sat ce se află la sud de San Marino, într-o zonă bogată a Italiei.

 


Două foste ferme situate în împrejurimile rurale s-au vândut deja, dar sunt disponibile câteva clădiri istorice din centrul vechi al satului.

Cinquefrondi

Este o comună în regiunea Calabria.


Michele Conia, primarul comunei, a denumit această campanie ”Operațiunea Frumusețe”. Aceasta a declarat că foarte mulți tineri au plecat în marile orașe sau chiar în capitală în căutarea joburilor.

Nefiind ocupate și din cauza fenomenelor meteo, casele au început să dea semne de instabilitate în ceea ce privește tencuiala.

Cerința pentru afacerea din Cinquefrondi este ca viitorii proprietari de case să plătească o taxă anuală, un fel de poliță de asigurare, în valoare de 250 de euro până la finalizarea lucrărilor de renovare a casei.

În schimb, dacă nu finalizezi renovarea în trei ani, ești vizat de amendă în valoare de 20.000 de euro.

Castiglione din Sicilia

Situat la poalele Munților Etna și în apropierea plajelor coastei de est a Siciliei, Castiglione din Sicilia pune la bătaie aproximativ 900 de case abandonate, destinate tinerilor, în principal, pentru a aduce o nouă generație în zonă.


Oficialii speră ca sute de case să fie vândute cât mai rapid, deoarece aproximativ jumătate din ele se află într-o stare de degradare avansată. Cele care se află într-o stare mai bună vor fi vândute la prețuri puțin mai ridicate.

În zonă mai locuiesc aproximativ 3.000 de oameni în prezent.

Pentru a te muta aici, nu este solicitat avans pentru garanție, însă noii proprietari sunt nevoiți să achiziționeze o poliță de asigurare de la bancă, în valoare de 4.000 de euro.

Sambuca

Casele din Sambuca, unul dintre cele mai frumoase domenii italienești, datorită peisajelor sale, au atras interesul global. În urma cu doi ani, 16 astfel de proprietăți au fost scoase la licitație, iar anul acesta toate au fost vândute.

Vestea a ajuns până la Hollywood, unde actrița americană Lorraine Bracco a cumpărat o astfel de casă și refăcut-o, astfel încât să ajute la filmările producției My Big Italian Adventure.

Orașul pune la dispoziție alte 15 astfel locuințe.

Troina

Orașul istoric din Sicilia a cunoscut un exod al locuitorilor în ultimele decenii, iar casele au fost abandonate.

Consiliul orașului oferă inclusiv bani pentru renovare pentru noi proprietari. Sumele pot ajunge și la 15.000 de euro, dacă noii locatari își asumă refacerea completă a casei.

 

Autoritățile locale au asigurat că serviciile imobiliare, prin care noii locatari pot intra în posesia locuințelor, sunt în mai multe limbi, aceasta pentru a antrena interesul internațional pentru regiune,.

Castropignano

Cei interesați trebuie să prezinte proiectul de renovare autorităților, să înceapă lucrările în maximum două luni de la data aprobării proiectului și să depoziteze și o garanție de 2.000 de euro, prin care autoritățile au siguranța că noul locatar nu renunță la achiziție.


Garanția se va afla în conturile municipalității timp de 3 ani de la data încasării.

Carrera Ligure

Este un sat de munte, fără prea mulți vecini sau căi de acces. Se află în mijlocul Munților Apenini, la aproximativ 50 de kilometri de Genova.

Casele vândute nu necesită renovare, iar noii cumpărători se pot muta imediat în ele, contra-cost, bineînțeles. Prețul de la care pornesc casele este de 10.000 de euro, aceasta fiind suma finală a unei investiții într-o casă la un euro.

Gangi

Se află în apropierea Palermo, Sicilia, și vinde case la un euro încă din 2011.


Gangi promite o viață liniștită noilor săi locuitori.

Latronico

Se află în sudul îndepărtat al Italiei, la 200 de kilometri de Napoli și la 50 de kilometri de mare.

Are o mulțime de case de vânzare, pornind de la zero euro la 80.000 de euro.

Primăria oferă turiștilor posibilitatea de a cumpăra/ închiria o casă, având la dispoziție toate informațiile necesare.

Pe de altă parte, oferă cetățenilor șansa de a-și face cunoscute locuințele de care dispun, folosindu-se de toate modalitățile de comunicare.

Laurenzana

Nu impune nicio condiție noilor cumpărători, deși celelalte entități solicitau garanția unui depozit în euro, prin care noul prorprietar își asuma renovarea.


Proprietarii vor fi atent monitorizați, însă consideră că banii trebuie investiți direct în proprietate fără să treacă prin formalitățile bancare. Doritorii pot investi până la 20.000 de euro în noile locuințe.

Luserna

Satul de munte Luserna este poziționat în apropierea graniței dintre Franța și Italia și are o populație de 300 de rezidenți.

Oficialii Luserna oferă patru case nemobilate timp de patru ani cuplurilor cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.

Mussomeli

Sat medieval, din Abruzzo, se află la maximum două ore de Roma.

O familie de francezi a reușit să negocieze o locuință în zonă, fără prea multe complicații.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de VisitSicily (@ig_visitsicily)


Și un britanic, consultant în digital, a achiziționat o astfel de casă și a recomandat și altora să facă același lucru.

Santo Stefano di Sessanio

Autoritățile se adresează oamenilor de până în 40 de ani, care pot munci și își pot deschide o afacere, astfel ajutând la situația financiară a orașului. În plus, oamenii ar trebui să stea prin zonă în jur de cinci ani.


Consiliul municipal din Santo Stefano va plăti rezidenților care aspiră o taxă lunară timp de trei ani, până la maximum 8.000 de euro pe an, împreună cu o investiție de până la 20.000 de euro pentru a începe o afacere.

Ofertă este totuși limitată în timp și trebuie să aplicați până la 15 noiembrie.

Teora

În sudul Italiei, în apropiere de coasta Amalfi.

Teora vine cu oferte de case pentru închiriat, axându-se pe familii cu copii, care să aducă un nou suflu regiunii.

Programul conține o listă cu 100 de case, având o chirie de 200 de euro pe lună. Dacă ai cel puțin un copil, orașul scade din chirie și încasează doar 150 de euro.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Info Irpinia (@info_irpinia)


Schema de recrutare a început pe 24 februarie și se va încheia la 31 iulie.

Taranto

La începutul lui 2020, Taranto a câștigat suficientă publicitate din SUA până în Australia, fiind primul oraș ”serios” care a adoptat măsura vânzării caselor la un euro.

sursă: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate