Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF a publicat ordinul privind veniturile din chirii. Se aplică nu doar celor care câștigă din închirierea apartamentului

Publicat

anaf

anafANAF a publicat Ordinul care reglementează procedura privind recalcularea plăților anticipate datorate de o persoană fizică, atunci când intervine rezilierea contractului de închiriere. 

Documentul se aplică nu doar celor ce încasează bani din închirierea apartamentului sau a garsonierei, ci și celor care au date în chirie mai mult de cinci camere turistice. În situația în care intervine rezilierea contractului de chirie, contribuabilii au posibilitatea recalculării plăților anticipate începând cu data de 1 iunie 2015.

Actul normativ se încadrează în categoria reglementărilor privind impozitarea persoanelor fizice ce plătesc impozit pe venitul din cedarea folosinței bunurilor, din activități independente sau din închirierea camerelor turistice.

Autoritățile fiscale au adoptat o procedură de modificare a plăților anticipate datorate de un contribuabil în următoarele situații, reglementate de OpANAF  nr. 2365/2014, supus modificării prin actul normativ analizat astăzi:

– la rezilierea contractului de închiriere;

– la încetarea/suspendarea activităților independente pe timpul anului;

– la încetarea/suspendarea activităților agricole;

– la completarea obiectului de activitate cu alte activități supuse impozitării pe seama normelor de venit;

– la momentul depășirii închirierii unui număr de 5 camere turistice.

Astfel, în cazul în care, pe parcursul unui exercițiu financiar, pentru o persoană fizică ce realizează venituri din închiriere, intervine rezilierea contractului de închiriere în interiorul exercițiului, contribuabilii au dreptul la recalcularea plăților anticipate însă au și obligația depunerii declarației privind veniturile din chirii realizate.

Practic, odată cu rezilierea contractului, autoritățile solicită definitivarea situației impozitului prin depunerea declarației anuale de venit.

Dăcă contractul este în valută și se achită în lei, venitul din chirii se transformă în lei utilizând cursul de schimb al BNR din ziua anterioară emiterii deciziei de impunere.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax