Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANAF ar putea prelua de la primării colectarea taxelor pe proprietate. Vezi câți bani pierde administrația din Alba Iulia

Publicat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea prelua de la primării colectarea impozitelor pe proprietate. Guvernul a decis, în iulie, ca taxarea să se realizeze în funcţie de destinaţia imobilului, şi nu de calitatea proprietarului clădirii sau al terenului. Taxele pe proprietate sunt reprezentate în principal de impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele pe mijloacele de transport. În Alba Iulia, taxele pe proprietate reprezintă aproape 10% din totalul încasărilor în bugetul local.

În luna iulie, Guvernul a modificat baza de impozitare, iar taxarea va varia în funcţie de utilizarea proprietăţii, circuit comercial sau privat, şi nu de natura proprietarului, persoana fizică sau persoană juridică, aşa cum se calcula până în prezent. În aceste condiţii, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinație.  „Vom studia posibilitatea ca ANAF să colecteze taxele pe proprietate, în numele autorităţilor locale”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată la începutul lunii august de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional, citată de Mediafax.

În Alba Iulia, taxele pe proprietate se colectează la ghișeele Direcției de Taxe și Impozite sau la bănci. În anul 2011, autoritățile locale au încasat din taxele pe proprietate 17.661.000 lei, din care 13.338.000 lei din impozite pe clădiri și terenuri și 4.323.000 lei din taxele pe mijloace de transport. Suma încasată din taxele pe proprietate în municipiul Alba Iulia se ridică la aproape 10% din totalul încasărilor în bugetul local.

În opinia reprezentanților autorităților locale, mutarea colectării taxelor pe proprietate la ANAF va afecta bugetele locale. „În acest fel, toți banii ar merge la București, la bugetul central, iar banii ar fi apoi repartizați în țară, în funcție de anumite criterii. Nu mai pare a fi un act de autonomie dacă banii din taxele și impozitele cetățenilor ar fi colectați de ANAF”, a declarat Anuța Șinar, şeful Direcţiei Venituri în cadrul Primăriei Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax