Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF: Perioada medie de rambursare a TVA va fi redusă la maximum 15 zile. Comisia Europeană a închis procedura de infringement

Publicat

anaf

anafComisia Europeană a decis, la 15 iulie, închiderea procedurii de infringement (constatare a neîndeplinirii obligațiilor) față de România în privința nesoluționării unui număr important de deconturi de TVA într-un termen rezonabil, anunță Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) într-un comunicat.

Totodată, ANAF anunță că vrea să reducă perioada medie de rambursare a TVA la maximum 15 zile, dar cere modificarea legislației de către Ministerul Finanțelor și Curtea de Conturi.

Președintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, susține că anunțul Comisiei Europene confirmă eforturile depuse în cadrul reformei ANAF în ce privește întărirea capacității administrative. ”Însă, vreau să subliniez un aspect foarte important: acesta este doar un prim pas în atingerea obiectivului nostru de a reduce drastic perioada de rambursare a TVA. După ce am redus termenele medii de soluționare a deconturilor de TVA cu opțiune de rambursare de la 180 la circa 60 de zile, următorul nostru obiectiv este de a ajunge să rambursăm TVA în maximum 15 zile. Noi suntem pregătiți din punct de vedere administrativ, însă acest lucru poate fi realizat doar cu condiția ca Ministerul Finanțelor Publice și Curtea de Conturi să modifice cadrul legislativ actual”, a precizat Diaconu.

La data de 26 septembrie 2013, Comisia Europeană (CE) a solicitat în mod oficial României să își modifice practicile administrative de rambursare a TVA și respectiv tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat veniturilor provenite din muncă ale nerezidenților.

În ceea ce privește rambursarea TVA, în comunicatul CE se nota, la data respectivă, că aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic soluționate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile.

Executivul comunitar sublinia, în 2013, că această practică nu este conformă cu normele UE în materie de TVA, care prevăd că taxa ar trebui să fie rambursată cu rapiditate, astfel încât să nu creeze o povară administrativă pentru contribuabili. Chiar și în cazul în care statele membre dispun de o anumită marjă de manevră pentru a stabili condițiile de rambursare, contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată, ca urmare a întârzierilor curente.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax