Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF propune ÎNGHEŢAREA salariilor angajaţilor Fiscului din unităţile teritoriale. Precizări de la șeful Fiscului

Publicat

anaf ajfp finante alba

anaf ajfp finante alba Președintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii de lucru cu premierul Sorin Grindeanu și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor de la Palatul Victoria, că a propus ca salariile angajaților din unitățile teritoriale ale Fiscului să rămână la nivelul actual în cazul în care nu se găsesc soluții pentru mărirea acestora, relatează News.ro.

„În momentul de față lucrurile intră pe făgașul normal. Mai avem niște situații izolate la Brăila, Constanța și Hunedoara. Noi avem astăzi o întâlnire cu liderul de sindicat Vasile Marica și cu consiliul sindicatelor din țară, inclusiv sindicatul finanțistului. (…) Sperăm să aducem lucrurile pe făgașul normal și activitatea instituțiilor afectate ieri de aceste proteste să se reia în condiții normale”, a declarat președintele ANAF.

Bogdan Stan a explicat care sunt categoriile de angajați ai ANAF care pierd bani din salariu în urma aplicării legii salarizării în varianta actuală.

„Nu se mai regăsesc sporurile de salarizare ale celor de la vamă, un spor de 25%, precum și sporul celor de la antifraudă care era stabilit printr-o ordonanță de urgență de până la 25%. Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. În cele mai afectate categorii de salariați din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal și cei din conducerea AJFP și direcțiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajați în aceasta situație – la nivelul ANAF de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfățișat și domnului prim-ministru și sperăm ca împreună cu sindicatele să găsim o soluție în acest sens. Una din dorințele dânșilor este ca cei din teritoriu să fie salarizați la nivelul aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluția adoptată. Noi putem să înaintăm aceste propuneri ca amendamente la Senat”, a explicat Stan.

„Pot să vă spun că un șef de administrație județeană a finanțelor publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un șef de direcție vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilieri vamali sunt diminuari între 800 și 1.500 de lei, în funcție de vechime. (…) Una din propunerile pe care le-am făcut către Ministerul de Finanțe a fost, dacă nu se poate găsi o soluție pentru majorarea acestor salarii, să rămână la limita actuală”, a mai spus Stan.

Șeful ANAF a precizat că dorința sindicaliștilor este că nivelul salariilor din unitățile teritoriale să fie la nivelul celor din unitățile centrale.

„Eu am avut o discuție și cu domnul Oprescu și cu domnul Marica (…) și doleanța cea mai mare a dânșilor este salarizarea unităților teritoriale la nivelul unității centrale”, a arătat șeful Fiscului.

El a menționat că la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu există salarii de 14.000 de lei.

„La nivelul ANAF nu exista salariu de 14.000 de lei. Sunt salarii într-adevăr ale directorilor generali din cadrul ANAF undeva în jur de 11.000 – 12.000 de lei brut, la regiuni tot pe aici”, a precizat Stan.

Câteva mii de salariați din direcțiile de finanțe publice au declanșat un protest spontan, luni dimineața, nemultumiți de proiectul legii salarizării, iar protestul s-a extins rapid în toată țara, la direcțiile de finante din unele orașe activitatea fiind oprită total. În multe orașe, activitatea administrațiilor finanțelor publice a fost blocată în totalitate, angajații protestând fie în holurile instituțiilor, fie în fața sediilor acestora.

Proteste spontane au avut loc în țară și marți și miercuri.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax