Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF va semna cu primăriile din țară un protocol de cooperare pentru schimbul de informații despre contribuabili

Publicat

Primăriile din ţară vor semna cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) un protocol de cooperare prin care vor fi schimbate informaţii în format electronic. Motivul este creşterea nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor şi combaterea evaziunii fiscale.

În acest sens a fost emis un ordin interministerial de aprobare a modelului cadru al protocolului de colaborare între ANAF şi autorităţile administraţiei publice locale, publicat marţi în Monitorul Oficial.

„În termen de 30 de zile de la data semnarii prezentului protocol, părţile vor stabili şi vor semna procedura de lucru comună. Procedura de lucru se va semna la nivelul structurilor tehnice ale celor doua instituţii şi va conţine toate detaliile privind modalitatea de implementare a serviciilor din punct de vedere organizatoric şi procedural”, se arată în document.

Obligaţiile primăriilor

O autoritate a administraţiei publice locale va asigura accesul la informaţii, în formă dematerializată, personalului ANAF, desemnat în acest scop, privind: patrimoniul persoanelor fizice şi juridice (bunuri imobile şi bunuri mobile) şi rolul nominal unic; creanţele datorate de contribuabili (persoane fizice şi juridice) bugetului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale.

Primaria va solicita certificat digital pentru personalul propriu desemnat pentru accesarea serviciilor oferite de sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Autoritatea publică locală trebuie să respecte „procedura şi normele de conectare la reţea şi la serviciile oferite de sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice, stabilite de MFP şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS)”.

De asemenea, „va solicita ANAF înrolarea certificatelor digitale obţinute pentru funcţionari în sistemul de management al identităţii şi rolurilor utilizatorilor sistemului informatic al Ministerului Finanţelor Publice”, folosind un tabel prezentat în document. Datele din acest tabel ar urma să fie „centralizate în format electronic de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale şi trimise către Direcţia generală a tehnologiei informaţiei (DGTI) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în format electronic”.

Obligaţiile ANAF

ANAF trebuie să ofere acces la unele din informaţiile sale către personalul desemnat în acest scop din primării.

„ANAF va asigura accesul la informaţii, în formă dematerializată, personalului unităţii subdiviziunii administrativ-teritoriale desemnat în acest scop, în cadrul serviciului oferit de sistemul informatic al MFP, la următoarele informaţii referitoare la: deţinerea de conturi bancare; obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate care au domiciliul fiscal pe raza teritorială a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale; veniturile din salarii şi aferente salariilor, precum şi cele din venituri din surse obţinute de contribuabili persoane fizice care au domiciliul fiscal pe raza teritorială a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, denumirea şi codul unic de identificare a angajatorului”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax