Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Analiștii financiari anticipează un curs de peste 5,1 lei pentru un euro, în următoarele 12 luni

Publicat

Analiștii CFA anticipează un curs de 5,1029 lei pentru un euro, în 12 luni, potrivit  ultimului sondajul al Indicatorului de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA Romania.

“În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0240 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1029 lei pentru un euro”, se arată în raport.

“Pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA Romania a înregistrat în luna februarie o scădere semnificativă. De asemenea și anticipațiile de creștere economică s-au redus cu aproape un punct procentual față de exercițiul anterior.

În ceea ce privește evoluția ratelor de dobândă, se anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Națională de cel puțin 125 puncte de bază în următoarele 12 luni față de nivelul actual”, declară Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA Romania.

Este de remarcat reducerea ponderii participanților la sondaj care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (14,3%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră ca prețul va scădea (38,1%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor este 6,2%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 va fi de 3,5%.

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA Romania, de peste 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește sa cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA Romania și candidații pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax