Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANALIZĂ: Alba, pe locul 21 în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai. Locuitorii sunt productivi, dar foarte prost plătiţi

Publicat

Albaiulienii au un nivel de trai ridicat. Asta ne arată un clasament realizat de ziarul Gândul care are la bază mai mulţi indicatori socio-economici. Spre exemplu, un singur cetăţean din Alba îşi aduce contribuţia la economia locală cu peste 6.800 de euro, în condiţiile în care aportul mediu al unui cetăţean român la produsul intern brut este de aproximativ 6.820 de euro. Analiza arată că locuitorii judeţului Alba sunt prost plătiţi, dar foarte productivi.

Topul a avut la bază mai mulţi indicatori, precum rata şomajului, suprafaţa spaţiilor verzi din localităţi, salariul mediu net, rata criminalităţii, procentul gospodăriilor racordate la reţeaua de canalizare, speranţa de viaţă şi contribuţia locuitorilor la economia locală. În urma punctajelor acordate, Alba s-a poziţionat pe locul 21 în topul judeţelor cu cel mai înalt nivel de trai din România.

Tot un clasament Gândul mai arată că Alba ocupă locul patru în topul judeţelor cu cea mai ridicată rată a criminalităţii din ţară. Mai exact, în Alba, la nivelul anului 2011, circa 344 de persoane din 100.000 au fost găsite vinovate de către o instanţă de judecată, cu 54% peste media naţională, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ciuda faptului că se confruntă cu un şomaj ridicat şi o rată mare a criminalităţii, locuitorii din judeţul Alba se pot mândri cu o productivitate sporită a muncii, dar şi cu o speranţă de viaţă peste media naţională.

Cea mai importantă contribuţie la economia judeţului nostru o aduc companiile din industria lemnului, respectiv Holzindustrie Schweighofer şi Kronospan, care în 2011 au încadrat în muncă peste 1500 de persoane.

Citeşte mai mult despre acest subiect şi vezi şi alte analize pe Gândul.info.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax