Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ: De câte salarii medii are nevoie un locuitor al județului Alba, pentru a-și cumpăra un apartament la Alba Iulia

Publicat

Casele  și apartamentele devin de la an la an tot mai inaccesibile. Alba24 a calculat că un locuitor al județului Alba, care câștigă salariul mediu net, are nevoie de aproximativ 8 ani și jumătate pentru a-și cumpăra un apartament în municipiul reședință de județ. Asta, în condițiile în care ar pune deoparte toți banii și nu ar avea și alte cheltuieli. 

Salariul mediu net în Alba este în 2022 de 3.376 de lei, aceasta fiind premisa de la care plecăm în calculul nostru.

Potrivit siteurilor de anunțuri, pentru un apartament cu 3 camere în Alba Iulia, de aproximativ 70 de metri pătrați, prețul cerut este de aproximativ 1.000 de euro pe metrul pătrat, adică 5.000 de lei. Astfel, prețul cerut este de aproximativ 350.000 de lei.

Desigur, există și apartamente mai ieftine, dar și mai scumpe. Am ales însă unul mediu, situat în zona centrală a orașului.

Asta înseamnă că pentru respectivul apartament, un angajat din Alba, care câștigă salariul mediu, va plăti timp de 8 ani și jumătate, sau peste 100 de luni.

Atenție, întregul său venit ar trebui să meargă în finanțarea locuinței, fără alte cheltuieli.

  • Formula de calcul utilizată: Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari 

În capitală, situația este și mai complicată: un român cu salariu mediu are nevoie de peste 10 ani (sau 122 de salarii medii) pentru achiziția unui apartament nou de 50 de metri pătrați utili în București, iar Clujul este cel mai greu accesibil oraș din piața imobiliară, potrivit Economedia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    luni, 26.09.2022 at 15:44

    Dar câți lbaiulieni au salariul mediu? De ce nu calculați corect? Ce mănâncă cu ce se îmbracă și cu ce își crește copii și îi trimit la școală?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax