Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Analiză The New York Times: Klaus Iohannis a dispărut dintre favoriții la funcția de secretar general al NATO

Publicat

klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis nu mai este văzut ca unul dintre favoriții la funcția de secretar general al NATO. Potrivit unui articol publicat de The New York Times, principalii favoriți sunt cu totul alții. 

SUA ar vrea ca funcția de conducere a Alianței Nord-Atlantice să-i revină vicepremierului și ministrului de finanțe al Canadei, Chrystia Freeland (54 de ani), susține ziarul, citat de stirileprotv.ro.

Fostă jurnalistă, Chrystia Freeland a deținut anterior și funcția de ministru de externe al Canadei. Ea vorbește cinci limbi: engleză, franceză, italiană, ucraineană și rusă.

The New York Times susține că pe lista europenilor se află trei femei: Kaja Kallas – premierul Estoniei, Zuzana Caputova – președintele Slovaciei și Kolinda Grabar- Kitarovic – ex-președinte al Croației.

Pe lângă SUA și UE, Marea Britanie va încerca și ea să-și impună propriul candidat, care ar fi Ben Wallace, actualul ministru al Apărării.

Unii oficiali au sugerat că a rămas în acet post, în ciuda rocadei guvernamentale britanice, nu numai pentru a oferi stabilitate în sprijinul Ucrainei, ci și pentru a-și crește șansele pentru postul NATO, pe care Londra îl dorește cu ardoare ca un alt simbol al statutului său post-Brexit.

Practic, pe președintele României nu îl mai susține nimeni pentru această funcție. Reamintim că cea mai înaltă funcție la NATO ocupată vreodată de un român este cea a lui Mircea Geoană, în prezent secretar general adjunct.

Ce spunea Iohannis despre eventualitatea unei propuneri

”Președintele României, Klaus Iohannis, a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă susținută înd ata de 5 iulie, dacă ar accepta o posibilă numire la conducerea NATO.

Dacă mi s-ar face o astfel de propunere aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică” a spus președintele României, în urmă cu câteva luni.

Întrebat dacă a avut o discuție cu liderii NATO pe acest subiect, Klaus Iohannis a râs și i-a răspuns reporterului de la postul de televiziune Digi24: ”Cred ca v-am răspuns exaustiv”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 05.11.2022 at 21:22

    Ca să caute un individ ca ăsta acolo unde nu-i fierbe oala ? Din ăştia ca el se găsesc la toate colţurile străzilor, un nimeni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax