Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Analize finalizate în cazul copiilor internați cu toxiinfecţie alimentară. Mâncarea livrată de „Nisa Group” era infestată cu stafilococul auriu

Publicat

Horea Timis, seful DSP Alba și Prefectul de Alba, Stefan Bardan

Analizele de laborator în cazul celor 26 de copii care au fost internaţi, miercuri seara, cu simptome de toxiinfecţie alimentară au fost finalizate, iar rezultatele au arătat faptul că aceştia au fost infectaţi cu Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), un virus care provoacă forme uşoare şi medii de toxiinfecţii.

Potrivit directorului DSP Alba, Horea Timiș, au fost coroborate rezultatele obţinute de fiecare echipă a instituţiilor implicate în Comisia de anchetă, fiind formulat un raport final, ce a fost prezentat luni. Cazurile de toxiinfecţie au fost confirmate, iar echipele au identificat nereguli pe parcursul circuitului alimentelor – ce presupune prepararea, manipularea/transportul şi servirea acestora către copii în cantina Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia.

Bucătăreasa de la firma de catering, purtătoare de stafilococ auriu

Potrivit raportului prezentat de reprezentanţii instituţiilor implicate în anchetă, mâncarea livrată Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia a fost infestată cu stafilococul auriu. Bucătăreasa de la „Nisa Group”, care a pregătit mâncarea avea o rană mai veche la mână, care s-a infectat, astfel că stafilococul a ajuns în alimentele preparate.

Contaminarea cu acest virus s-a produs în momentul servirii mesei pentru cea de-a doua serie, formată din 55 de copii. O altă problemă identificată de inspectori în urma controalelor a fost aceea că, la cantina Centrului de Educaţie Incluzivă nu există autorizaţie sanitară. Pentru neregulile identificate, au fost aplicate amenzi şi avertismente, atât la cele două cantine, cât şi la firma care se ocupa de catering.

Sancţiuni aplicate

Firma „Nisa Group” a primit o amendă de 15.000 de lei, iar activitatea de catering a fost suspendată până la reglementarea situaţiei. De asemenea, bucătăreasa a primit o amendă de 1.000 de lei şi i-a fost interzisă temporar activitatea.

De asemenea, au mai fost aplicate următoarele sancţiuni: 1.000 de lei amendă pentru administratorul firmei „Nisa Group” SRL, Dan Dreghiciu; amendă de 1.000 de lei pentru administratorul Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia şi avertisment pentru medicul şcolar care a avizat meniul ce a fost servit copiilor; amendă de 1.000 de lei pentru directorul Centrului pentru Educaţie Incluzivă Alba Iulia, inclusiv suspendarea activităţii de servire a mesei către elevi şi avertisment pentru medicul şcolar carea avizat meniul.

Reprezentanţii DSP Alba au explicat că motivul pentru care doar o parte dintre copiii care au mâncat din meniul livrat de firma de catering au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară ţine de modalitatea de răspândire a stafilococului în alimentele servite, mâncarea fiind infestată în timpul manipulării acesteia. De asemenea, de precizat este faptul că transmiterea acestui stafilococ este posibilă şi prin atingerea unei persoane infectate.

„Nu ai voie să intri în bucătărie, dacă ai asemenea leziuni”

„Problema a fost că la a doua tură, undeva, în procesul de manevrare a alimentelor, a apărut contaminarea, iar asta din cauza unei bucătărese care era purtătoare de stafilococ. Stafilococul s-a găsit la bucătăreasă, atât pe mână, unde avea o plagă mică, o arsură, cât şi în secreţiile nazale. Acelaşi stafilococ a fost identificat şi în produsul finit, deci a apărut practic în momentul în care s-au separat alimentele din prima în a doua tură, undeva pe parcursul manipulării şi s-a izolat în lichidul de vărsătură al copiilor. A fost un cumul de factori, bucătăreasa era purtătoare datorită patologiei pe care o are, ea trebuia să anunţe administratorii. Nu ai voie să intri în bucătărie cu leziuni, dar pentru asta trebuie să faci acele cursuri de igienă despre care am tot atras atenţia”, a explicat directorul DSP Alba, Horea Timiş.

Reamintim că 26 de copii care au consumat masa de prânz la cantina Centrului pentru Educaţie Incluzivă din Alba Iulia au ajuns, miercuri, 7 decembrie, la urgenţe, cu simptome de toxiinfecţie alimentară şi au rămas internaţi până joi, respectiv vineri. Meniul a fost furnizat de firma „Nisa Group” ce deţine „Casa Traiana”. Oficialii județului au precizat că trei dintre copiii intoxicați au mâncat și la cantina Colegiului Tehnic „Dorin Pavel”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Sorin

    luni, 12.12.2011 at 13:49

    Nu am inteles de ce a fost amendat si directorul scolii !? Trebuia un tzap ispasitor ?

  2. alin

    luni, 12.12.2011 at 14:00

    Oameni buni, voi nu vedeti ca e cusuta cu ata alba. Trebuia sa verficati scoala care trebuie si sa dati amenzi celor care trebuie. Pe ce probe ati dat amenzi. Ati filmat intrarea in incinta cantinei scolii Dorin Pavel in loc sa mergeti sa verificati in ce conditii este servita masa la Scoala Speciala, ca probabil atunci inchideati scoala cu totul , ce autorizatii are ca sa serveasca masa acolo si asa mai departe.

  3. has

    luni, 12.12.2011 at 21:04

    Cata prostie! Cine l-a pus pe Timis director? Altul mai ***** n-au gasit? A amendat-o pe bucatareasa ca nu avea voie sa intre in bucatarie cu arsura la mana! Chiar daca stia acest lucru si refuza sa gateasca o dadea afara administratorul. Si directorul scolii ce vina are ca aia era purtatoare de stafilococ? Cantina clar ca nu aveaa autorizatie ca de asta aduceau mancare din alta parte. astia cu controlul lor ne cred prosti ? mai bine ar spune ca sunt alte interese legate de alte persoane, nume grade de rudenie, etc

  4. dudu

    marți, 13.12.2011 at 02:29

    asteptam comentariul cu tenta politica a d-lui florin roman 🙂

  5. Teia

    miercuri, 14.12.2011 at 15:19

    Oare il stiu pe Nisu cei de la NISA GRUP?

  6. Adrian

    joi, 22.12.2011 at 09:48

    inainte sa sariti cu gura pe autoritatiile ce nu au inchis scoala, ganditi-va unde ar fi mers acei copii mai departe. ar fi necesara o schimbare a conducerii si a celor responsabili pt cele intamplate. nu uitati ca si acei copii cu probleme de natura mai speciala au dreptul de a invata si a se integra in societate,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax