Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAT, despre alerta de hepatită A de pe litoralul bulgăresc: Cere explicaţii autorităţilor române, pentru a informa turiştii. Doar plaja din Varna, cu probleme

Publicat

ANAT transmite într-un comunicat că solicită o reacție fermă a autorităților române care să confirme o stare de fapt oficială, spre a putea informa și acționa corect și legal față de turiștii români care au rezervat și achitat vacanțe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Reprezentanţii ANAT spun că agenţiile de turism se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale.

UPDATE 1: MAE a transmis duminică o serie de precizări cu privire la calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, arătând că, potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată e limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni.

„În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014”, se arată în comunicat.

MAE menţionează că a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare.

„Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea «Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre» a Ministerului bulgar a Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate”, precizează MAE.

„Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

MAE precizează totodată că misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

UPDATE: Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) va da în judecată Ministerul Afacerilor Externe dacă instituţia nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc ale autorităţilor de la Sofia, care arătă că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate, a declarat pentru Mediafax prim vicepreşedintele ANAT, Alin Burcea.

„Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii şi transmite către cetăţenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depăşit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marţi avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă”, a afirmat Burcea.

Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere  în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină, transmite ANAT.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a informat, vineri, 4 iulie, cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre asupra faptului că, potrivit informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infestată cu virusul hepatic A.

În aceeaşi zi, comunicatul a fost actualizat cu traducerea integrală a adresei de la Ministerul Sănătăţii din Bulgaria. Potrivit acestuia, “rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai și iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna și Burgas) nu constată înrăutățirea calității apelor pentru îmbăiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetați în zonele de îmbaiere sunt în conformitate cu cele legale, iar în cea mai mare parte din zone chiar și cu cele mai înalte cerințe recomandate privind calitatea apelor și îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populație și turiștii care își petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbaiere – Plaja Ofițerească din orașul Varna – s-a constatat depășirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicția temporară de îmbaiere în această zonă și a informat corespunzător populația precum și autoritățile regionale și locale. În cazul unei eventuale îmbunătățiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidență de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat.

Trebuie menționat că în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere și cu alte prilejuri (în anii anteriori). Cauza principală o constituie intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a așa numitului Kanal Șokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a orașului Varna și zonelor de vile din jurul orașului, foarte probabil și din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conțin reziduuri organice. Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenția instituțiilor la nivel regional și municipal din orașul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.

Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele orașului Varna nu arată abateri de la cerințele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.

În legătură cu aparițiile în mass-media a unor știri și comentarii care se bazează pe declarațiile diferitelor persoane, care nu reprezintă instituții oficiale competente din Republica Bulgaria, referitoare la pericolul de îmbolnăvire cu hepatita de tip A în cazul utilizării apei de îmbăiere trebuie menționat următoarele:

– în conformitate cu indicațiile actuale ale Organizației Mondiale de Sănătate privind siguranța apelor naturale pentru recreere, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A în cazul utilizării apelor naturale pentru îmbăiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusă, dar riscul pentru aceasta este scăzut și poate fi de interes doar în cazul unei infestări masive a apelor de îmbăiere cu reziduuri organice. Așa cum s-a arătat mai sus, conform rezultatelor monitorizării efectuate, o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgar în care nu există interdicție de îmbăiere.

Ministerul Sănătății nu a recomandat publicului și turiștilor care își vor petrece concediile pe litoralul bulgăresc să se imunizeze în prealabil împotriva hepatitei de tip A și respinge categoric o asemenea necesitate.

Informațiile privind rezultatele monitorizării calității apelor pentru îmbăiere se publică pe paginile de internet ale inspecțiilor de sănătate regionale corespunzătoare (Burgas, Varna și Dobrici). Link-urile către aceste pagini au fost transferate și pe pagina de internet a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății, prin inspectoratele regionale de sănătate, va continua monitorizarea necesară a calității apelor pentru îmbăiere și în caz de necesitate va da dispozițiile necesare și va informa corespunzător populația și turiștii aflați pe litoralul Mării Negre, precum și organele competente și alte persoane interesate și instituții pentru luarea măsurilor corespunzătoare (inclusiv în ceea ce privește interdicția de îmbăiere) acolo și când aceasta se impune în scopul eliminării riscului pentru sănătatea populației”.

ANAT transmite că sâmbătă, 5 iulie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera.

“Anunțăm că informațiile apărute în presă și ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituții oficiale. Așa cum am anunțat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiștii pe coasta bulgărească a MăriiNegre”, se arată în comunicatul oficial al celor două instituții din Bulgaria.

În ceea ce privește declarațiile venite de la persoane fără funcții oficiale cu referire la infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat acest lucru, susţin reprezentanţii ANAT. Mai mult, potrivit informațiilor oficiale, rezultatele monitorizării efectuate arată că o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgăresc în care nu există interdicție de scăldat.

”Nu există nicio recomandare din partea Ministerului Sănătății din Bulgaria în vederea imunizării turiștilor împotriva hepatitei de tip A, autoritatea în domeniu respingând categoric o asemenea necesitate. Este foarte important ca, în cazul în care autorităţile române au informaţii oficiale care arată ca fiind necesară în continuare o astfel de imunizare, precum şi alte măsuri serioase de protecţie, să revină ferm cu o astfel de indicaţie şi după comunicările sosite din partea bulgară”, spune Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Atât agențiile de turism românești cât și turoperatorii europeni și-au informat turiștii cu privire la zonele în care scăldatul este permis. Turiștii primesc constant informații, acestea fiind disponibile și în toate unitățile de cazare de pe litoralul bulgăresc, mai menţionează ANAT.

Contactați de către agențiile de turism membre ANAT, marii turoperatori europeni au transmis că nu le-au fost furnizate niciun fel de informări privind riscul crescut de îmbolnăvire, inclusiv de cel cu hepatita A.

”Este început de sezon şi avem sute de mii de turişti români care au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase şi legale în acest sens. În aceste condiţii, agenţiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria”, spune Lucia Nora Morariu.

”Adică, pentru anularea vacanţelor trebuie să existe o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi şi o comunicare corectă şi dublată de acte, astfel încât să fim în măsură să liniştim turiştii sau să anulăm vacanţele cu restituirea integrală a banilor plătiţi. Este o problemă de responsabilitate şi aşteptăm reacţia fermă a autorităţilor din România”, conchide Lucia Nora Morariu.

surse: ANAT, MAE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax