Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anchetă DIICOT pentru exploatare de minori la o fermă din județul Alba. Proprietarul, arestat preventiv

Publicat

lopeti
pixabay.com

Un posibil caz de trafic de minori și exploatare a acestora prin muncă, la o fermă din județul Alba, a fost descoperit de procurorii DIICOT Alba. Proprietarul fermei a fost arestat preventiv, iar o anchetă este în desfășurare.

Cazul este unul extrem de sensibil, deoarece bărbatul susține că nu i-a forțat pe minori să muncească și, mai mult de atât, o parte dintre banii obținuți de minori în urma muncii ar fi fost trimiși lunar părinților.

Pe de altă parte, din probele administrate, procurorii care anchetează cazul au suspiciunea că inculpatul i-a primit și adăpostit pe minori în scopul exploatării, abuzând de autoritatea pe care o avea asupra acestora.

În urma arestării preventive pentru 30 de zile, bărbatul, S. I, a formulat o contestație la Curtea de Apel Alba Iulia, care nu fost admisă de magistrații instanței superioare.

Potrivit unui extras din contestația obținută de Alba24, ”din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul S. I. a săvârşit cinci infracţiuni de trafic de minori, respectiv că în perioada anilor 2016-2017, la ferma deţinută în H (..) jud. Alba, i-a primit şi adăpostit în scopul exploatării prin muncă pe minorii K., Z., M., B., A.

Critica inculpatului, prin care a susţinut că nu i-a forţat să muncească, urmează a fi clarificată în cursul procesului penal, dar din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul i-a primit şi adăpostit pe minori în scopul exploatării, abuzând de autoritatea pe care o avea asupra victimelor, folosindu-i la munca din fermă, iar consimţământul acestora, potrivit art. 211 alin. 3 C. pen., nu constituie o cauză justificativă.

Încadrarea juridică a faptelor urmează a fi definitivată după finalizarea anchetei.

Relevantă, de natură a elucida scopul, respectiv exploatarea, este şi împrejurarea că o parte din banii primiţi pentru munca prestată erau trimişi lunar părinţilor minorilor”, se arată în documentul obținut de Alba24.ro.

Cum au motivat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia menținerea măsurii de arestare preventivă

”Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cauza Rantsev împotriva Ciprului şi Rusiei, a reţinut că, la fel ca în cazul sclaviei, traficul de persoane, prin însăşi natura sa şi scopul exploatării, se baza pe exercitarea atributelor conferite de dreptul de proprietate; fiinţele umane erau tratate ca mărfuri de cumpărare şi vânzare şi puse să muncească forţat; traficul implica o supraveghere minuţioasă a activităţilor victimelor, ale căror mişcări erau adesea limitate; implica utilizarea violenţei şi ameninţărilor împotriva victimelor.

Starea de pericol pentru ordinea publică este evidenţiată de gravitatea acuzaţiilor, de starea de minoritate şi de vulnerabilitatea persoanelor vătămate, precum şi de presiunea pe care a exercitat-o asupra martorului S. persoană care lucrează la firma inculpatului din 2012, căruia i-a impus ce să declare.

Măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, este oportună pentru buna desfăşurare a procesului penal, ţinând seama de stadiul incipient al anchetei, existând situaţiile prevăzute de art. 223 alin.1 lit. b şi alin. 2 Cod procedură penală” se mai arată în documentul obținut de Alba24.ro.

Măsura arestării preventive a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Alba în 10 august, iar în 14 august magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au respins contestația bărbatului.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Burlea

    vineri, 30.08.2019 at 09:40

    E vorba de satul Hoparta , situatia era stiuta de mult ,exista primarie SI post de politie in sat ba chiar nu departe de ferma respective , probleme sunt de multi ani ba chiar stiute SI de primarie SI de seful de post , numai CA na , se mai taia Cate un vitele SI se astupau guriile ochii SI urechiile autoritatiilor , Tre and prin zona vedeai adese Ori din masina minori de varste fragede , plini de noroi SI cine stie cu CE stare de sanatate , lucrand la vaciile din ferma , au fost adusi SI tineri agresivi care erau foarte recalcitranti din diferite parti ale romaniei , pentu a se inpune legea pumnului in gura in fata localniciilor, cand am intrebat seful de post daca acei tineri recalcitranti adusi in zona au vize de flotant pt a locui legal in sat , a recunoscut CA nu au viza de flotant ba chiar CA unii nu au buletine ! Asta acuma cu vreo 2, 3 Ani in urma !!! Deci autoritatiile locale au inchis ochii SI au savurat in liniste carnea de vitel !!!! RUSINE !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax