Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Anchetă ”ținută la sertar” timp de trei ani de procurorii din Câmpeni, în urma unui accident soldat cu moartea unui bătrân

Publicat

politie noaptea

Procurorii din Câmpeni nu au reușit să termine un dosar penal de ucidere din culpă, chiar dacă fapta s-a produs în urmă cu aproape trei ani.

Mai exact, în data de 15 decembrie 2022 se împlinesc trei ani de la decesul unui bâtrân din Lupșa, care în timp ce mergea pe o bicicletă a fost lovit de o mașină condusă de o femeie care pe atunci avea 30 de ani.

În urma impactului bărbatul a ajuns pe capota mașinii, iar apoi, pe carosabil. Bărbatul care pe atunci avea 80 de ani a suferit leziuni grave și a decedat.

Cazul în sine, din punct de vedere al anchetei nu este unul complex, fiind făcută și o expertiză care a arătat maniera în care s-a produs accidentul. Însă deși este un caz cu o complexitate redusă, dosarul nu a ajuns pe rolul unei instanțe de juecată fiind încă la stadiul de anchetă.

CITEȘTE ȘI: UPDATE: Biciclist în vârstă de aproximativ 80 de ani, accidentat mortal de o mașină, pe raza comunei Lupșa

După trei ani, fiica bărbatului decedat, care locuiește în Olanda a făcut contestat durata mare de timp a anchetei și că momentan dosarul nu a fost trimis spre judecare.

În data de 18 noiembrie 2022, magistrații Judecătoriei Câmpeni au admis cererea femeii și au fixat un termen la care ancheta penală trebuie definitivată.

De asemenea motivarea instanței a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portaul rejust.ro.

Potrivit motivării instanței, ”în seara zilei de 15 decembrie 2019 numita (…) a condus autoturismul marca Opel Astra cu numere de înmatriculare (…) pe DN 75 în localitatea Lupșa din direcţia Baia de Arieş spre Cîmpeni.

Când a ajuns în zona km 94+600 nu 1-a observat pe biciclistul (…), care se deplasa pe bicicletă, în aceeaşi direcţie şi sens, lovindu-l cu partea faţă a autoturismului.

În urma impactului biciclistul a fost proiectat pe autovehicul, lovindu-se cu capul şi cu corpul de parbriz şi de stâlpul din dreapta, iar apoi a fost proiectat pe partea carosabilă a drumului.

În urma accidentului a rezultat decesul biciclistului. Prin ordonanţa din data de 15 decembrie 2019 s-a dispus începerea urmăririi penale în rem cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută şi pedepsită de art. 192 alin (I) Cod penal, fiind format dosarul (…) /P/2019 la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni, în cauză s-a dispus realizarea cercetării la faţa locului, efectuarea unei expertize medico-legale de necropsie, au fost audiaţi martori şi s-a dispus realizarea unui raport de expertiză tehnică pentru stabilirea dinamicii accidentului rutier.

Lucrarea realizată de expertul tehnic judiciar a concluzionat că accidentul putea fi evitat de numita prin manevra de frânare de urgenţă, factorul determinat în producerea accidentului fiind inacţiunea acesteia, care a generat starea de pericol iminent”, se arată în motivarea instanței.

În concluzie, magistrații Judecătoriei Câmpeni au admis cererea femeii și au precizat următoarele: ”complexitatea cauzei nu poate fi apreciată ca deosebit de ridicată, faţă de volumul activităţilor procesual penale efectuate în cauză, respectiv care ar trebui efectuate în cauză; situaţia de fapt nu suscită probleme de drept deosebite; în cauză nu există vreun element de extraneitate care să creeze dificultăţi, chiar dacă a fost administrat un probatoriu însemnat.

Faţă de aceste considerente, trecerea a peste 2 ani şi 11 luni de la debutul anchetei, perioadă nejustificată de ansamblul probator administrat, conduce la concluzia că modalitatea de instrumentare nu corespunde celerităţii intrinseci soluţionării cauzelor penale şi dreptului persoanelor la judecarea cauzei într-un termen rezonabil”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare aceștia au dat și un termen la care poate fi soluționat dosarul: ”stabileşte drept termen pentru finalizarea urmăririi penale data de 17 februarie 2023”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 21.11.2022 at 13:19

    Mai studiaţi şi ce „anume” a dus la întârzierea cercetării.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax