Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anchetă ”uitată la sertar” într-un accident mortal de muncă la Kronospan Sebeș. Judecătorul critică inactivitatea din dosar

kronospan

Publicat

O femeie din Alba contestă durata procesului și implicit a anchetei în cazul unui accident mortal de muncă, petrecut pe platforma industrială a firmei Kronospan din Sebeș. 

Este vorba despre un accident de muncă în urma căruia soțul contestatoarei și-a pierdut viața. Femeia contestă în instanță durata anchetei și în motivare spune că polițiștii nu au avansat cu ancheta în cazul accidentului de muncă, deși a trecut mai bine de un an de la producerea acestuia. 

Accidentul mortal a avut loc în data de 2 martie 2021, însă nici în luna octombrie a anului 2022, ancheta nu a fost terminată. 

Un dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș, iar în data de 17 octombrie 2022, magistrații instanței au dat o decizie în favoarea femeii. De asemenea motivarea instanței a fost făcută public, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Din datele scrise în motivarea instanței rezultă că femeia a făcut mai multe cereri pentru a afla date din anchetă, însă nu a primit nici un răspuns din partea polițiștilor din Sebeș.

CITEȘTE ȘI: UPDATE ACCIDENT MORTAL de muncă pe platforma Kronospan Sebeș: Un bărbat de 56 de ani a fost ucis de o volă. Ce s-a întâmplat

Mai mult de atât, judecătorul care a analizat cazul a constatat că nu au mai fost efectuate acte de cercetare penală, în anchetă din luna mai a anului 2021. Cu privire la acest fapt, judecătorii din Sebeș au precizat că ”nu se justifică inactivitatea organelor de cercetare penală, timp de 1 an și 5 luni”, se arată în motivare.

Cazul nu a mai fost cercetat de polițiștii din Sebeș din mai 2021

”Începând cu data de 26.05.2021, judecătorul, verificând dosarul cauzei, constată că nu au mai fost efectuate acte de cercetare penală”, se arată în motivarea instanței.

”În fapt, în data de 02.03.2021, numitul (…) angajat în calitate de operator volă în cadrul societății  aflându-se în timpul programului de muncă pe platforma industrială a societății, în timp ce se afla la volanul încărcătorului frontal cu cupă (marca Volvo) și efectua manevre de descărcare a cupei în care avea încărcată tocătură de deșeuri lemnoase: a lovit pe soțul său (…) cu cupa, în zona capului după care a descărcat încărcătura din cupă peste corpul acestuia, respectiv l-a călcat cu roata dreapta față, provocându-i astfel leziuni incompatibile cu viaţa care au dus imediat la deces.

La aceeași dată, prin procesul-verbal de sesizare întocmit din oficiu, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din Municipiul Sebeș, au dispus efectuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă.

Deși infracțiunea săvârșită este de o gravitate crescută, moartea soțului său fiind una violentă (astfel cum rezultă și din raportul de expertiză medico-legală), în toată această perioadă de peste 1 an de zile activitatea de urmărire penală s-a limitat doar la audierea în calitate de martori _ iar nu de suspecţi a numiților(…).

Cu toate că petenta a formulat și cerere de încunoştinţare despre efectuarea oricăror acte de urmărire penală, arătă că nu a fost informată în niciun fel de către organele de urmărire penală referitor la acestea.

Astfel, în data de 08.07.2021 petenta a formulat cerere prin care a solicitat organelor de urmărire penală încunoştinţarea avocatului ales despre toate actele de urmărire ce urmează a fi efectuate în cauză, cerere ce a fost admisă prin Ordonanța procurorului din 22.07.2021.

În data de 02.02.2021 petenta a solicitat să fie informată despre stadiul cercetărilor penale și despre toate actele de urmărire ce vor fi efectuate în cauză, fără însă a primi un răspuns din partea organelor de urmărire penală.

Ulterior, petenta a formulat din nou o astfel de cerere prin care a solicitat urgentarea soluționării dosarului rubricat și încunoştinţarea avocatului ales despre efectuarea oricărui act de procedură în cauză.

Nici cu privire la această cerere nu a fost comunicat vreun răspuns. Deşi din înscrisurile de la dosar rezultă atât certitudinea săvârșirii faptelor penale prevăzute de art.350 alin. (1) C.pen, respectiv art. 192 alin (1) C.pen., cât personele responsabile de comiterea acesteia, până în prezent nu s-au administrat actele de urmărire penală necesare finalizării acesteia şi aflării adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, respectiv cu privire la persoana celor responsabili de cele petrecute în legătură cu decesul soţului său.

Prin urmare, din pricina acestor omisiuni ale organelor de urmărire penală, nu a fost îndeplinit în totalitate obiectul urmăririi penale, acela de a strânge probele necesare cu privire la existența infracțiunii, la identificarea persoanelor care au săvârșit infracțiunea și la stabilirea răspunderii penale a acestora”, se arată în motivarea instanței.

”Cel din urmă criteriu luat în considerare este acela al complexității cauzei – în acest caz judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că deși în cauză organele de cercetare penală au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea unei infracțiuni contra vieții, cauza fiind una complexă, fiind vorba de numeroase probe care se impun a fi administrate pentru a se lămuri condițiile în care a survenit decesul persoanei în cauză, precum şi dacă cineva se face vinovat de moartea acesteia, însă, cu toate acestea, nu se justifică inactivitatea organelor de cercetare penală, timp de 1 an și 5 luni”, au mai precizat judecătorii din Sebeș.

Drept urmare, magistrații Judeătoriei Sebeș au admis contestației femeii și dat un termen de finalizare al anchetei. Mai exact au dat ca termen de finalizare al anchetei data de 01.02.2023, termen până la care o nouă contestație privind durata procesului penal nu mai poate fi formulată.

Decizia nu are cale de atac.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 24.10.2022 at 13:01

    Stimată doamnă, dacă era vorba de furt, se rezolva foarte rapid. Când este vorba de deces, se poate trage o singură concluzie, lipsă totală de profesionalism. Eemplele pot fi date cu nemiluita.

  2. Gherghisan Daniel

    marți, 25.10.2022 at 11:51

    Si la Politia / Procuratura Sectorului 2 Bucuresti se tergiverseaza plangerile penale, vezi dosar 16648/300/2022. Mai mult, organul de ancheta obisnuieste sa fure din dovezile transmise de subsemnatul pentru a fi atasate in plangerile penale, dau fals in declaratii, modifica declaratiile subsemnatului si ale martorului subsemnatului, imi apeleaza telefonic parintii cerandu-le sa ma determine sa renunt la plangerile penale formulate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate