Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANCOM avertizează: Jucăriile teleghidate şi alte echipamente, fără marcaj CE, bruiază telefonia mobilă și internetul. Amenzi de până la 100.000 de lei

Publicat

poza site 1Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) avertizează că echipamentele electronice, fără marcaj CE, bruiază serviciile de comunicaţii mobile (telefonie, internet), iar utilizarea acestora se pedepseşte cu amenzi de la 5.000 la 100.000 de lei. Printre echipamentele vizate se numără jucăriile teleghidate, staţiile de walkie-talkie sau telefoanele fixe cu wireless (fără fir).

„ANCOM a detectat și soluționat în ultimii ani mai multe cazuri de interferențe prejudiciabile care afectau buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobila. În urma acțiunilor de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat ca, în ultima perioada, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim sa atragem atenția asupra faptului ca utilizarea acestor echipamente este ilegala și rugam consumatorii sa achiziționeze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autoritații.

Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar și din Asia funcționeaza în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobila și internet mobil de banda largă de generația a treia. În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, aceste telefoane fusesera introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

Ce se întâmplă când se folosesc aceste echipamente?

În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe în funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă, susțin într-un comunicat reprezentanții ANCOM. Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

ancom frecventa telecomunicatiiLocalizarea sursei de interferență prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificilă din cauza că este vorba de o transmisie discontinuă de tip “burst” (salva de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvență. La aceasta se adaugă numărul mare al acestor terminale, în multe situații specialiștii ANCOM identificând, pe o raza de cca. 1 km în jurul statiei de baza afectate, câte 5-6 surse de interferențe de acest tip. Scoaterea din funcțiune a tuturor surselor de interferențe identificate într-o zonă presupune accesul în imobile private, fiind  important ca cetățenii să colaboreze cu echipele ANCOM în situațiile în care acestea se află în curs de rezolvare a unui caz de interferență prejudiciabilă, indiferent de natura acesteia.

Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferențele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetățean.

Ori de câte ori achiziționează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezența marcajului CE, precum și prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcționare și utilizare al produsului. Acest lucru este cu precadere necesar în cazul în care produsul este achiziționat de pe o altă piață decât cea europeană.

„Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz”, avertizează specialiștii ANCOM.

În cazul în care cei care dețin astfel de echipamente continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenționale în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicațiilor, cu valori cuprinse între 5.000 și 100.000 lei.

sursa: ancom.org.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax