Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Andrei Baciu, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor

Publicat

Andrei Baciu este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Acuzațiile sunt în dosarul vaccinurilor COVID, pentru fapte din perioada în care Baciu era secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Andrei Baciu și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Acesta a fost chemat luni la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul în care au fost deja puşi sub acuzare fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştrii al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, potrivit Agerpres.

DNA a comunicat, luni, că Andrei Baciu, ”la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății” este urmărit penal, ”pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”.

Precizările DNA

”În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19

  • prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri
  • și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației.

Decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”,

  • astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”.

Peste 4,2 milioane de doze de vaccin Pfizer comandate în plus

Potrivit DNA, Andrei Baciu, atunci secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății,

  • ”cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției
  • ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României
  • care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantități de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.

Baciu ”ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care

  • ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane
  • și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, mai comunică DNA.

Ce spune Andrei Baciu

După ce a fost audiat la DNA, Baciu a declarat că are conştiinţa „absolut liniştită” cu privire la toate lucrurile pe care le-a făcut de când s-a întors în România.

„Am dat o declaraţie cu privire la toate aceste evenimente care s-au desfăşurat în toată această perioadă. (…)

A fost o chestiune care s-a desfăşurat pe mai mulţi ani, foarte complexă şi am dorit să răspund la absolut orice fel de întrebări în dorinţa de a clarifica orice fel de nelămurire.

Eu sper că, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, toate întrebările pe care mi le-au adresat (procurorii – n.r.).

Am deplină încredere că tot ceea ce am făcut este în conformitate cu legislaţia în vigoare, am avut toată dorinţa de a clarifica orice fel de neclarităţi care ar putea să existe.

Am conştiinţa absolut liniştită cu privire la toate lucrurile pe care le-am făcut de când m-am întors în România, de 9 – 10 ani şi, în mod particular, cu tot ceea ce a trebuit să fac în calităţile şi rolurile pe care le-am avut în ultimii patru ani”, a susţinut Baciu, potrivit Agerpres.

El s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost audiat în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste un miliard de euro.

Baciu este născut în 1986 și a absolvit în 2005 Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, după care și-a construit o carieră în domeniul sănătății.

Dosarul vaccinurilor

Potrivit DNA, ”sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei,

  • ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.

Deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia,

  • ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului, potrivit DNA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 11.12.2023 at 18:45

    Baciule, atunci erai baci, iar acum să vedem cât eşti de dibaci.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax