Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Andrei Cojocaru, absolvent al Colegiului Militar din Alba Iulia, ADMIS la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs – SUA

Publicat

Andrei Cojocaru, elev în clasa a XII-a (absolvent de acum) la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a fost admis la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs – Statele Unite ale Americii „United States Air Force Military Academy, Colorado Springs”.

Andrei este al nouălea absolvent al colegiului militar albaiulian care își va desăvârși pregătirea în domeniul militar în instituții de renume din Statele Unite ale Americii: Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs (doi absolvenți) și Academia Militară „West Point” (șase absolvenți).

„Oricât de întâmplător ar fi destinul, tot noi ni-l alegem prin muncă și ambiție!”

Sunt cuvintele absolventului Andrei Octavian Cojocaru, care a fost admis la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs – Statele Unite ale Americii „United States Air Force Military Academy, Colorado Springs”. Andrei este exemplul că orice vis poate fi împlinit, oricât de măreț ar fi acesta. Cum? Prin multă muncă, seriozitate și dragoste pentru ceea ce faci. Andrei își dorește de mic să devină un bun inginer în cadrul Forțelor Aeriene, iar primul pas spre cariera militară l-a făcut venind la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. După patru ani în care și-a depășit limitele, după ce fiecare provocare l-a determinat să își dorească mai mult, iată-l ajuns acolo unde și-a dorit. „De când eram mic știam că voi ajunge la o academie militară, unde, nu eram sigur. Nu pot să spun că dacă în urmă cu 10 ani cineva mi-ar fi spus că voi ajunge să studiez la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs aș fi zis că mă așteptam la asta. Cu siguranță aș fi fost surprins, dar sunt sigur că dacă nu aș fi aplicat pentru academia militară din SUA, tot spre o academie militară m-aș fi orientat pentru că asta îmi place să fac, asta mă văd făcând în anii mei de carieră și vreau să mă dedic cu totul pe viitor spre această direcție”, a mărturisit Andrei. Dragostea pentru uniforma militară s-a născut în familie. Străbunicul lui Andrei a luptat pe front, la Debrecen în Ungaria în cel de-al Doilea Război, bunicul a fost militar la arma transminsiuni iar tatăl lui Andrei este jandarm. Perfomanța obținută de Andrei a adus multă bucurie în familie iar părinții săi sunt foarte mândri de această realizare deosebită, susținându-l pe Andrei necondiționat. „Părinții sunt foarte mândri de această performanță, poate puțin axioși și neliniștiți din cauză că plec, dar se bucură foarte mult pentru mine, pentru că știu că îmi doresc foarte mult să reușesc în acest domeniu și nu a fost niciun moment în viață în care să nu mă susțină”.

Ideea de a studia la academia militară din Colorado Springs l-a atras foarte mult pe Andrei și tocmai faptul că va avea parte de o pregătire intensivă, reprezintă pentru el o provocare prin care își va atinge idealul. „Pentru mine este o oportunitate foarte mare. În primul rând am vrut să merg acolo datorită faptului că vor fi niște ani destul de grei de pregătire și caut să mă îmbunătățesc și să evoluez prin provocări. În fiecare zi caut să fac ceea ce e mai greu, ca să pot să devin mai bun la acel lucru și m-a atras foarte mult ideea de a mă pregăti la Academia Forțelor Aeriene Colorado Springs pentru că este o experiență nouă în care trebuie să depășesc zona mea de confort de acum și să trec peste anumite greutăți ca să pot ajunge la idealul meu, la visul pe care îl am de când eram copil, acela de a fi un foarte bun inginer în cadrul Forțelor Aeriene”, a spus Andrei.

Din băiatul timid care a fost la începutul colegiului militar, Andrei a reușit să își dezvolte în timp abilitățile potrivite pentru a se autodepăși, pentru a deveni mai sociabil și mai comunicativ, abilități care îl vor ajuta să devină un bun lider. Rezultatele foarte bune obținute pe parcursul studiilor liceale i-au adus în clasa a XII-a gradul de elev plutonier major, al doilea cel mai mare grad onorific în colegiul militar, îndeplinind și funcţii de comandă în cadrul subunităților de elevi. Este convins că toată această experiență îi va fi benefică la academia militară. „Am venit la liceu cu un temperament un pic mai timid și faptul că am putut să iau contact cu diverse tipuri de oameni aici și că am fost pus într-o poziție de conducere în cadrul structurii elevilor, mi-a permis să îmi deschid un pic mintea spre lucruri noi, să nu mai fiu așa închis în mine cum eram înainte. Cred că mă va ajuta foarte mult această experiență, mai ales că la academia la care voi studia în următorii ani este foarte mare nevoie să fiu sociabil, comunicativ, deschis. În plus, visul meu este să devin ofițer și orice bun ofițer trebuie să fie un bun lider în primul rând, iar fără comunicare nu se poate”.

La finalul celor patru ani de studiu, Andrei face o radiografie sinceră la tot ceea ce a însemnat pentru el colegiul militar. A fi elev militar a fost pentru Andrei o experiență unică, plăcută, dar și cu momente de cumpănă, care l-au făcut să fie și mai motivat în decizia pe care a luat-o. „Pentru mine, colegiul militar a fost o experiență unică. M-am bucurat de fiecare moment petrecut alături de colegi, alături de niște profesori minunați fără de care nu aș fi reușit să ajung la nivelul la care mă aflu acum și față de care sunt recunoscător. A fost un loc în care am învățat să-mi depășesc limitele. În momentul în care îmi ating rezultatele dorite, să am așteptări mai înalte și să caut tot timpul să evoluez prin ceea ce fac. Nu a fost neapărat greu, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult să fiu în acest liceu și mi-a plăcut tot ceea ce am făcut și la ce am învățat, am învățat cu plăcere. Nu a fost greu, a fost o experiență plăcută”, a mărturisit Andrei. Orice este valoros are și un preț, iar succesul nu se obține atât de ușor. Pe parcurs apar și mici obstacole ce trebuie depășite pentru a-ți atinge obiectivele. „Cred că fiecare elev militar a avut un moment de cumpănă. Pentru mine, acest moment a fost în clasa a IX-a spre început, când am realizat că nu este atât ușor să treci prin toate, așa cum a fost în gimnaziu. Spre exemplu nu am fost un mare sportiv în primii ani de școală, iar în momentul în care am venit aici și am început să alerg la probe și să obțin calificative de la 6 în jos, mi-am spus că nu știu dacă m-aș încadra între elevi din cauză că nu pot ajunge la aceleași performanțe sportive. Cu multă muncă și determinare am reușit să îmi îmbunătățesc calitățile sportive. De asemenea, la materiile pe care nu l-am agreat foarte mult în timpul anilor de gimnaziu, din nou am fost nevoit să dedic mai multă atenție în timpul liceului, iar unele au ajuns chiar să-mi placă. Spre exemplu, nu eram cel mai bun prieten cu fizica în clasa a VIII-a dar a ajuns să îmi placă în timpul liceului”, a spus Andrei, zâmbind.

Dând exemplul personal, Andrei este convins că orice elev care alege să urmeze colegiul militar, poate obține aceleași performanțe: „tot ce trebuie să facă este să privească cu speranță către viitor și să-și dea seama că oricât de întâmplător ar fi destinul, tot noi ni-l alegem prin muncă și ambiție”, a spus Andrei.

Ultimele săptămâni petrecute în colegiul militar din Alba Iulia au fost încărcate de emoție pentru Andrei. „Simt acea ambiguitate interioară, un complex de sentimente de fericire și în același timp de tristețe pentru că toate raporturile companiei și adunările la care am participat erau activități obișnuite în ultimii patru ani, pe care le-am făcut de mai multe ori într-o zi, dar conștientizarea faptului că au fost printre ultimele petrecute aici în liceu m-au făcut să realizez cât de dor o să-mi fie de aceste momente și, ca în fiecare trecere într-o diferită etapă a vieții, simt și puțină tristețe pentru faptul că trebuie să mă despart de profesori și prieteni, dar privesc cu încredere și speranță spre un viitor bun”.

Dacă pentru Andrei situația școlară în România s-a încheiat deja, având în vedere procesul de selecție în academiile militare din străinătate, pentru colegii săi de an, emoțiile examenelor cresc în această perioadă. Aflându-se pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru plecarea în SUA, Andrei are un mesaj pentru cei care i-au fost colegi și prieteni timp de patru ani: „deși nu au nevoie pentru că știu că sunt mai mult decât pregătiți, le urez mult succes, ei știu că sunt cu sufletul alături de ei, le voi ține pumnii, și sunt sigur că se vor descurca de minune și fiecare va ajunge acolo unde își dorește. Indiferent câți kilometri vor fi între noi, câte mări sau oceane ne despart, sunt sigur că legăturile dintre noi se vor păstra”, a transmis cu emoție Andrei.

La vârsta de 14 ani, când pășit pentru prima dată pe porțile colegiului militar din Alba Iulia, Andrei avea în fața lui o mare provocare: absolvirea acestei instituții de învățământ liceal militar. A încheiat remarcabil această etapă, reușind să fie admis la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs și spune că adevărata provocare abia acum începe. „Încă de când am fost admis în colegiul militar mi-am spus că poate va fi puțin greu liceul, dar nu a fost nici măcar începutul. Abia acum începe adevărata provocare și trebuie să dau tot ce am mai bun în fiecare zi de acum înainte, pentru a mă putea pregăti cât se poate de bine și pentru a putea spera că într-o zi o să îmi fac mândri părinții, cadrele militare și profesorii care m-au pregătit și țara”, a încheiat Andrei.

Andrei Cojocaru este al nouălea absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia care își va desăvârși pregătirea în domeniul militar în instituții de renume din Statele Unite ale Americii: Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs (doi absolvenți) și Academia Militară „West Point” (șase absolvenți), au transmis reprezentanții colegiului militar albaiulian.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Cum se vor plăti diferențele salariale pentru personalul didactic din învățământ. Guvernul aprobă astăzi normele metodologice

Publicat

Guvernul va adopta în sedința din 6 iulie 2022 normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 48/2022 privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

OUG care prevedea plata salariilor restante pentru  personalul didactic din învățământul de stat a fost aprobată în luna aprilie 2022, iar aplicarea acesteia trebuia să se facă în termen de 90 de zile. Sumele datorate urmează să fie plătite eşalonat, pe o perioadă de cinci ani.

Documente: Normele metodologice prin care se vor acorda drepturile salariale restante

Ce prevede OUG prin care s-a decis acordarea drepturilor salariale restante pentru personalul didactic:

Diferenţele de drepturi salariale vor fi acordate tuturor categoriilor de personal didactic şi vor fi actualizate cu indicele de inflaţie.

De asemenea, sumele se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, şi se vor plăti eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a actului normativ, astfel:

  • 1.  5% din valoarea diferenţelor salariale în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG;
  • 2.  10% din valoarea diferenţelor salariale în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG;
  • 3.  25% din valoarea diferenţelor salariale în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG;
  • 4.  25% din valoarea diferenţelor salariale în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG;
  • 5.  35% din valoarea diferenţelor salariale în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei OUG; Plata sumelor în cauză se va face anual, într-o singură tranşă, până la data de 30 iunie.

Pentru anul 2022, plata sumelor se va face într-o singură tranşă în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

6 iulie: Ziua internațională a sărutului. Cum este prezent în artă și ce beneficii are pentru sănătate

Publicat

Ziua internaţională a sărutului este celebrată, în fiecare an, la 6 iulie. Această sărbătoare a  apărut în 2006, în Marea Britanie şi, în decurs de câţiva ani, a devenit o sărbătoare internaţională.

Scopul acestei zile este de a le da o ocazie în plus îndrăgostiţilor de a fi aproape unul de celălalt, dar şi de a evidenţia varietatea de sensuri pe care le are acest gest.

Expresie a afecţiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cei mai importanţi sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei, şi serotonina, ce contribuie la o stare de bine şi fericire.

De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului). Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice, conform Agerpres.

Sărutul în artă

Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi „Sărutul”, precum şi în lucrarea monumentală „Poarta sărutului”.

În pictură, sărutul a fost imortalizat, printre alţii, de Francesco Hayez (1859), Edvard Munch (1897), Pablo Picasso, Marc Chagall, Rene Magritte, Roy Lichtenstein sau Banksy.

Una dintre cele mai faimoase picturi ce poartă numele „Sărutul” („Liebespaar”) este cea în ulei realizată de pictorul austriac simbolist Gustav Klimt (1862-1918). Lucrarea a fost realizată între anii 1907 şi 1908, la apogeul „Perioadei de aur”, în care Klimt a preferat nuanţele de auriu, realizate din frunze (foiţe) de aur.

Tabloul „Sărutul” înfăţişează un cuplu îmbrăţişat, trupurile celor doi fiind înfăşurate în mantii decorate într-un stil ce aminteşte atât de Art Nouveau, extrem de popular la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, cât şi de Mişcarea pentru Arte şi Meşteşuguri, apărută în Marea Britanie şi, de asemenea, extrem de populară la începutul anilor 1900. Combinaţia rezultată este numită „Jugendstil”.

Pictura „Sărutul” poate fi admirată în galeria Austriacă Belvedere (Osterreichische Galerie Belvedere), găzduită de Palatul Belvedere din Viena.

În film, sărutul a debutat în pelicula „The Kiss”, ce datează din 1896, potrivit imdb.com. Scena dintre Mary Irwin şi John Rice a durat 18 secunde, suficient cât să declanşeze un adevărat scandal mediatic şi să-i aducă regizorului William Heise acuza că ar dori coruperea şi decadenţa publicului american.

Deşi interpretăm, de obicei, sărutul ca pe o formă de afecţiune şi, de cele mai multe ori, ni-l imaginăm în context romantic şi senzual, el poate fi şi un semn de respect, prietenie, salut, admiraţie, reconciliere, de intenţii pacifiste sau chiar un mod de a transmite norocul.

În context religios, faţă de diferite obiecte de cult, sărutul exprimă devotament şi evlavie.

Un comportament asemănător sărutului se întâlneşte la anumite specii de mamifere, în special primate.

Este greu de spus, însă, dacă la oameni sărutul este un gest instinctiv sau unul învăţat. Este util de reţinut că, în anumite ţări, sărutul în locuri publice este infracţiune sau, în cel mai bun caz, contravenţie

sursa foto:arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fenomene spectaculoase pe cer în luna iulie 2022: Mersul planetelor, ce este interesant de urmărit în luna lui Cuptor

Publicat

Fenomenele spectaculoase pe cer continuă și în călduroasa lună a lui Cuptor. Saturn răsare primul pe la ora 23. Jupiter îl urmează după o oră, iar Marte după alta. Venus se vede înainte de răsăritul Soarelui.

Observatorul astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” a publicat calendarul lunii iulie cu fenomenele de urmărit pentru pasionații de astronomie pentru această lună.

Prima planetă care răsare este Saturn, pe la miezul nopții.

Apare ca o stea strălucitoare înspre sud-est, cu o alta sub ea, mai puțin strălucitoare. Ca orice planetă, Saturn nu pâlpâie, dar steaua de sub ea, da.

Se află în constelația Capricornus și pe la ora 4 dimineața se vede înspre sud.

În fiecare zi, Saturn răsare cu 3-4 minute mai devreme, deci în următoarele luni se va vedea mai de devreme.

Chiar și acum, cei care doresc să o vadă prin telescop au la dispoziție 2-3 ore până când răsare Soarele.

Luna trece prin zonă în nopțile de 15-17 iulie. În noaptea de 15 spre 16 iulie, Saturn se va afla chiar deasupra Lunii.

 

Jupiter răsare la miezul nopții și se vede bine începând cu ora 1 noaptea. Puțin mai târziu, dacă priviți spre sud-est, apare ca o stea foarte strălucitoare, gălbuie.

Se află în constelația Peștilor, o zonă de cer fără stele strălucitoare.

În noaptea de 18 spre 19 iulie, Jupiter se va afla chiar deasupra Lunii.

Marte, a treia planetă care se vede dimineața, răsare pe la ora 1.

Se vede în stânga lui Jupiter, ca un astru portocaliu. Deasupra planetei se văd două stele care fac parte din constelația Berbec.

Marte este luna aceasta la 190 de milioane de km de Pământ, dar în fiecare zi este puțin mai aproape. Strălucirea planetei crește pe zi ce trece și va fi la maxim în decembrie 2022.

Luna se va afla în preajma planetei în diminețile de 21 și 22 iulie. Se vor vedea înspre răsărit, începând cu ora 2 dimineața.

Și Venus se vede, dar destul de greu.

Răsare pe la ora 4 dimineața, când este deja lumină, dar pentru că este foarte strălcitoare se vede chiar și pe cer luminos.

Planeta se apropie de Soare și se mai vede doar o lună.

Luna se va afla în preajma lui Venus în diminețile de 26 și 27 iulie.

Pe cer se află și planetele Uranus și Neptun, dar acestea nu se văd cu ochiul liber.

sursa: site Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, sursa foto: pexels.com free

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O furtună geomagnetică lovește Pământul miercuri. Ce efecte ar putea să producă acest fenomen

Publicat

O furtună geomagnetică este de așteptat să lovească câmpul magnetic al Pământului miercuri, 6 iulie.

Vestea vine după ce la începutul săptămânii trecute, o erupție solară masivă aproape a lovit planeta noastră. Deși nu a afectat Pământul, erupția „a aruncat o plasmă densă de vânt solar în direcția noastră”, conform SpaceWeather.com.

Acum, experții de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) preconizează că o furtună geomagnetică minoră de clasă G1 va lovi pe 6 iulie, potrivit jurnaliștilor britanici de la The Sun.

Cum afectează fenomenul planeta și oamenii

O clasificare de furtună geomagnetică G1 înseamnă că evenimentul solar nu va afecta oamenii de pe Pământ, dar poate cauza întreruperi ale rețelelor electrice și operațiunilor prin satelit.

Această furtună va produce, de asemenea, aurore care pot fi vizibile pentru cei care trăiesc în multe state nordice ale SUA.

Specialiștii în fenomene atmosferice au remarcat că fluxul de vânt solar vine dintr-o „gaură similară unui ciclop din atmosfera soarelui”.

Găurile din atmosfera soarelui sunt numite găuri coronare. Este vorba de zone din atmosfera soarelui care apar întunecate în imaginile cu raze X și ultraviolete.

Găurile coronale sunt foarte fierbinți și constau într-un strat exterior strălucitor de atmosferă care înconjoară soarele.

Prin aceste găuri pot scăpa particulele. Ele sunt, de asemenea, o sursă majoră de fluxuri de vânt solar de mare viteză.

Atunci când particulele solare lovesc Pământul, ele pot provoca furtuni geomagnetice.

Erupțiile și furtunile solare: ce efecte produc

O erupție solară este o erupție de radiație intensă de înaltă energie de la suprafața soarelui.

Când erupțiile solare lovesc câmpul magnetic al Pământului, devin  furtuni solare.

În primul rând, fenomenul poate provoca furtuni geomagnetice care poate afecta grav sateliții și rețeaua electrică.

Fiecare furtună solară care lovește Pământul este clasificată în funcție de gravitate.

Unele cauzează întreruperi radio și pot reprezenta o amenințare chiar și pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Un efect pozitiv despre furtunile solare este că pot produce aurore deosebite.

Aurorele sunt manifestări ale câmpului magnetic al Pământului bombardat de vântul solar, care creează peisaje uimitoare de verde și albastru.

sursa: Știrile Pro Tv, The Sun, sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax