Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajări în MAI 2024: Guvernul deblochează 5.200 de posturi. Angajarea se va face etapizat, până la sfârșitul anului

Publicat

Angajări în MAI 2024: Guvernul deblochează 5.200 de posturi vacante în instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui memorandum de miercuri, din ședința executivului. Este o încercare de a reduce din deficitul de personal de aproximativ 22% din sistem. 

SNPPC a trimis zeci de adrese oficiale către MAI, Guvern, Comisii parlamentare, conducerea Parlamentului și CSAT,  pentru a semnala gravele implicații pe care le au deficitul de personal în sistem.

Alte probleme semnalate de sindicaliști au fost salarizarea precară și lipsa de predictibilitate în pensionare asupra Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în general, și în special asupra comunităților, tot mai grav afectate de imposibilitatea MAI de a asigura un serviciu polițienesc performant și permanent.

”În sfârșit, lucurile se mișcă înspre bine: actuala conducere a MAI a pus pe agenda ședinței de azi a Guvernului 2 Memorandumuri (unul general și altul special, pentru rețeaua sanitară proprie), care confirmă sută la sută semnalele de alarmă trase de SNPPC și vizează reducerea parțială a deficitului actual de personal, de circa 36.000 de oameni, prin deblocarea a 5.200 de posturi vacante de execuție, în vederea finanțării și ocupării acestora” a anunțat SNPPC.

Ce dificit de personale există în MAI

În acest context, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023, erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%.

Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.

Conform Memorandumului, deficitul de personal, pe structuri, este următorul:

  • Poliția Română: 13.403 (20,27%);
  • Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%);
  • Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%);
  • Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%);
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%);
  • Rețeaua sanitară a MAI: 896 (40,07%).

Ocuparea posturilor se va face etapizat, funcție de priorități, începând cu luna mai, urmând a fi încheiată în trim. IV – 2024.

Angajări în MAI. Concluziile sindicaliștilor:

”FSNPPC apreciază că cele 5.200 de posturi, care vor fi ocupate în 2024 (multe dintre acestea fiind posturi unice, de specialist), reprezentând doar 14,5% din deficitul total, de peste 36.000 de oameni, nu sunt de natură să rezolve problemele pe care le generează lipsa de personal.

În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform ștatului de organizare), iar ,,recunoașterea” financiară a activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește, la ora actuală fiind doar în stadiul de promisiune.

Ne-am fi așteptat ca, în pagina 5 a Memorandumului, unde sunt stipulate ,,Măsurile necesare pentru diminuarea deficitului de personal”, să vedem referiri concrete și la măsuri de recuperare a restanțelor salariale pe care Guvernul le are față de noi, nu doar la, cităm: ,,o abordare strategică integrată în raport cu ameninţările convenţionale şi/sau neconvenţionale, precum şi amploarea şi consecinţele fenomenului criminalităţii (…)”.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Harca Maria ste

    miercuri, 28.02.2024 at 18:15

    de ce se facturează in plus cînd consumul mediu a fost sub 100 kw.in contract a fost de 130.facturarea s a făcut pe 250 kw și sa platit in plus pină la regularizare 940 kw .este normal

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax