Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat: mii de posturi scoase la concurs de la începutul anului. Cine sunt cei mai mari angajatori

Publicat

Instituțiile de stat au scos la concurs aproape 3.000 de locuri de muncă în primele două luni ale anului. Comparativ, anul trecut au fost 12.000. Cei mai mari angajatori de stat au fost primăriile, școlile și spitalele.

Din ofertele publicate, 9 din 10 sunt funcții de execuție și mai puțin de 200 sunt funcții de conducere.

Vezi și Angajări la STAT: POSTURI vacante la instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții, calendarul concursurilor

Comparativ, în ianuarie și februarie 2023, sectorul privat a avut 65.000 de poziții noi, potrivit datelor jobradar24.ro, dezvoltat de eJobs.ro.

„Statul devine un competitor din ce în ce mai puternic pentru angajatorii din mediul privat. Autoritățile au anunțat că, pentru 2023, angajările au fost deblocate cu 90.000 de posturi, cele mai multe în educație, sănătate și în instituții de forță.

Deja vedem că începutul anului a venit cu 3.000 de joburi noi în acest sector, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000, după cum arată datele agregate de jobradar24.

Să nu uităm, totodată, că rămâne asocierea tradițională pe care o fac candidații între joburile la stat și ideea de stabilitate. Corelat cu creșterea salariilor, varianta angajării în această zonă devine din ce în ce mai atrăgătoare, inclusiv pentru candidații tineri, care obișnuiau până acum să se uite preponderent, dacă nu chiar exclusiv, către angajatorii privați”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Top locuri de muncă pe județe

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv peste 430, aparțin instituțiilor de stat din București.

Urmează Cluj, cu 165 de oferte, Iași și Timiș, ambele cu peste 100 de posturi scoase în piață.

În Alba, în perioada ianuarie-februarie, au fost publicate 112 oferte, potrivit datelor posturi.gov.ro. Unele dintre acestea au fost posturi temporar vacante (perioadă determinată) sau cu jumătate de normă.

De cealaltă parte se află județe precum Vrancea, Sălaj, Mehedinți, Ialomița, Caraș Severin ori Gorj, unde statul rămâne un angajator timid, cu mai puțin de 30 de locuri de muncă disponibile de la începutul anului și până acum pentru fiecare județ în parte. Aceste județe se regăsesc, totodată, și în topul cu cele mai puține locuri de muncă de la privat și cu rate ale șomajului peste media națională.

Cei mai mari angajatori la stat

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile.

Pozițiile pentru care s-au căutat cei mai mulți candidați au fost de muncitor calificat și necalificat, îngrijitor, asistente medical, referent, șofer și paznic.

„O bună parte din aceste joburi intră în orizontul profesional al candidaților din categoria de vârstă 45+, care privesc cu un grad mare de încredere o eventuală angajare la stat, dar sunt neîncrezători în schimb, în șansele pe care le au de a se angaja într-o companie din mediul privat”, explică Bogdan Badea.

sursă: comunicat ejobs

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax