Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Angajații care îi agresează verbal pe colegi ar putea fi sancționați disciplinar. Propunere legislativă la Senat

Publicat

violenta femeieAngajații care îi agresează sau hărțuiesc verbal pe colegi ar putea fi sancționați disciplinar de către angajatori, potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat. Inițiatorii legii spun că s-au inspirat din SUA, unde acest mod de comportament se numește “bullying”, iar pentru cei care îl practică în grup asupra unui coleg de serviciu, este denumit “mobbing”.

Propunerea legislativă privind prevenirea şi combaterea „bullying”-ului/”mobbing”-ului a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 25 octombrie.

„Bullying-ul reprezintă acel comportament de intimidare sau persecutare a uneia sau mai multor persoane, caracterizat prin fapte de hărțuire verbală, de folosire a forței, amenințare, constrângere, abuzare, intimidare sau dominare agresivă, dacă acestea nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, având ca scop formarea, impunerea sau menținerea unei percepții privind superioritatea agresorului, pe de o parte, și a inferiorității victimelor, pe de altă parte, afectarea mintală, emoțională, ori a imaginii și reputației victimelor”, se precizează în expunerea de motive.

Săvârșirea unor astfel de fapte de către mai multe persoane se numește “mobbing”, iar dacă se repetă și sunt cu intenție, intră sub incidența sancțiunilor disciplinare prevăzute de Codul Muncii, ca abateri disciplinare.

Potrivit inițiatorilor, se consideră că o astfel de faptă aparține unui astfel de comportament în situația în care considerentele care au generat agresiunea se bazează pe: diferențele de clasă socială, rasă, religie, opțiuni politice, sex, orientare sexuală, aspectul, comportamentul, limbajul corpului, personalitate, reputația, descendență, puterea, mărimea sau capacitatea victimei.

Conform proiectului legislativ, toți angajatorii care au mai mult de 50 de angajați vor trebui să numească persoana responsabilă în a urmări astfel de incidente la locul de muncă.

Parlamentarii care susțin că avem nevoie și noi, românii, de această lege ne fac și cele opt caracterizări ale angajaților care s-ar încadra, conform specialiștilor americani, în implicarea unor astfel de fenomene. Cele opt tipuri de caractere se numesc “Istericul”, “Șarpele cu două capete”, “Criticul neobosit”, “Gardianul”, “Vedeta”, “Indispensabilii”, “Guru” și “Sociopații”.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax