Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajaţii de la „Metalurgica” Aiud, printre „victimele” noii Legi a pensiilor

Publicat

Preşedintele PSD Aiud, Liviu Octavian Rusu a adus în atenţia publică problema angajaţilor de la Metalurgica Aiud, care, după zeci de ani de muncă, nu li se mai recunoaşte grupa I la pensionare.

„Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, Guvernul a mai scăpat de o grijă: cei care au muncit în praf şi mizerie în sectoarele grele ale economiei naţionale (metalurgie, siderurgie, chimie). Care este speranţa de viaţă a acestor oameni?

Logica este simplistă: mărim vârsta de pensionare, tăiem grupa I de muncă şi tot ce înseamnă această grupă şi îi obligăm pe cei văduviţi de acest drept să lucreze în continuare, dacă mai pot, dacă nu să moară liniştiţi. Aşa cred capetele luminate ale guvernanţilor că se fac economii la buget”, a declarat Liviu Octavian Rusu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a vorbit în numele propriu, având 15 ani pe cartea de muncă la „Metalurgica” Aiud cu încadrare în grupa I  şi a cel puţin 400 de foşti colegi de muncă care se află în situaţia sa.

Conform Legii pensiilor, grupa I a devenit grupa II: „Mi se pare grav că această lege are caracter retroactiv. Oare aceşti angajaţi care nu beneficiază de reduceri, dacă ştiau ce li se va întâmpla, nu îşi căutau alte locuri de muncă în 1990?”, întreabă retoric preşedintele PSD Aiud.

Liviu Octavian Rusu este de profesie inginer mecanic şi a lucrat în perioada 1984-2000 la „Metalurgica” Aiud, după cum spune acesta, în condiţii grele de muncă, la opt ore de lucru. Trebuia să iasă la pensie peste doi ani, dar cu noua lege i s-a prelungit perioada până la pensionare la opt ani.

Rusu a spus că, dacă ştia în trecut că va veni o guvernare care-i va şterge cu buretele anii munciţi la grupa I, îşi făcea alte planuri de viitor şi, cel mai probabil, astăzi nu se mai afla în România, ci exploata oportunităţile care i-au fost oferite în urmă cu mai mulţi ani în Statele Unite tot în industria metalurgică, în calitate de inginer.

Acesta a precizat că în prezent munca la oţelăria din Aiud este la fel de grea, iar media de vârstă a angajaţilor este de 49 de ani şi asta pentru că nu mai sunt meseriaşi pregătiţi în domeniu. Tinerii cu şcoli sunt şomeri şi îşi petrec timpul prin baruri, majoritatea sunt cu facultăţi şi nu mai are cine să facă munca de jos, de meseriaşi, în opinia lui Rus.

Despre actualii angajaţi ai „Metalurgica” Aiud, Rusu spune că foarte probabil mulţi dintre aceştia nu vor mai ajunge să se pensioneze la limita de vârstă impusă de actualul guvern, pentru că vor fi răpuşi de bolile profesionale.

Menţionăm că „Metalurgica” Aiud a trecut printr-un impas în 2009 şi 2010, când s-au făcut disponibilizări colective. Se punea chiar problema închiderii oţelăriei. Societatea privată a reuşit să se salveze după ce portofoliul de comenzi a avut o evoluţie pozitivă începând cu luna aprilie a anului trecut.

Numărul angajaţilor de la „Metalurgica” a scăzut continuu în ultimii 20 de ani. Dacă în 1990 aici lucrau 10.000 de muncitori, astăzi sunt aproximativ 100.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. st.

    miercuri, 26.10.2011 at 17:17

    Da, domnule Liviu Octavian Rusu, cum bine v-ati exprimat sinteti una dintre ,,victimele” noii legi a pensiilor ,,votata” anul trecut si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011.Dar nu singura. La fel ca dv. mai sint si cei de la UMC Cugir, UTEPS Alba Iulia, RESIAL (Refractara) Alba Iulia, poate si altele, unde foarte multi care au avut gr 1 munca au ramas pe dinafara. Trebuie facut ceva caci e vorba de ani de VIATA nu de un timp scriptic de pe o cartela de prezenta. Acesti ani trebuie redati celor ce au asudat, muncind in conditii vitrege pt ei. Pe linga efectul retroactiv al legii -aberant- aceiasi lege imi recunoaste in plata (daca vom mai ajunge vreodata acolo) valoarea gr. 1 .Deci una da, una ba. Adica, odata gr 2-a, altadata gr 1-a .Cum vrea legiuitorul. Nu m-as mira ca miine-poimiine sa ne trezim cu o lege in care din zecile de ani de munca efectiva, si nu doar de grupa, se ni se recunoasca…. doar citiva…vreo 4 – 5… sa zicem. C-asa vrea cineva….

  2. un tip

    joi, 27.10.2011 at 08:44

    Sa demonstreze dl. Rusu (care se pregateste, in zadar, sa candideze la primaria municipiului Aiud, din partea PSD, rupand astfel protocolul USL) ca nu are gr. I de munca, desi a fost director si a stat la caldurica, in birourile IMA, timp in care, cei pe care ii plange acum cu amaraciune, indurau conditii mizere de munca. Ipocrizie pura!

  3. rusu

    joi, 27.10.2011 at 11:59

    tipule,cred ca nu ai inteles continutul articolului,nu am fost director la ima niciodata ci sef de sectie in to2,cu grupa 1 de munca trecuta in cartea de munca 15 ani si 9 luni,pe care noua lege ii decimeaza, in loc de o reducere de 8 ani si 7 luni vor fi 3ani!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax