Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Angajații din Educație despre testarea pe banii lor: Dacă va fi obligatorie, dăm statul în judecată. Nu plătim eșecul imunizării

Publicat

Sindicatele din Educație avertizează că ”testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală” și că vor da statul în judecată, ”dacă guvernanții ne obligă să plătim pentru eșecul lor”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” susțin că, prin Codul Muncii (art. 175), ”măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați” și astfel orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator.

Mai mult, sindicaliștii atrag atenția că ”Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație” și că ”eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ”.

Reacția angajaților din educație vine după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că profesorii și medicii ar urma să fie obligați să se vaccineze sau să se testeze periodic printr-o ordonanță de urgență.

Cîțu a spus că în momentul de față este în discuție care să fie cea mai bună măsură, dar că testarea oricum va fi solicitată, iar această procedură să fie plătită din banii angajaților din cele două domenii esențiale enunțate, potrivit edupedu.ro.

Sindicate: peste 60% dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja

Comunicatul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”:

”Testarea obligatorie a salariaților din învățământ pe banii lor este ilegală!

Vom da statul în judecată, dacă guvernanții ne obligă să plătim pentru eșecul lor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret – federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar – avertizează Guvernul României că va ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19!

Înainte să aplice o astfel de măsură, prin care să oblige angajații din învățământ care nu s-au vaccinat împotriva COVID 19 să-și plătească testele, domnul prim-ministru ar trebui să lectureze Codul Muncii, care, la art. 175 alin (4) prevede că: „Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați“. Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator. În plus, Guvernul și-a asumat, încă din martie 2021, să vaccineze 70% din populație, cifră care conducea la imunizarea de masă.

<Obiectivul nostru este ca până la finalul lui septembrie să vaccinăm 10,4 milioane de români, asta înseamnă 70% din populația activă, ceea ce înseamnă că trecem în partea cealaltă a pandemiei>, declara pe 16 martie a.c. premierul Florin Cîțu.

Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ.

Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax