Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Angajații din Penitenciarul Aiud se alătură protestelor din țară. Nemulțumiri și revendicări

Publicat

aiud penitenciar

Angajații din Penitenciarul Aiud se alătură protestelor din toată țară. Lucrătorii amenință cu blocarea sistemului în 10 zile, nemulțumiți fiind de faptul că li s-au redus salariile și o serie de beneficii stipulate prin lege.

Lucrătorii din Penitenciarul Aiud au început să refuze orele suplimentare încă de la începutul lunii aprilie. Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a anunțat, marți, că declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.

„Sistemul penitenciar este parte din sistemul de apărare națională. Suntem permanent în misiune și la dispoziția statului român, fără să conteze riscurile, fără să refuzăm misiuni asigurate precar din lipsa de oameni, fără să dăm înapoi. În schimb, nu cerem decât să fim respectați și legea să fie aplicată și pentru noi.

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciarelor, organizație sindicală reprezentativă la nivelul sistemului penitenciar, ce apară și reprezintă salariați din sistemul administrației penitenciare, pe fondul dezinteresului manifestat pentru această categorie socio-profesională a declanșat acțiuni de protest pe
termen nedeterminat.

Deși avem o lipsă acută de personal, nici până la acest moment cele peste 700.000 de ore suplimentare efectuate nu au fost plătite sau recuperate, iar ca parte a sistemului de apărare, ordine publică și siguranța națională ne confruntăm cu o escaladare a acțiunilor de ultraj din partea deținuților împotriva personalului de penitenciare, constatăm ca nimănui nu-i pasă de acest lucru.

Și asta deși potrivit OUG 114/2018, în perioada 2019-2021, personalului din sistemul de apărare, ordine publică și siguranța națională, trebuia să-i fie plătită munca suplimentară, deoarece nu este posibil a fi acordat timp liber corespunzător. Asta era singura reparație a unei munci desfășurate într-un mediu ostil, supus privațiunilor și restricțiilor de tot felul. Asta în timp ce alte categorii de personal beneficiază în acest an de creșteri salariale, iar altele deja au atins pragul maxim de salarizare.

Dacă la alții sunt asigurate prin buget plata tuturor drepturilor salariale, în sistemul penitenciar românesc, salariile nu sunt asigurate decăt în procent de 83%, nu sunt plătite orele suplimentare necompensate cu timp liber, nu beneficiem de decontarea cheltuielilor turistice așa cum sunt ele asigurate în tot sistemul public, nu se actualizează normele de hrană și echipament conform prevederilor legale. Suntem în situația de a nu putea încadra la absolvire promoția 2018-2019 a SNPAP Tg-Ocna.

Acțiuni

1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 05.04.2019 (funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară iar refuzul acesteia de către personal generează blocarea sistemului penitenciar).

2. Începând cu data de 05.04.2019, sindicatele afiliate Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciarelor au notificat conducerile unităților privind refuzul organizațiilor sindicale de a fi depășit plafonul anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislației și negocierilor colective în vigoare).

3. Desfășurarea de mitinguri succesive în unitățile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica.

4. Miting în Piața Victoriei la o dată ce se va comunica

Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, vă fi făcut sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce conducerile penitenciarelor în situația de nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și a regulamentelor specifice. Angajatorii care vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal și disciplinar.

Acesta este rezultatul nepăsării celor care ne conduc, acesta este modul cu care au fost tratate îngrijorările organizațiilor sindicale față de bugetul destinat Administrației Naționale a Penitenciarelor, îngrijorări exprimate încă din noiembrie-decembrie 2018.

Revendicări

1. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

2. Adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaților (for decizional)

3. Publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019- 2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională. Asta în condițiile în care acest ordin putea și trebuia emis încă din ianuarie 2019

4. Actualizarea normelor de hrană și echipament (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

5. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

Cerem tuturor factorilor decidenți să găsească soluții la problemele personalului din sistemul penitenciar!”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT grav la Petreşti: Trei persoane rănite după ce două maşini s-au lovit

Publicat

smurd

Trei persoane au fost rănite într-un accident rutier petrecut în localitatea Petreşti. Din primele date, două autoturisme au intrat în coliziune. Una dintre persoanele rănite a rămas prinsă în caroseria maşinii. Potrivit ISU Alba, la faţa locului intervine Garda Sebeş cu o autospecială de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Toate persoanele rănite sunt conştiente. UPDATE: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A fost modificată legea armelor şi muniţiilor. Care sunt noile condiţii din proiectul adoptat de Parlament

Publicat

pistol

Legislaţia armelor şi muniţiilor a fost modificată prin vot final la Camera Deputaţilor asupra proiectului inițiat de guvern în cursul anului trecut. Una dintre modificări se referă la armele de tir, care vor putea fi folosite în scopul exclusiv de practicare a tirului sportiv, chiar și de tinerii sub 18 ani. “Persoanele care nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

De JOI: Înscrieri pentru LOCURI de PARCARE la Alba Iulia. Condiții, zone vizate, calendar și acte necesare

Publicat

parcari publice

Primăria Alba Iulia începe, din 20 iunie, înscrierile pentru atribuirea unor noi locuri de parcare de reședință, pe bază de abonament. Atribuirea se face numai în limita unui loc de parcare pentru fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație în blocurile arondate. O persoană poate depune un singur dosar. Înscrierile se vor face între orele […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rezervația Masa Jidovului, filmată cu drona. Cum arată unul dintre cele mai frumoase monumente naturale din Alba

Publicat

Masa Jidovului este un monument al naturii cunoscut de localnicii de pe Valea Sebeșului și sub denumirea de „Masa Uriașului”. Formațiunea de piatră face parte dintr-o arie protejată de interes național, de fapt o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic situată în sud-vestul Transilvaniei, la granița dintre Alba și Sibiu. Rezervația naturală, inclusă în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate