Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Angajații din Penitenciarul Aiud se alătură protestelor din țară. Nemulțumiri și revendicări

Publicat

aiud penitenciar

Angajații din Penitenciarul Aiud se alătură protestelor din toată țară. Lucrătorii amenință cu blocarea sistemului în 10 zile, nemulțumiți fiind de faptul că li s-au redus salariile și o serie de beneficii stipulate prin lege.

Lucrătorii din Penitenciarul Aiud au început să refuze orele suplimentare încă de la începutul lunii aprilie. Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) a anunțat, marți, că declanșează acțiuni de protest pe termen nedeterminat ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.

„Sistemul penitenciar este parte din sistemul de apărare națională. Suntem permanent în misiune și la dispoziția statului român, fără să conteze riscurile, fără să refuzăm misiuni asigurate precar din lipsa de oameni, fără să dăm înapoi. În schimb, nu cerem decât să fim respectați și legea să fie aplicată și pentru noi.

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciarelor, organizație sindicală reprezentativă la nivelul sistemului penitenciar, ce apară și reprezintă salariați din sistemul administrației penitenciare, pe fondul dezinteresului manifestat pentru această categorie socio-profesională a declanșat acțiuni de protest pe
termen nedeterminat.

Deși avem o lipsă acută de personal, nici până la acest moment cele peste 700.000 de ore suplimentare efectuate nu au fost plătite sau recuperate, iar ca parte a sistemului de apărare, ordine publică și siguranța națională ne confruntăm cu o escaladare a acțiunilor de ultraj din partea deținuților împotriva personalului de penitenciare, constatăm ca nimănui nu-i pasă de acest lucru.

Și asta deși potrivit OUG 114/2018, în perioada 2019-2021, personalului din sistemul de apărare, ordine publică și siguranța națională, trebuia să-i fie plătită munca suplimentară, deoarece nu este posibil a fi acordat timp liber corespunzător. Asta era singura reparație a unei munci desfășurate într-un mediu ostil, supus privațiunilor și restricțiilor de tot felul. Asta în timp ce alte categorii de personal beneficiază în acest an de creșteri salariale, iar altele deja au atins pragul maxim de salarizare.

Dacă la alții sunt asigurate prin buget plata tuturor drepturilor salariale, în sistemul penitenciar românesc, salariile nu sunt asigurate decăt în procent de 83%, nu sunt plătite orele suplimentare necompensate cu timp liber, nu beneficiem de decontarea cheltuielilor turistice așa cum sunt ele asigurate în tot sistemul public, nu se actualizează normele de hrană și echipament conform prevederilor legale. Suntem în situația de a nu putea încadra la absolvire promoția 2018-2019 a SNPAP Tg-Ocna.

Acțiuni

1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 05.04.2019 (funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară iar refuzul acesteia de către personal generează blocarea sistemului penitenciar).

2. Începând cu data de 05.04.2019, sindicatele afiliate Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciarelor au notificat conducerile unităților privind refuzul organizațiilor sindicale de a fi depășit plafonul anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019 (conform legislației și negocierilor colective în vigoare).

3. Desfășurarea de mitinguri succesive în unitățile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica.

4. Miting în Piața Victoriei la o dată ce se va comunica

Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, vă fi făcut sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce conducerile penitenciarelor în situația de nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și a regulamentelor specifice. Angajatorii care vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal și disciplinar.

Acesta este rezultatul nepăsării celor care ne conduc, acesta este modul cu care au fost tratate îngrijorările organizațiilor sindicale față de bugetul destinat Administrației Naționale a Penitenciarelor, îngrijorări exprimate încă din noiembrie-decembrie 2018.

Revendicări

1. Plata muncii suplimentare (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

2. Adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale) – stadiu: Camera deputaților (for decizional)

3. Publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019- 2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională. Asta în condițiile în care acest ordin putea și trebuia emis încă din ianuarie 2019

4. Actualizarea normelor de hrană și echipament (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

5. Plata cheltuielilor turistice conform legii (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

Cerem tuturor factorilor decidenți să găsească soluții la problemele personalului din sistemul penitenciar!”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Incendiu la coșul de fum al unei case din Ciuguzel. Pompierii din Aiud au intervenit pentru stingerea focului

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_3-e1540839254587

Un incendiu a izbucnit vineri seara, la coșul de fum al unei locuințe din localitatea Ciuguzel. Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD la un incendiu izbucnit la coșul de fum a unei locuințe din localitatea Ciuguzel. UPDATE: Incendiul a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor, despre rambursarea taxei auto. Data limită până la care românii își vor primi înapoi banii

Publicat

evacuare esapament masina poluare co2

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că până la finele lunii aprilie, toate deciziile de impunere în privința restituirii taxei auto trebuie să fie emise, amenințând chiar cu demiteri în caz contrar. În plus, până la finele lunii mai, toți românii care au decizii de impunere ar trebui să își primească banii, potrivit ministrului. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Inconștiență fără limite, la Alba Iulia. Trei tineri au escaladat un stâlp de înaltă tensiune din oraș

Publicat

tineri stalp inalta tensiune

Teribilism dus la inconştienţă. Trei tineri au fost surprinși, vineri după-amiaza, în timp ce s-au urcat pe un stâlp de înaltă tensiune aflat în zona podului rutier de peste râul Ampoi, la ieșirea din municipiul Alba Iulia spre Cluj-Napoca. Un cititor Alba24 a surprins imagini cu trei tineri care s-au cățărat pe un stâlp de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele, obligate să încheie asigurare de răspundere profesională. Proiect la Ministerul Justiţiei

Publicat

semnare acte

Firmele vor fi obligate să încheie anual o asigurare de răspundere profesională care să acopere cel puțin cheltuielile necesare unei eventuale proceduri de insolvență. Prevederea se regăseşte într-un proiect de lege lansat vineri în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Polița va trebui transmisă Registrului Comerțului, altfel această instituție va putea să pronunțe dizolvarea firmelor, adică, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate