Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANI a constatat situaţia de incompatibilitate a consilierului județean Gheorghe Iviniș, pentru contracte între firmele sale şi CJ Alba

Publicat

Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Gheorghe Ioan Iviniş, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Alba. Este vorba despre contracte şi facturi între firmele la care acesta era administrator şi CJ Alba, în valoare totală de 343.619,70 lei, încheiate pe perioada mandatului de ales în forul judeţean din 2008-2012.

UPDATE: Potrivit reprezentanţilor CJ Alba, nu există la acest moment documente definitive care să constate starea de incompatibilitate. Acestea se află în termenul în care Gheorghe Iviniş le poate contesta la instanţă (15 zile).

Reprezentanţii ANI transmit într-un comunicat că, sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii nr. 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, Gheorghe Ioan Iviniş fiind informat, la datele de 17.12.2010 (confirmare de primire din data de 23.12.2010), 26.09.2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 12.10.2012, acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Gheorghe Ioan Iviniş s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Alba, au fost încheiate mai multe contracte și facturi în valoare totală de 343.619,70 Lei între S.C. Voltrans S.A., S.C. Trans Iviniş & Co SRL, S.C. Ecostar Group SA (societăți în cadrul cărora acesta deține calitatea de administrator) și Consiliul Județean Alba / instituții subordonate, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90), alin. (1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

La data de 20.06.2008, Gheorghe Ioan Iviniş a fost validat în funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Alba, pentru mandatul 2008 – 2012.

Începând cu anul 1994, Gheorghe Ioan Iviniş deține calitatea de asociat și administrator în cadrul mai multor societăți comerciale, după cum urmează:
– asociat și administrator în cadrul S.C. Trans Iviniş & Co SRL începând cu data de 20.06.1994
– administrator în cadrul SC Voltrans SA începând cu data de 3.03.2000
– administrator persoană juridică în cadrul SC Ecostar Group SRL (reprezentant al S.C. Trans Iviniş & Co SRL) începând cu data de 4.03.2002
– asociat în cadrul SC Romana Med S.R.L. începând cu data de 21.10.2002 și, respectiv, administrator începând cu data de 25.01.2011.

În perioada 2008 – 2012, au fost încheiate mai multe contracte și facturi între SC Voltrans SA, SC Trans Iviniş & Co SRL, SC Ecostar Group SA și Consiliul Județean Alba, respectiv instituții subordinate Consiliului, în valoare totală de 343.619,70 lei.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 90, alin. (1) din Legea nr.161/2003, <(…) consilierii judeţeni care au (…) calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrative teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului (…) judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective>.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Menţionăm că, la data de 16.06.2009, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Sebeș cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații și conflict de interese de către Gheorghe Ioan Iviniş.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”.

Vă prezentăm comunicatul ANI din 2009:

„Agenţia Naţională de Integritate, în baza prevederilor Legii nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat, la data de 16 iunie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Sebeş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea de către domnul Gheorghe Ioan Iviniş, consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Alba, a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal şi a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531, alin. 1 din Codul Penal.

Procedura de verificare a fost demarată în baza unei sesizări, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 144/2007, cu modificările și completările ulterioare. În urma analizării datelor înscrise în declarațiile de avere și de interese depuse pentru anul fiscal 2007 și completate la data de 19.06.2008 și a comparării acestora cu informațiile solicitate instituțiilor competente, s-au constatat următoarele:

– în declarația de avere completată la data de 19.06.2008, domnul Iviniș Gheorghe Ioan declară eronat suprafețele totale ale unor terenuri intravilane și extravilane și, de asemenea, nu sunt înscrise două terenuri aferente locuințelor menționate la rubrica Bunuri imobile – Clădiri;

– o casă de vacanță, situată în localitatea Strungari Pianu este menționată în declarația de avere, însă aceasta nu se regăsește în evidențele Primăriei Pianu;

– din analizarea datelor înscrise în declarația de interese completată de către acesta la data de 19.06.2008, s-a constatat faptul că domnul Iviniș Gheorghe Ioan nu a respectat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât deține atât funcția de Consilier județean în cadrul Consiliului Județean Alba, cât și pe cea de administrator în cadrul societăților comerciale Voltrans SA, Trans Iviniş & Co SRL, Romana Med SRL, Ecostar Group și de asociat la Mediensis SRL și Venta Record SRL

– din verificările efectuate, s-a mai constatat că domnul Iviniş Gheorghe Ioan, în calitatea sa de consilier judeţean, a încălcat dispoziţiile legale privind conflictul de interese, votând la şedinţele Consiliului Judeţean Alba din data de 27.03.2008, respectiv, 17.04.2008 pentru adoptarea a două hotărâri prin care s-a aprobat Regulamentul Serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate, a Regulamentului Serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse speciale, a Caietului de Sarcini al Serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate şi a Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2008-2011, în Judeţul Alba;

– SC Voltrans SRL, al cărei acţionar majoritar este domnul Iviniş Gheorghe Ioan, a participat la licitaţia pentru atribuirea traseelor judeţene pentru perioada 2008-2011 şi a obţinut o parte majoritară din cele 18 trasee stabilite pentru zona Sebeş.

Aspectele menţionate mai sus au fost considerate indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531, alin. 1 din Codul Penal, cât şi a săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, constând, în principal, în menţionarea eronată a unr suprafeţe de terenuri, atât intravilan, cât şi extravilan, situate în Municipiul Sebeş, a unor suprafeţe de teren situate în Comuna Pianu, Judeţ Alba, precum şi a celorlalte funcţii de conducere pe care le mai deţine şi în prezent la mai multe societăţi comerciale, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetul de pe lângă Judecătoria Municipiului Sebeş.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. john

    joi, 07.03.2013 at 10:21

    Amintiti-va proverbule romanesti:Ce naste din pisica …….sau Aschia nu sare departe de….sau Din cocos nu faci gaina,nici din…Ce bine si usor e cind ,tu faci contractele si de vinzator[prestator,constructor] dar si de benificiar[cumparator],dar sa ai tupeul ca tu sa le propui pe ordinea de zi a sedintelor din cons. munc. sau jud.,apoi tot tu sa ridici mina sa le votezi .Va dati seama cit de reale sunt cifrele scrise in contractele respective.Numai in Romania se poate asa ceva,cind prim ministru e plagiatorul sef[despre care nu se mai vorbeste,oare de ce???]iar in parlament si senat sunt atitia corupti, de au ajuns pina in UE.==DAR EI NU DIMISIONEAZA==Caracterul defineste omul==Prin definitie –DEMOCRATIA ESTE DICTATURA LEGII–IAR NERESPECTAREA EI GENEREAZA HAOS,CATASTROFA SPRE DEZASTRU[DUCE LA DICTATURA]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax