Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANM anunță caniculă până la sfârșitul săptămânii. Toată țara este împărțită în coduri portocalii și galbene

Publicat

Un val de caniculă va afecta toată săptămâna sudul Europei. La noi în țară, zona de sud și vest a țării se vor afla sub cod portocaliu până mâine la ora 10, iar restul țării – sub cod galben.

Valul de căldură se va intensifica luni, anunță meteorologii, care au emis și coduri galbene și portocalii de caniculă pentru cea mai mare parte din țară.

Vezi și Vremea în Alba, în perioada 17 – 23 iulie: o săptămână CANICULARĂ. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Pentru luni ANM a anunțat cod portocaliu de caniculă în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Brăila, Ialomița și Călărași.

În zonele respective  valul de căldură va persista, iar canicula se va intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 18 și 24 de grade.

Celelalte 20 de județe, inclusiv Alba rămân luni sub avertizare Cod galben de caniculă.

Temperatura maximă se va situa luni în jurul valorii de 38-39 de grade. Temperaturile minime vor fi de 19-21 de grade. Cerul va fi senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Se întorc furtunile

Potrvit ANM, de luni, de la ora 15:00 până marți la ora 06:00, local în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină. Este vorba de județele Alba, Cluj, Sibiu, Mureș, Hunedoara, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor, Arad.

Astfel de fenomene vor fi în a doua parte a nopții de luni spre marți și în sud-estul Transilvaniei, Moldova și în zona deluroasă din sud, dar pe arii mai restrânse.

Luni, însă, în restul teritoriului, valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă în toate zonele de câmpie și de podiș. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade.

Director ANM: va fi caniculă toată săptămâna

Directoarea ANM, Elena Mateescu, spune că vremea caniculară va fi până la finalul săptămânii:

„O să consemnăm valori apropiate de 38-39 de grade Celsius, acolo unde va fi în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru caniculă și disconfort termic accentuat, nopți tropicale cu valori între 18 până la 24 de grade.

Până la finalul săptămânii ne așteptăm la valori care să caracterizeze o vreme caniculară în zona țării noastre, mai ales în orașele mari, acolo unde efectul insulei de căldură urbană este unul semnificativ. Consemnăm valori ale temperaturilor resimțite cu mult peste 40 până la 45 de grade.”

Europa sufocată de căldură

Masa de aer cald acoperă sudul Europei până în Elveția. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă pentru regiuni aflate în zona montană de la granița cu Italia, unde temperaturile vor urca până la 34 de grade Celsius. Coduri roșii de caniculă sunt astăzi în vigoare în Spania, Italia, Serbia și Ungaria.

Temperaturi de până la 48°C sunt aşteptate la începutul acestei săptămâni în Sardinia, insula mediteraneană situată la vest de Italia continentală. De altfel, în Italia, 16 oraşe sunt sub cod roșu de caniculă.

În Spania, sunt așteptate maxime între 42 și 44 de grade în zone precum Andaluzia, Aragon, Catalonia şi Mallorca.

Efectele căldurii extreme au fost deja resimţite în Insulele Canare, pe insula La Palma, unde un incendiu a afectat 5.000 de hectare de teren în weekend şi a determinat evacuarea a peste 4.000 de persoane.

În Grecia, unde se aşteaptă o uşoară scădere a temperaturilor, Acropola din Atena a fost închisă pentru public ieri după-amiază.

Autorităţile locale au cerut publicului să dea dovadă de prudenţă şi au avertizat asupra riscului ridicat de incendii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax