Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANPC: Raiffeisen Bank trebuie să restituie clienților diferențe de dobânzi de 19 milioane de euro. Decizie definitivă în instanță

Publicat

Printr-o decizie definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), instanța a confirmat practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, a anunțat recent ANPC.

Potrivit sursei citate, ÎCCJ a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

„Având în vedere pronunţarea sentinţei definitive şi motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009”, se arată în comunicatului Autorităţii pentru protecţia consumatorilor, potrivit Agerpres.

Caracteristicile creditelor vizate sunt:

  • ”o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă „în funcţie de evoluţia pieţei financiare”
  • credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă”.

Diferențe de dobânzi de circa 19 milioane de euro

În aceste condiţii, indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcţie de tipul de credit, suma şi perioada de creditare.

Potrivit ANPC, pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze operatorului economic, SC Raiffeisen Bank SA.

„Diferenţele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menţionată, ceea ce va face subiectul unor discuţii separate, la nivel individual, caz cu caz”, se menţionează în comunicatul ANPC.

Potrivit sursei citate, în situaţia descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax