Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Energia electrică pentru consumatorii casnici s-ar putea ieftini cu până la 2 la sută de la 1 iulie

Publicat

contor electric Prețul energiei electrice pentru populație ar putea scădea de la 1 iulie cu 1-2 la sută, în urma reducerii tarifului de transport și a prețurilor pe piața liberă, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț

„De la 1 iulie, parcurgem încă o etapă pentru dereglementarea prețurilor pentru consumatorii casnici, astfel încât, în coșul de consum, în loc de 40% energie cu preț reglementat, 60% cu preț liber, se va institui coșul 70% pret liber, 30% reglementat. Există o consistentă scădere pe piața angro, ceea ce ne face să credem, corelat cu ieftinirea activității de transport, la o scădere cu 1-2 la sută la prețul final”, a declarat Havrileț, citat de Agerpres.

ANRE intenționează să reducă tariful mediu pentru transportul energiei electrice cu 10,8% la 18,7 lei/MWh, pentru perioada iulie 2016-30 iunie 2017. De asemenea, tariful pentru serviciul de sistem va fi redus de 12,88 lei/MWh, ceea ce înseamnă o scădere de 6,3%, potrivit unui proiect de ordin al ANRE. Transelectrica a cerut tarife mai mari de atât, însă ANRE nu le-a acceptat în urma analizării costurilor justificate cu prestarea serviciilor de transport și sistem.

Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru transport de 19,78 lei/ MWh, ceea ce ar fi însemnat o scădere de doar 5,7% și un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01%, ceea ce ar fi dus la o creștere cu 16,4%.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax