Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: În 2018, se schimbă modelul de piaţă la energie electrică şi gaze. Ce se întâmplă cu preţurile

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

În 2018, ANRE intenţionează să modifice modelul de piaţă la electricitate şi gaze, precum şi metodologiile de stabilire a preţurilor, potrivit preşedintelui instituţiei, Dumitru Chiriţă.

„Anul acesta va fi anul schimbării modelului de piaţă la energie electrică şi gaze. Schimbările vor fi realizate în acest an, astfel încât ele să fie funcţionale pe deplin de la 1 ianuarie 2019. Piaţa de energie electrică s-a dezvoltat mai repede, în timp ce la gaze ritmul nu a fost acelaşi. La energie electrică vrem să instituim un nou model de piaţă, astfel încât pe tot lanţul producţie-consum să realizăm o distribuţie echilibrată a beneficiilor şi să nu mai înregistrăm fenomene de tipul celor din 2017″, a spus preşedintele ANRE, potrivit Agerpres.

Acesta a reamintit că ANRE vrea să instituie teste de stres, astfel încât să fie analizate comportamentul operatorilor şi efectele la consumatorul final în cazul unor evenimente de tipul ieşirii din piaţă a unor capacităţi de producere.

Chiriţă a mai afirmat că autoritatea va revizui sistemele de tarifare la energie electrică şi gaze în sistemul de distribuţie şi transport, astfel încât să fie stimulate investiţiile.

În ceea ce priveşte efectul pentru consumatori al acestor modificări, Chiriţă a precizat că “regulile de tranzacţionare vor fi mult mai transparente şi, aşa cum observaţi, de la 1 ianuarie 2018 pe piaţa de energie lucrurile au început să se schimbe, nu aşa de mult cum mi-aş dori, dar sensul este corect. Sper şi la gaze să se întâmple acelaşi lucru, iar consumatorul să aibă un beneficiu direct, adică preţurile să reflecte cererea şi oferta. Noi ne-am angajat să transpunem rapid în legislaţia secundară noile modele de tranzacţionare, codul reţelei, punctul virtual de tranzacţionare şi toate drepturile şi obligaţiile pe care le au participanţii la piaţă, astfel încât aceste reguli să nu mai fie la fel ca şi până acum, în sensul în care totul se transfera la consumatorul final”.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax