Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Persoanele fizice nu pot produce energie în reţea, pentru că nu s-a găsit soluţia de impozitare

Publicat

Persoanele fizice nu pot produce şi livra energie în reţea, pentru că Minsiterul Finanţelor nu a găsit soluţia de impozitare a acestei activităţi, a declarat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

Legea 220/2008 privind promovarea energiei regenerabile prevede că „persoanele fizice care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică aparţinând operatorilor de distribuţie concesionari, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic al reţelei electrice”.

„Nu ne este clar care va fi regimul fiscal pentru persoanele fizice care produc energie si o livreaza in retea. Am initiat discutii cu Ministerul Finantelor, dar inca nu au fost luate masuri pentru a elimina aceste bariere. Astfel ca, pana la identificarea acestora, cine vrea sa faca acest lucru trebuie deocamdata sa fie persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala”, a spus oficialul ANRE.

Viorel Alicus, director in cadrul ANRE, a spus ca autoritatea este „prinsa intre ciocan si nicovala”, in conditiile in care legea obliga autoritatea sa implementeze legislatia secundara prin care o persoana fizica sa poata livra energie in retea, insa Codul fiscal nu permite acest lucru.

El a adaugat ca a asteapta de cateva luni un raspuns in acest sens de la Finante.

Zoltan Nagy-Bege a spus ca ANRE trebuie sa se adreseze Parlamentului pentru a fi modificata legislatia primara, astfel incat persoanele fizice sa poata totusi sa produca energie si sa o livreze in retea, asa ca in alte tari.

Potrivit proiectului de ordin initiat de ANRE la finele anului trecut, persoanele fizice care vor sa produca energie regenerabila in capacitati de pana la 100 kW vor putea vinde electricitatea in reteaua de distributie, urmand ca factura lor sa fie compensata cu valoarea energiei pe care o livreaza.

În nota de fundamentare a proiectului se arata ca, pana Ministerul Finantelor va identifica metoda de a impozita persoanele fizice pentru aceasta activitate, ordinul va fi aplicat doar pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si persoanele fizice titulare ale unei intreprinderi individuale.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax