Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, mai mic de la 1 ianuarie. Cu cât va scădea factura la curent

Publicat

ANRE a anunţat reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, decizie care va avea drept efect scăderea preţului la factura de energie electrică pentru populaţie cu 1,9%-2%, de la 1 ianuarie.

Comitetul de reglementare al Autorităţii  Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei  – ANRE a aprobat, în şedinţa din 14 decembrie, pentru al doilea an consecutiv,

reducerea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă la operatorii de distribuție concesionari pentru anul 2017, transmite ANRE, într-un comunicat de presă.

La stabilirea corecțiilor valorice anuale și a tarifelor specifice de distribuție și în conformitate cu prevederile metodologiilor specifice aplicabile, ANRE ia în considerare veniturile anuale obținute de operatorul de distribuție din recuperarea contravalorii energiei electrice consumate înregistrate eronat, respectiv neînregistrate, precum și costurile anuale înregistrate cu plata contravalorii acestor cantități de energie electrică.

Ca urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari și a calculelor preliminare a veniturilor reglementate, cu luarea în considerare a corecțiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare în vigoare, tarifele calculate pentru anul 2017 înregistrează, faţă de anul 2016, scăderi cuprinse între 3,80% și 9,04%.

Nivelul de reducere a tarifelor de distribuție pentru consumatorii casnici:

ENEL Distribuție Banat SA – 9,04 %

ENEL Distribuție Dobrogea SA – 6,36 %

E-Distribuție Muntenia SA – 8,37%

E.ON Moldova Distribuție S.A. – 3,80 %

CEZ Distribuție S.A. – 4,55 %

FDEE Electrica Distribuție Muntenia Nord SA – 7,92 %

FDEEE Electrica distribuție Transilvania Nord SA – 5,98 %

FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA – 3,87 %

„Apreciem că scăderea tarifelor specifice de distribuție va avea un impact favorabil pentru utilizatorii serviciului de distributie, deopotrivă casnici și noncasnici, de pe teritoriul întregii țări și că va avea un efect antiinflaționist, care se poate regăsi în diminuarea costurilor agenților economici consumatori de energie electrică, cu avantajul creșterii competitivității acestora și al diminuării prețurilor bunurilor și serviciilor”, transmite ANRE.

În prezent, din energia consumată de populaţie, 30% are preţ reglementat de ANRE (care scade cu 6,47%), iar 70% provine din piaţa liberă de energie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax