Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Preţul la gazele naturale pentru clienţii casnici scade în medie cu 3,9%. Clienţii E.On vor plăti mai mult, iar cei ai GDF Suez mai puţin

Publicat

gaz natural Începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% anunţă ANRE. Potrivit sursei citate, pentru clienţii E.On Energie Romania SA preţul de furnizare a gazelor creţte cu 1,5%, iar pentru cei ai GDF Suez scade cu 9%.

Comitetul de reglementare al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aprobat, în şedinţa de vineri, 27 martie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici.

În conformitate cu metodologiile de tarifare, începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată).

În principal, aceasta se datorează: scăderii costurilor pentru achiziţia gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziţia gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai şi iunie) şi menținerii la același nivel a tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România S.A. şi scăderii tarifelor de distribuție pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L.

Astfel, începand cu data de 1 aprilie:

– pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este S.C. E.ON Energie România S.A., preţurile de furnizare a gazelor naturale vor creşte cu circa 1,5 %;

– pentru clienţii casnici din piaţa reglementată al căror furnizor este S.C. GDF SUEZ Energy România S.A., preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

Diferenţele dintre cei doi furnizori au fost determinate de:

– recuperarea parțială de către S.C. E.ON Energie România S.A. a costurilor de achiziţie a gazelor naturale din import din perioada 2008 – 2012, respectiv recuperarea totală a acelorași categorii de costuri de către S.C. GDF SUEZ Energy România S.A.,

menținerii la același nivel a tarifelor de distribuţie pentru S.C. E.ON Distribuţie România şi scăderii tarifelor de distribuție cu cca. 20% pentru S.C. Distrigaz Sud Reţele S.R.L.

Procesul de liberalizare a pieţei interne de gaze naturale pentru clienţii noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014.

Pentru această categorie de clienţi, ANRE nu mai stabileşte preţuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piaţa concurenţială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii şi a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale.

Având în vedere însă, că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractuale.

sursa: comunicat de presă ANRE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tdv

    vineri, 27.03.2015 at 19:59

    Asta cu scazutu in medie, cand la unii creste, ii ca chestia cu statistica un roman maninca 2 pui, altu nici unu. Dar in medie un roman maninca un pui. Asa e si scaderea asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax