Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ansamblul „Doina Mureșului” din Ciugud reprezintă România la Festivalul European de muzică și dans popular „Città di Cortona” din Italia

Publicat

În perioada 16-20 august ansamblul folcloric „Doina Mureșului” al comunei Ciugud va participa la cea de a X-a ediție a Festivalului European de muzică și dans popular „Città di Cortona”, în Italia, regiunea Toscana. În acest an, comuna Ciugud a câștigat detașat Festivalul-concurs “Cultură pentru cultură” organizat de Consiliul Județean Alba.

„Centrul de Cultură “Augustin Bena”, prin grija doamnei director Daniela Floroian, a sprijinit participarea la acest eveniment internațional atât de important a Ansamblului folcloric “Doina Mureşului”, Ciugud, ceea ce reprezintă recunoaşterea directă a eforturilor pe care artiştii le-au depus în promovarea culturii şi tradiţiilor locului”, a precizat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Manifestarea este cuprinsă în proiectul european de parteneriate directe dintre Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba şi Ansamblul “Il Cilindro” din Arezzo (Italia). În fiecare seară a evenimentului va urca pe scenă cele patru participante: „Doina Mureşului” – Ciugud (România), „Dragan Markovic” – Zabrezje, Serbia, „Galvachers du Morvan” – Château Chinon (Franța), „Il Cilindro” – Monsigliolo (Cortona).

Compania „Il Cilindro” Monsigliolo Cortona (Italia), este o asociație de entuziaști care se doreşte părtaş la memorarea tradiției și a culturii populare și țărănești din Valea Chiana și Toscana, cu interese în diferite arii de spectacol, în care acesta este angajată de ani de zile, prin activități de promovare, formare și de producție, destinată în special copiilor și tinerilor.

Ansamblul „Doina Mureşului” se compune din taraf, grup de dansatori, şi grup vocal şi solo şi teatru etnografic specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Grupul este animat de revigorarea și promovarea tradițiilor prin muzica populară și dansurile specifice locului şi regiunilor înconjurătoare. Ea are un bogat repertoriu de dansuri tradiționale din regiune și în alte părți ale ţării. Grupul vocal este format din oameni cu diferite experiențe artistice și acoperă aproape toate tipurile de muzică.

“Mândria, entuziasmul şi optimismul sunt sentimente care nu descriu decât într-o minimă măsură ceea ce simţim la momentul de faţă. Comuna Ciugud are onoarea de a reprezenta România la un eveniment de o asemenea anvergură într-un context atât de complex. Am convingerea că tradițiile înaintașilor noștri și comoara noastră culturală îi vor determina pe italieni și nu numai să vină în comuna Ciugud pentru a gusta adevăratul folclor la el acasă. Şi nu în ultimul rând, să ne bucurăm împreună de muzică, dans şi spectacol”, declară primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Festivalul European de muzică și dans popular a fost plasat în contextul celei mai mari extinderi a Uniunii Europene (în anul 2004), constituind un mesaj de fraternitate și ospitalitate. Folclorul, în viziunea „Cilindrului”, devine răspuns unificator al diferitelor popoare la numiri egale și eterne cu natura și viața, o reinterpretare de sunete vechi și gesturi şi consolidarea înțelegerii reciproce pe teritoriul european.

Această a zecea ediție va avea loc în patru locaţii diferite, după cum urmează: Piaţa Republicii, Cortona – 16 august, Piaţa Torrita di Siena – 17 august, Grădina lui Addobbo – 18 august, Piaţa Collegiata Foiano della Chiana – 19 august şi Arezzo – 20 august, în fața bisericii Sant’Agostino.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax