Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ansamblul „Doina Mureșului” din Ciugud reprezintă România la Festivalul European de muzică și dans popular „Città di Cortona” din Italia


Publicat

În perioada 16-20 august ansamblul folcloric „Doina Mureșului” al comunei Ciugud va participa la cea de a X-a ediție a Festivalului European de muzică și dans popular „Città di Cortona”, în Italia, regiunea Toscana. În acest an, comuna Ciugud a câștigat detașat Festivalul-concurs “Cultură pentru cultură” organizat de Consiliul Județean Alba.

„Centrul de Cultură “Augustin Bena”, prin grija doamnei director Daniela Floroian, a sprijinit participarea la acest eveniment internațional atât de important a Ansamblului folcloric “Doina Mureşului”, Ciugud, ceea ce reprezintă recunoaşterea directă a eforturilor pe care artiştii le-au depus în promovarea culturii şi tradiţiilor locului”, a precizat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Manifestarea este cuprinsă în proiectul european de parteneriate directe dintre Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba şi Ansamblul “Il Cilindro” din Arezzo (Italia). În fiecare seară a evenimentului va urca pe scenă cele patru participante: „Doina Mureşului” – Ciugud (România), „Dragan Markovic” – Zabrezje, Serbia, „Galvachers du Morvan” – Château Chinon (Franța), „Il Cilindro” – Monsigliolo (Cortona).

Compania „Il Cilindro” Monsigliolo Cortona (Italia), este o asociație de entuziaști care se doreşte părtaş la memorarea tradiției și a culturii populare și țărănești din Valea Chiana și Toscana, cu interese în diferite arii de spectacol, în care acesta este angajată de ani de zile, prin activități de promovare, formare și de producție, destinată în special copiilor și tinerilor.

Ansamblul „Doina Mureşului” se compune din taraf, grup de dansatori, şi grup vocal şi solo şi teatru etnografic specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Grupul este animat de revigorarea și promovarea tradițiilor prin muzica populară și dansurile specifice locului şi regiunilor înconjurătoare. Ea are un bogat repertoriu de dansuri tradiționale din regiune și în alte părți ale ţării. Grupul vocal este format din oameni cu diferite experiențe artistice și acoperă aproape toate tipurile de muzică.

“Mândria, entuziasmul şi optimismul sunt sentimente care nu descriu decât într-o minimă măsură ceea ce simţim la momentul de faţă. Comuna Ciugud are onoarea de a reprezenta România la un eveniment de o asemenea anvergură într-un context atât de complex. Am convingerea că tradițiile înaintașilor noștri și comoara noastră culturală îi vor determina pe italieni și nu numai să vină în comuna Ciugud pentru a gusta adevăratul folclor la el acasă. Şi nu în ultimul rând, să ne bucurăm împreună de muzică, dans şi spectacol”, declară primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Festivalul European de muzică și dans popular a fost plasat în contextul celei mai mari extinderi a Uniunii Europene (în anul 2004), constituind un mesaj de fraternitate și ospitalitate. Folclorul, în viziunea „Cilindrului”, devine răspuns unificator al diferitelor popoare la numiri egale și eterne cu natura și viața, o reinterpretare de sunete vechi și gesturi şi consolidarea înțelegerii reciproce pe teritoriul european.

Această a zecea ediție va avea loc în patru locaţii diferite, după cum urmează: Piaţa Republicii, Cortona – 16 august, Piaţa Torrita di Siena – 17 august, Grădina lui Addobbo – 18 august, Piaţa Collegiata Foiano della Chiana – 19 august şi Arezzo – 20 august, în fața bisericii Sant’Agostino.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic din Alba Iulia, redeschisă. PREȚURI

Publicat

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic Alba Iulia a fost redeschisă, au transmis miercuri reprezentanții Primăriei. Aceasta va funcționa între orele 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00.

Tariful de intrare pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap este de 5 lei/15 minute. Tariful de intrare pentru adulți este de 10 lei/15 minute.

Prețul abonamentului de intrare la saună pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap (durata unei ședințe fiind de 15 minute) este:

  • pentru 10 ședințe: 40 lei
  • pentru 20 ședințe: 75 lei
  • pentru 30 ședințe: 100 lei

Prețul abonamentului pentru adulți (durata ședință 15 minute) este:

  • pentru 10 ședințe: 80 lei
  • pentru 20 ședințe: 150 lei
  • pentru 30 ședințe: 200 lei

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii actori din România se întâlnesc în septembrie la Alba Iulia. Două zile de teatru la ”Gala tânărului actor – HOP”

Publicat

”Gala tânărului actor – HOP” se va desfășura în 2021, la Alba Iulia, în zona Cetății Alba Carolina, în perioada 2 – 4 septembrie. 

Ce este gala tânărului actor? Este o competiție adresată actorilor, de până în 33 de ani care au terminat o facultate de teatru. Aceștia participă la o preselecție on-line iar dacă vor fi selectați vor participa propriu zis la gala în sine.

În timpul evenimentului tinerii actori selectați își vor prezenta timp de două zile, în fața publicului dar și a unui juriu momentele artistice.

Tema evenimentului din 2021 este Caragiale, fie că vorbim despre forma clasică sau despre reinterpretarea operelor.

Anul acesta directorul artistic al evenimentului este coregraful Gigi Căciuleanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Lacul Beliș, igienizat de o ”armată” de voluntari. Au fost descoperite gunoaie aruncate în anii 80

Publicat

Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de igienizare a lacului Beliș, inundat de gunoaie. 

Acțiunea s-a desfășurat în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari.

Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă.

”Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură” au transmis reprezentanții clubului, pe siteul lor.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80.

Deșeurile provin din 3 surse majore, satele din amonte, pescari și turiști, potrivit cluj24.ro.

Reamintim că Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie.

Sursa/ Foto: Facebook Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Facebook Romsilva

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Polițiștii din Sebeș, vizitați de preșcolarii Grădiniței nr. 3. Micuții, învățați cum să circule corect

Publicat

Peste 40 de preșcolari i-au vizitat miercuri, 16 iunie, pe polițiștii din Sebeș și au învățat, de la aceștia, cum să circule corect. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 16 iunie, Poliția Municipiului Sebeș a primit vizita a peste 40 de preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 Sebeș, activitate organizată de cadrele didactice, împreună cu polițiștii din Sebeș, în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Poliţiştii le-au explicat, celor mici, regulile de circulaţie rutieră, regulile de comportament antivictimal și au răspuns curiozităților legate de munca de poliție.

Copiii au putut observa modul de funcționare al semnalelor acustice și luminoase cu care sunt dotate echipajele de poliție, componența unei truse criminalistice și au înțeles semnificația semnelor de circulație care se adresează pietonilor și semnificația semnalelor polițiștilor care dirijează traficul rutier.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate