Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANSVSA: 135 focare de pestă porcină active în țară, la începutul anului 2022. Situația din Alba

Publicat

porci

În țară sunt active 135 de focare de pestă porcină africană (PPA), potrivit celei mai recente situații prezentate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cinci dintre acestea sunt în județul Alba.

În perioada 30 decembrie – 6 ianuarie, au fost stinse 88 de focare în țară, din care 16 în exploataţii comerciale de porcine, inclusiv în exploataţii comerciale de tip A.

Situația din Alba

Potrivit raportării ANSVSA din 7 ianuarie, în județul Alba mai erau active 5 focare de pestă porcină.

Acestea sunt la:

  • Mihalț
  • Crăciunelu de Jos
  • Ohaba
  • Berghin

Reprezentanții DSVSA Alba au precizat pentru Alba24.ro că este vorba despre focare mai vechi, deocamdată active. În aceste locații au fost făcute inspecții și este posibil ca luni, 10 ianuarie, acestea să fie declarate stinse, având în vedere că nu au mai fost raportate noi cazuri.

În județul Alba, până la data de 6 ianuarie 2022 (în ultimii 4 ani), potrivit situației ANSVSA, erau înregistrate în total 71 de cazuri la mistreți.

Situația din țară

Numărul total al porcinelor aflate în focarele active este de 276.348.

În intervalul 30 decembrie – 6 ianuarie au fost înregistrate 10 noi focare de pestă porcină africană:

  • trei focare în judeţul Bihor
  • două focare în judeţul Cluj
  • câte un focar în judeţele Dolj, Harghita, Prahova, Satu-Mare, Vaslui.

Cele 88 de focare stinse în această perioadă au fost în judeţele Teleorman (70 de focare stinse), Ilfov (8 focare), Giurgiu (6 focare), Dâmboviţa, Timiş, Bucureşti, Vaslui (câte un focar).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România – pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.161 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

 

În intervalul 1 – 6 ianuarie, au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreţi: patru cazuri la mistreţi găsiţi morţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, două cazuri la mistreţi vânaţi în judeţul Dâmboviţa, două cazuri la mistreţi vânaţi în judeţul Iaşi, câte un caz la mistreţ vânat în judeţele Bihor şi Tulcea, un caz la mistreţ găsit mort în judeţul Hunedoara.

surse: ansvsa.ro, agerpres.ro, DSVSA Alba

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax