Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANSVSA a ÎNCHIS zeci de firme de produse lactate, din cauza neregulilor constatate după controale. În ALBA, amenzi de 4000 de lei după verificări la 49 de unităţi

Publicat

vaci lapte

vaci lapte Zeci de firme de produse lactate au fost închise temporar sau definitiv după controalele derulate de ANSVSA în perioada martie-aprilie. În judeţul Alba, au fost date doar amenzi, după ce au fost depistate deficienţe în activitatea unităţilor din sectorul laptelui. Au fost verificate aproape 50 de ferme, exploataţii, centre de colectare a laptelui, unităţi de procesare, depozite şi centre de prelucrare lapte şi au fost date amenzi de 4000 de lei.

Potrivit DSVSA Alba, controalele au fost făcute la 21 ferme producatoare de lapte care furnizează materia primă pentru unităţile de procesare; 12 exploataţii nonprofesionale care predau lapte la centrele de colectare; 8 centre de colectare a laptelui care livrează lapte unităţilor de procesare; 6 unităţi de procesare lapte şi produse lactate; un centru prelucrare lapte independent; un depozit pentru produse lactate.

Pentru deficienţele constate în timpul controalelor au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale conf. H.G. nr. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de 4000 lei şi 7 avertismente, conf. O.G. nr. 2/2001.

Abaterile de la normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: nerespectarea criteriilor de igienă pentru laptele crud, nerespectarea criteriilor de sănătate animală pentru livrarea laptelui crud la procesare, deficienţe de etichetare şi ambalare produse lactate, deficienţe referitoare la implementarea programelor  de siguranţa alimentelor bazate pe principiile HACCP în unităţile de procesare.

La nivel naţional, ANSVSA a verificat, în perioada 22 martie – 18 aprilie, respectarea condițiilor sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea și procesarea laptelui crud și a produselor lactate. Au fost derulate controale tematice comune (DSVSA – DSP) în ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare şi unităţi de procesare a laptelui. O atenţie deosebită a fost acordată respectării condiţiilor de igienă şi a lanţului frigorific pe durata transportului, a depozitării laptelui şi a produselor lactate distribuite prin programul “Laptele şi cornul”. Astfel, verificările au vizat şi depozitele independente care asigură depozitarea produselor lactate, precum şi operatorii care deţin mijloace de transport şi asigură distribuţia laptelui şi a produselor lactate distribuite în cadrul acestui program.

„Au fost verificate un număr de 322 ferme, 1.003 exploataţii non-profesionale, 255 de centre colectare lapte, 119 de unităţi de procesare autorizate sanitar-veterinar, 253 de unităţi procesare înregistrate sanitar-veterinar, 105 depozite independente care stochează lapte/produse lactate în cadrul Programului “ Laptele şi Cornul”, potrivit comunicatului ANSVSA.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul controalelor desfăşurate în acest interval, „au fost aplicate un număr de 197 de sancţiuni contravenţionale dintre acestea 138 avertismente şi 59 amenzi în valoare de 131.040 de lei, precum şi 22 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 18 ordonanţe de interzicere a activităţii”.

Astfel, în cazul a 40 de firme de produse lactate a fost suspendată activitatea sau au fost închise definitiv, la nivel naţional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax