Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Antițigănismul” se pedepsește: Până la 10 ani închisoare pentru acţiuni de ură împotriva romilor. Legea, aprobată de Parlament

Publicat

Cei care vor face acțiuni de ură împotriva romilor, adică materiale scrise, video, audio, precum și cei care emit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul, riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea.

Mai exact, proiectul de lege care prevede pedepse cu închisoare pentru acţiuni de ură împotriva romilor a fost adoptat marți, 15 decembrie de Camera Deputaților.

Proiectul privind combaterea antiţigănismului a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019.

Conform proiectului, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani, potrivit Agerpres.

Iniţiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, actul normativ prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Totodată, nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

sursă: agerpres.ro, digi24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. dolfi

    marți, 15.12.2020 at 23:22

    acum ca stiu mexicanii ca au legea asta, o sa devina si mai agresivi, si mai sfidatori, si mai…. si mai… Ei o sa aiba voie, iar romanii vor trebui sa taca malc!

  2. pilu

    miercuri, 16.12.2020 at 11:23

    Dati-le apa la moara, apoi vedem noi.

  3. gruisorpuisor

    miercuri, 16.12.2020 at 11:31

    Tigan life maters!! Mai putem folosi expresiile „De ce esti tigan?” , „Ai facut o tiganie” , „Daca nu esti cuminte te dau la tigan” ??? Intreb pentru un praleo. Avelo bahtalo!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax