Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Antropologi din Alba Iulia și SUA cercetează în Munții Apuseni stilul de viață al oamenilor din Epoca Bronzului

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat într-o conferință de presă ținută miercuri, 11 iulie rezultatele proiectului „Mortuary Archaeology of the Râmeţ Bronze AgeLandscape” în parteneriat cu  Colegiul Hamilton din SUA. Nu au fost excluse din prezentare și planurile de viitor în săpăturile arheologice ce se vor desfășura în Munții Apuseni.

Cercetătorii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia alături de colegii lor americani de la Colegiul Hamilton din SUA, au prezentat cercetările preliminarii realizate în proiectul MARBAL (Mortuary Archaeology of the Râmeţ Bronze AgeLandscape), Cercetări arheologice în zona Râmeț, epoca bronzului.

Arheologii și antropologii celor două instituții au prezentat modul de aplicare a analizelor ADN pe schlete umane descoperite în zona Munților Trăscău.

Ei doresc ca în perioada 2018-2020, prin analize ale ADN-ului uman prelevat să înteleagă mai bine mobilitatea, dieta și viața de zi cu zi a omului care a trăit în zona Apusenilor în epoca de bronz.

Principalele zone în care specialiștii acționează sunt siturile funarale ale locuitorilor din epoca bronzului. Prin cercetarea lor ei speră să facă o viziune mai clară a publicului larg asupra modului de viață din acea perioada.

„Scopul proiectului este să investigheze modul în care practicile mortuare au modelat şi au fost modelate de nașterea rețelelor regionale de comerț şi de edificarea identității comunitare în zona Munților Apuseni.” au  declarat inițiatorii proiectului.

 

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de fenomene METEO PERICULOASE. Cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească

Publicat

vant

Un COD GALBEN de fenomene meteo periculoase a fost emis în această seară de meteorologi. Se anunță viscol și intensificări ale vântului care vor atinge 55-65 de km/h. Atenționarea este valabilă între orele 23.00- 05.00. Cetățenii sunt atenționați că urmează o perioadă de vreme severe și li se recomandă: – Recomandăm conducătorilor auto să se […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Ninsoare și viscol pe Autostrada Sibiu-Sebeș. Drumarii intervin cu utilajele pentru curățarea zăpezii de pe șosea

Publicat

drumari

A început să ningă în mai multe regiuni din România, iar drumarii au fost deja nevoiți să întervină pe mai multe drumuri naționale și chiar pe autostrăzi. Ninsoarea și vântul puternic au ajuns acum și pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. ”Ninsoarea puternică de la Brasov s-a mutat acum pe Sibiu” a anunțat purtătorul de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ordinul care reglementează taxa impusă băncilor și impozitarea veniturilor din jocuri de noroc, publicat de ANAF

Publicat

ANAF a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat

colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate