Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Anul 2015 poate aduce falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar și mari reduceri de preț. Ce spun specialiştii din piaţa de profil

Publicat

chirie

cartier, alba iulia, blocuriAnul 2015 pare a fi cel în care se poate consemna falimentul marilor dezvoltatori imobiliari, dar și mari reduceri de preț ce vor face zona imobiliară mai atractivă în anii următori, este concluzia unei dezbateri organizate de Institutul de Relații Internaționale și Cooperare Economică (IRICE).

Cifrele anului 2014 au fost încurajatoare, calculele medii arătând scăderi medii de prețuri, de circa 25% în anul trecut cu maxime de 35% în zona case, vile și terenuri centrale. Aceste reduceri au fost sensibile și arată o tendință de normalizare a pieții și de racordare la posibilitățile economice ale clienților, dar mai este nevoie de încă trei-patru ani de scăderi similare pentru a se obține prețurile normale, susţin reprezentanţii IRICE.

”Anul 2015 va aduce noi scăderi marcante de prețuri, iar reducerile în sectorul imobiliar vor fi de până la jumătate din actualele prețuri. Scăderea de valoare, de la 1.200 — 1.300 euro pe metrul pătrat construit, la 650-450 de euro, nu reprezintă decât un început, timid, al normalizării pieței proprietăților imobiliare românești”, mai susţin specialiştii.

Dezbaterea despre piața locuințelor și apartamentelor a reunit specialiști din domeniul imobiliarelor, precum: economiști bancari, experți imobiliari, firme de brokeraj imobiliar și reprezentanți ai fondurilor de investiții imobiliare din străinătate.

”Evoluția pieței imobiliare, în 2015, va fi în continuare una negativă, mult accelerată de agravarea crizei economice la nivel european și mondial, reducerea economiei românești și în acest an, piedicile în fata creditării, fiscalitatea ridicată, prognozele economice negative. Cel mai afectat de scăderile de prețuri va fi palierul proprietăților din zonele periferice și de provincie și zona vilelor de vacanța cu reduceri de circa 50% și o nouă scădere de 40%-50% este prognozată pentru zona proprietăților”, au precizat cei prezenți la dezbatere.

Apariția pe piață a peste 120.000 de apartamente, vile și case ce au fost deja confiscate de bănci, ca urmare a dificultăților financiare ale proprietarilor, în 2014, va accelera scăderile de prețuri. La fel ca în 2014, peste 70% dintre achizițiile imobiliare se vor derula și în 2015 în cadrul executărilor silite, ce oferă prețuri mult mai mici decât prețul pieței pe metru pătrat construit, în zonele premium.

Conform prognozelor prezentate în cadrul dezbaterii IRICE, prețurile terenurilor, după ce au cunoscut deja o scădere cu 50%  în 2014, se vor diminua din nou  la un preț inferior celui de 50 euro/mp, în zone rezidențiale din orașe, ceea ce va permite în viitor reînceperea construcțiilor la noile prețuri reduse.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax