Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anul 2023 devine cel mai călduros din istorie. Noiembrie, a şasea lună ce doboară recorduri de temperatură

Publicat

Anul 2023 devine cel mai călduros din istorie. Luna noiembrie a fost „extraordinară”, a şasea lună consecutivă ce doboară recorduri.

Anunțul a fost făcut de serviciul european Copernicus.

Ultima lună, cu o medie de 14,22 grade Celsius pe glob, a depăşit cu 0,32 grade Celsius recordul anterior. Acesta a fost stabilit în noiembrie 2020.

De asemenea, noiembrie 2023 a fost cu 1,75 grade Celsius mai călduroasă comparativ cu media înregistrată în această lună în perioada 1850-1900 (epoca preindustrială).

Toamna boreală (din septembrie până în noiembrie, în emisfera nordică) a fost, aşadar, cea mai călduroasă din istoria acestor înregistrări. S-au înregistrat 15,3 grade Celsius, cu „o marjă largă” de 0,88 grade Celsius peste medie.

Anul 2023: șase luni și două sezoane record

„2023 are acum şase luni şi două sezoane record. Acest noiembrie extraordinar, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste perioada preindustrială, face ca 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbări climatice (C3S) Copernicus.

Vezi și Val de aer rece în România. Ninsori și precipitații mixte. De săptămâna viitoare, temperaturi neobișnuite pentru această perioadă

Începând din luna ianuarie, temperatura medie a fost cea mai ridică măsurată vreodată în primele 11 luni ale anului:

  • cu 1,46 grade Celsius peste media climatică pentru perioada 1850-1900 şi cu 0,13 grade Celsius mai ridicată, comparativ cu primele 11 luni din 2016, încă cel mai călduros an.

„Atât timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ar trebui să ne aşteptăm la rezultate diferite de cele observate în acest an.

Temperatura va continua să crească, la fel şi efectele valurilor de căldură şi ale secetei”, a avertizat Carlo Buontempo, directorul C3S, citat în comunicat.

Ce influențează creșterea temperaturilor

Fenomenul climatic ciclic El Nino, deasupra Oceanului Pacific, alimentează în continuare creşterea temperaturilor în 2023, dar, pentru moment, nu a atins încă apogeul.

În noiembrie 2023, temperatura de la suprafaţa oceanului a fost, de asemenea, cea mai ridicată pentru această perioadă a anului

  • cu 0,25 grade Celsius peste vârful anterior, din noiembrie 2015.

Acest nou record de căldură se adaugă celor deja doborâte în fiecare lună începând din aprilie.

Suprafaţa banchizei din Arctica, în nord, a înregistrat cel de-al optulea minim lunar din noiembrie, cu 4% sub medie.

În Antarctica a fost înregistrat al doilea cel mai scăzut nivel pentru luna noiembrie, cu 9% sub medie, conform Copernicus.

Seceta a continuat luna trecută în mai multe regiuni din Statele Unite, Asia Centrală şi de Est şi este deosebit de pronunţată în America de Sud.

Pe de altă parte, vremea din Europa a fost mai umedă, caracterizată în special de furtuna Ciaran, care a adus precipitaţii semnificative, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax