Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anul 2024 cel mai încărcat an politic din ultimele decenii. Controversa legată de ordinea desfășurării celor 4 rânduri de alegeri

Publicat

Controversele anului electoral 2024: ordinea în care se vor desfășura cele patru rânduri de alegeri: Europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

2024 va fi cel mai încărcat an politic din ultimele decenii. Vor fi patru rânduri de alegeri: pentru primarii și consilii locale, pentru Parlamentul European, pentru senatori și deputați, dar și pentru alegerea unui nou președinte.

Actualul președinte, Klaus Iohannis este la al doilea mandat, maximul stabilit de Constituție. Alegerile din 2024 au o miză extrem de mare, iar pentru prima funcție în stat, principalele partide PSD, PNL, USR, AUR și chiar UDMR își fac calcule.

Pentru desfășurarea celor patru serii de alegeri a fost pus în discuție un calendar susținut de PSD pentru ca alegerile prezidențiale să se desfășoare înaintea celor parlamentare. Liderii PNL nu susțin acest proiect de calendar, pentru că, susțin surse politice își văd amenințate șansele,.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile europarlamentare ar urma să fie organizate la începutul lunii iunie, după cum au stabilit oficialii europeni, iar cele locale ar putea să aibă loc în luna septembrie.

Liderii coaliției de guvernare au convenit datele la care vor fi organizate alegerile pentru Parlamentul European – respectiv 9 iunie, când se organizează alegeri în toată Uniunea Europeană, dar și pentru alegerile locale. Astfel, localele vor avea loc în 29 septembrie.

Disputele politicienilor încep însă atunci când vorbim despre alegerile parlamentare și prezidențiale. Unele partide ar vrea o comasare a acestora, iar acum apare o nouă variantă:

  • 9 iunie: Alegeri europarlamentare
  • – 29 septembrie: Alegeri locale, un singur tur

Rămân în discuție celelalte două rânduri de alegeri. Mai jos varianta PSD:

  • – 10-24 noiembrie: Alegeri prezidențiale, două tururi
  • – 8 decembrie: Alegeri parlamentare

PSD vrea alegeri parlamentare după ”prezidențiale”

Partidul Social Democrat care deține controlul guvernamental și-ar dori că alegerile parlamentare să aibă loc după cele prezidențiale.

Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 21 decembrie 2024, la exact 5 ani de la depunerea jurământului și, potrivit legii, trebuie organizate noi alegeri în luna noiembrie.

Și mandatul parlamentarilor se încheie în aceeași zi cu cel al președintelui.

PNL evita să se pronunțe deocamdată asupra calendarului propus de PSD.

Potrivit digi24.ro liderii celor doua partide nu au căzut încă de acord deoarece fiecare încearcă să-și maximizeze șansele pentru prezidențiale. Astfel, liberalii și-ar dori ca parlamentarele să aibă loc în 8 decembrie, după prezidențiale, care ar fi în 10 și 24 noiembrie.

Tot PNL și-ar fi dorit ca parlamentarele să fie organizate simultan cu localele, însă PSD nu este de acord.

Social democrații vor să așeze calendarul electoral astfel încât primul tur al prezidențialelor sa aibă loc în aceeași zi cu parlamentarele.

Această mișcare ar facilita accesul lui Marcel Ciolacu în turul al doilea la prezidențiale contra lui George Simion, pe principiul că votul politic pentru partide trage după el și candidatul pentru Cotroceni.

Acest lucru îi nemulțumește pe liberali care consideră că PNL ar fi defavorizat, având în vedere cum arată acum sondajele de opinie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax