Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anul Nou Bisericesc: De ce începe la 1 septembrie. Explicațiile preotului din Alba Iulia, Ovidiu Panaite

Publicat

Anul Nou Bisericesc: De ce începe la 1 septembrie? Alba24 a discutat cu preotul din Alba Iulia, Ovidiu Panaite, care a explicat de ce se întâmplă acest lucru. 

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie.

Ovidiu Panaite a spus că trebuie făcută o distincție între timpul civil, care începe la 1 ianuarie și timpul bisericesc, unde ne raportăm la data de 1 septembrie.

”Probabil vă întrebați de ce 1 septembrie este recunoscută și a rămas așa în conștiința dogmatico-istorică a bisericii ca fiind începutul anului bisericesc.

Din mai multe motive. În primul rând trebuie să mergem către momentul acela al anului 30. De ce? Pentru că anul 30, respectiv data de 1 septembrie a anului 30 este data care marchează începutul activității publice a Mântuitorului Iisus Hristos.

Atunci el s-a arătat lumii” a spus preotul, care a adăugat că examenul de maturitate la evrei era la vârsta de 30 de ani.


”Trebuie să mai avem în vedere încă o rațiune, care ne dă trimitere la o tradiție care vine din legea Vechiului Testament, din tradiția iudaică. Ziua de 1 septembrie este ziua care marchează începutul creației.

Deci se spune că atunci Dumnezeu și-a început creația, începând cu luna aceasta a lui septembrie (…) Atunci s-a moștenit și această cronologie preluată din Vechiul Testament…

Tot ce înseamnă ciclul sărbătorilor este raportat la anul bisericesc și nu la anul civil.

De exemplu, în data de 29 august am sărbătorit Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și intrm pe finele anului bisericesc” a adăugat preotul din Alba Iulia, Ovidiu Panaite.

Prima sărbătoare din noul an bisericesc este Nașterea Maicii Domnului.

Tot în data de 1 septembrie se mai face pomenire Sfântului Dionisie cel Smerit, originar din Dobrogea.

”Este cel care a fixat era creștină, deci cum avem noi modalitatea aceasta de calcul, anul doi, trei, patruzeci, cincizeci, o sută după Mântuitorul Iisus Hristos, deci începutul erei creștine a fost stabilit de acest Dionisie Exiguul, care este originar de la noi din Dobrogea” a adăugat preotul.

Anul Nou Bisericesc: De ce începe la 1 septembrie. Explicații suplimentare

Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Basilica.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Așa cum spunea și Ovidiu Panaite, potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61:1-2 şi Luca 4:18-19).

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate