Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anumiți șoferi sunt exceptați temporar de la respectarea regulilor privind perioadele de conducere și de repaus

Publicat

Având în vedere situația epidemiologică din România, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a anunțat recent aplicarea, timp de 30 de zile, a unei derogări de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de repaus în cazul șoferilor ce livrează oxigen medical către spitale.

Potrivit unui comunicat al ministerului, în data de 27 octombrie, ministrul interimar al  transporturilor și infrastructurii a aprobat acordarea unei derogări temporare de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de repaus ale conducătorilor auto prevăzute în Regulamentul CE nr. 561/2006, în baza art. 14 alin. (2) din Regulament, pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 27 octombrie.

Temeiul legal al acordării derogării:

Regulamentul CE nr. 561/2006 privind armonizarea anumitor dispoziții ale legislației sociale în domeniul transporturilor rutiere, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 și (CE) nr. 2135/98 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului prevede la art. 14 alin. (2) posibilitatea ca statele membre să acorde, în cazuri de urgență, o derogare temporară de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de repaus ale conducătorilor auto, pentru o perioadă de maximum treizeci de zile, care se notifică de îndată Comisiei.

Cazul de urgență

Situația de urgență de pe teritoriul României, în contextul gravei crize de sănătate publică existentă la acest moment din cauza pandemiei generate de virusul SARS-CoV2, pentru care este necesară acordarea derogării, vizează necesitatea asigurării în cel mai scurt timp posibil a oxigenului medicinal pentru unitățile medicale, ceea ce presupune un transport rapid și eficient din partea operatorilor de transport rutier care efectuează operațiuni de transport în acest scop, urmare creșterilor exponențiale a cererilor de livrare a oxigenului medical din partea unităților medicale.

Perioada pentru care este acordată derogarea

Derogarea se acordă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28 octombrie 2021.

Operațiunile de transport rutier cărora li se aplică derogarea

Derogarea se aplică numai în cazul conducătorilor auto care efectuează operațiunile de transport rutier prin care se asigură livrarea oxigenului medical către unitățile medicale.

Conținutul derogării

Derogarea temporară de la prevederile privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de repaus ale conducătorilor auto prevăzute în Regulamentul CE nr. 561/2006 se acordă, în cazul transporturilor rutiere prin care se asigură livrarea oxigenului medical către unitățile medicale, astfel:

a) posibilitatea efectuării de către conducătorii auto a unei durate zilnice de conducere de 11 ore (față de 9 ore, care poate fi extinsă la 10 ore de 2 ori pe săptămână conform Regulamentului);

b) posibilitatea efectuării de către conducătorii auto a pauzei de 45 de minute după 5 ore și 30 de minute (față de 4 ore și 30 de minute, conform Regulamentului);

c) posibilitatea începerii efectuării de către conducătorii auto a perioadei de repaus săptămânal până la sfârșitul a 7 (șapte) perioade de douăzeci și patru de ore de la perioada de repaus săptămânal precedentă (față de 6 perioade de douăzeci și patru de ore conform Regulamentului).

sursa: mt.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax