Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anunț important pentru tineri: Permisul auto va putea fi obținut la 17 ani în statele UE. Ce vor fi obligați să facă în primul an

Publicat

masini second hand

Uniunea Europeană pregătește schimbări importante în legătură cu modalitatea în care perimisul de conducere auto va putea fi obținut în statele membre. 

Anunțul îi va bucura pe cei care vor să obțină carnetul mai repede, dar automat vine cu o serie de noi reguli pentru tinerii șoferi. 

Mai exact, tinerii vor putea lua carnetul mai devreme, dar vor avea o perioadă de probă de doi ani, iar în primul an vor fi obligați să conducă doar însoțiți.

Modalitatea în care minorii de 17 ani vor putea da examenul pentru carnetul de șoferi a fost explicată de Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, într-un interviu pentru o publicație din Bulgaria, interviu citat de Hotnews.ro.

Mai exact, tinerii vor putea da examenul pentru permis auto de la vârsta de 17 ani, dar în primul an vor conduce doar însoțiti, a explicat Adina Vălean.

”Accidentele rutiere au loc mai des în rândul tinerilor participanţi la trafic, decât în rândul celor mai în vârstă. Deși ei reprezintă doar 8% din numărul total al șoferilor, în două din cinci coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta de sub 30 de ani.

Acesta este un motiv real de îngrijorare. Acest tipar este influențat de factori comportamentali, dar și de lipsa lor de experiență.

Prin urmare, am analizat diferite măsuri politice pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare a riscurilor și pentru a reduce numărul de decese rutiere și răniri grave în rândul tinerilor.

Noua directivă va introduce o perioadă de probă de cel puțin 2 ani de la luarea examenului și, în același timp, va fi o regulă pentru toleranță zero pentru şofat în stare de ebrietate.

Tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la vârsta de 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până când vor împlini 18 ani. În acest fel, ei vor dobândi o experiență valoroasă de conducere sub supravegherea unui adult în primul lor an de şofat.

De asemenea, vom adapta instruirea și examenele pentru a pregăti mai bine șoferii pentru numărul tot mai mare de utilizatori vulnerabili în trafic”, a declarat Adina Vălean pentru publicația bulgărească, citată de hotnews.ro.

Tot prin directiva dată de UE, permisele auto Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum.

Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreaga Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic. Aceste prevederi ar putea intra în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat mai comisarul european Adina Vălean.

Mai mult de atât la nivelul UE sunt pregătite și modificari pentru șoferii trecuți de 70 de ani: aceștia ar putea fi obligați să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. Atunci vor fi evaluați medical pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax