Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anunțul Ministrului Sănătății despre reintroducerea stării de alertă. Ce spune Rafila despre valul 6 al pandemiei COVID

Publicat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări, miercuri, referitor la posibilitatea de reintroducere a stării de alertă, pe fondul creșterii cazurilor de Covid-19.

Acesta a declarat că personal nu sprijină o eventuală reintroducere a stării de alertă și a făcut mai multe recomandări în legătură cu valul 6 al pandemiei.

Vezi și ALBA: 73 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, după 302 testări. Situația infectărilor în localitățile din județ, 20 iulie

„Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI, potrivit Mediafax.

Acesta spune că, în acest moment, la nivel național sunt ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienții Covid.

Alexandru Rafila spune în contextul în care bilanțul Covid-19 a crescut masiv în ultima perioadă că „asistăm la continuarea creșterii începute în urmă cu circa patru săptămâni, așa-numitul val al șaselea (…).

Cred că această tendință crescătoare va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august.

Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Național de Sănătate Publică și nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neașteptat.

Important este să fim pregătiți din punct de vedere al acordării asistenței medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor și pe de altă parte să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienții care fac eventuale forme mai grave sau complicații”.

Recomandări: mască de protecție în spații închise aglomerate

Ministrul Sănătății recomandă populației să poarte masca de protecție în spațiile închise aglomerate.

„Noi am luat deja măsura utilizării măștii în unitățile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru.

E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecții, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unitățile sanitare au la dispoziție actul normativ și comunicarea făcută de către Ministerul Sănătății, ca să introducă utilizarea măștii în spații închise în unitățile sanitare (…), însă noi nu avem la dispoziție în momentul de față, Ministerul Sănătății nu are la dispoziție o pârghie legală, care să impună obligativitatea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru.

Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situația epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS.

Știți bine că încă de acum o lună de zile, noi am recomandat utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măștii și încercăm să lămurim populația, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în comun”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă este exclusă reintroducerea stării de alertă, ministrul a răspuns: „Aici nu pot să mă pronunț, este o chestiune care depășește competența Ministerului Sănătății.

Eu sper să nu fie nevoie de așa ceva, dacă noi o să reușim să gestionăm bine din punct de vedere al asistenței medicale, dacă oamenii înțeleg să aplice măsurile acestea simple, cum ar fi utilizarea măștii, eu personal nu sprijin un astfel de demers, pentru că el este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”.

6.779 cazuri noi Covid la nivel național, miercuri, 20 iulie

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.779 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 879 mai puține față de ziua anterioară. 1.345 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 190 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.301 cu 97 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 144 persoane, cu 8 mai multe față de ziua anterioară. Din cei 144 pacienți internați la ATI, 122 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 379 sunt minori, 376 fiind internați în secții, cu 2 mai mulți față de ziua anterioară și 3 la ATI, cu 2 mai mulți față de ziua anterioară.

Până astăzi, 65.836 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 12 decese (8 bărbați și 4 femei).

Din cele 12 decese: unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, două la categoria de vârstă 60-69 de ani, 4 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 5 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Din totalul de 12 pacienți decedați, 7 au fost nevaccinați și 5 vaccinați.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.150 teste RT-PCR ( 2.796 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.354 la cerere) și 19.248 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.263.779 teste RT-PCR și 10.538.233 teste rapide antigenice.

sursa: Mediafax, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax