Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Anunțul sindicatelor din învățământ după consultările cu Guvernul: Cine decide dacă se continuă greva sau nu

Publicat

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu a declarat duminică, după negocierile de la Guvern, că luni continuă greva în școli. Pe 12 iunie, la ora 10:00, liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor.

„Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%.

Vezi și DOCUMENT: OUG pentru creșterea salariilor în învățământ, publicată. Salariile de bază cresc cu 1300 de lei. LISTA cu funcțiile

De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât. Se știe că ultima ofertă a fost de a acorda de la 01/01/2024 45% din diferența dintre salariu din grilă și salariul la 31/12/2023, Guvernul a venit cu cinci procente suplimentar, adică la 50”, a declarat Simion Hăncescu, citat de edupedu.ro.

Hăncescu a explicat că luni, la ora 10:00, sindicatele vor transmite Guvernului poziția, după ce vor intra în posesia conținutului actului normativ. „Colegii au transmis foarte clar că vor să vadă conținutul actului normativ”, a mai explicat acesta.

Potrivit președintelui FSLI, „în mod logic, lecțiile care n-au fost predate trebuie recuperate”.

Reamintim faptul că sâmbătă seara, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru profesori, printre care se numără o creştere salarială de 25%, 1.500 lei anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar şi 500 de lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, 50% prima tranşă din noua grilă de la 1 ianuarie 2024.

Ce au cerut ieri sindicatele

În urma consultărilor, sindicaliștii au anunțat că vor mandata liderii de sindicat să prezinte Guvernului următoarele cereri:

  • acordarea unui minim de 25% majorare pentru toți angajații din învățământ, majorare care ar urma să se aplice de la 1 iunie
  • aplicarea Legii Salarizării în integralitate, de la 1 ianuarie 2024, sau cel mult în două tranșe acordate în același an
  • menținerea sumei de 1.500 lei acordată anual, în perioada 2023 – 2027, pentru personalul didactic. În plus, acordarea sumei de 500 de lei personalului nedidactic adoptarea unei Ordonanțe de Urgențe pe grila de salarizare care să prevadă că punctul de plecare al salariului unui debutant să fie salariul mediu pe economie

Ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru, sâmbătă seara

Sâmbătă seara a avut loc o ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru, pentru transmiterea opiniilor oamenilor care protestează de 3 săptămâni.

Profesorii au cerut: 25% creștere pentru toate salariile, aplicarea grilei de salarizare de la 1 ianuarie 2024, în maximum două tranșe, 1.500 de lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Ciucă: Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație

Astăzi am găsit soluții pentru criza din educație, afirmă premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook: „Ne dorim cu toții ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la școală și ne dorim să le putem ura succes la examene”.

„Astăzi (duminică – n.r.) am găsit soluții pentru criza din educație. Acestea au fost agreate, de principiu, de toate părțile responsabile și așteptăm decizia finală a profesorilor.

Coaliția de guvernare a încheiat un angajament ferm cu sindicatele reprezentative pentru personalul din învățământ, care se va concretiza, mâine, într-un act normativ, dacă răspunsul profesorilor este unul pozitiv.

Înainte de a enumera măsurile la care ne angajăm împreună, vreau să transmit un mesaj de solidaritate cu toți profesorii și cu toate cadrele nedidactice.

Un mesaj de încredere tuturor părinților și tuturor elevilor. Le transmit angajamentul meu personal și desigur și al colegilor de Coaliție, că, ceea ce am stabilit azi se va întâmpla întocmai și la timpul agreat”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

El precizează că a convenit cu reprezentanții sindicatelor, creșterea la nivelul de 25% a valorii sumelor pe care le vor primi personalul didactic și cel didactic auxiliar.

„Am mai stabilit ca, începând cu anul viitor, în grila prevăzută în viitoarea lege a salarizării, salariul unui debutant să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie.

De asemenea, procentul de 40% care a fost menționat în vechea ordonanță de urgență va fi crescut la 50%, începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru formarea profesională, în luna octombrie se vor acorda sumele de 1.500 lei pentru personalul didactic și cel auxiliar, respectiv de 500 lei pentru angajații nedidactici.

Textul actului normativ care conține aceste prevederi va fi publicat astăzi (duminică – n.r.) â, conform procedurii de transparență decizională.

Potrivit înțelegerii pe care am avut-o cu reprezentanții sindicatelor, decizia finală va fi comunicată de liderii sindicali mâine (luni – n.r.) până la ora 10.00, ordonanța urmând să fie aprobată în ședință de guvern”, adaugă premierul.

El amintește și de ordonanța de urgență care stabilește calendarul închiderii anului școlar și al examenelor aferente.

„În acest mod, situațiile de final de ciclu de învățământ vor fi încheiate, iar elevii își vor putea continua traseul educațional. Consider și acum, așa cum am spus și la începutul grevei, că toate cererile cadrelor din educație sunt justificate și am credința că am făcut tot ce mi-a stat și tot ce ne-a stat în putere pentru a veni cu cea mai bună rezolvare posibilă. Ne dorim cu toții ca mâine să le putem spune elevilor că se pot întoarce la școală și ne dorim să le putem ura succes la examene”, încheie Ciucă.

sursa: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax