Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anvelope de iarnă: când trebuie schimbate și care sunt amenzile. Confuzie: de ce nu sunt, de fapt, obligatorii de la 1 noiembrie

Publicat

Anvelope de iarnă: când trebuie schimbate și care sunt amenzile. Schimbarea cauciucurilor de pe mașină depinde de condițiile meteorologice și de tipul de cauciucuri pe care le folosești.

Operațiunea trebuie însă făcută la timp, pentru că altfel poți lua amendă, care nu este mică deloc, potrivit codului rutier. 

Când trebuie să montezi cauciucurile de iarnă: Dacă noaptea temperaturile scad sub 7-10 grade Celsius, este momentul să treci la cauciucurile de iarnă.

  • Pe scurt, legea spune că trebuie să ai maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Cauciucurile de iarnă sunt concepute pentru condiții reci, umede și geroase. Începe să le montezi atunci când temperaturile scad sub 7-10 grade Celsius și se așteaptă condiții de gheață, zăpadă sau polei.

Păstrează-le pe tot parcursul sezonului de iarnă.

IPJ Alba: Anvelopele ”all seasons” nu sunt bune iarna și pot aduce amenzi mari. Care sunt cauciucurile acceptate

Cauciucurile all-season nu oferă aceeași tracțiune pe zăpadă și gheață ca cele de iarnă, dar pot fi o opțiune potrivită în zone cu ierni mai blânde.

Anvelope de iarnă: contravenții și sancțiuni

Este important să mențineți cauciucurile în stare bună, să verifici presiunea lor periodic și să le înlocuiești atunci când au uzura excesivă sau când ajung la sfârșitul duratei lor de viață.

Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contraventie şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni.

Perioada în care este obligatorie dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă, sancțiunile acordate șoferilor care nu se conformează cu echiparea corespunzătoare a mașinilor și tipurile de anvelope conforme sunt prevăzute în Codul Rutier, mai exact în Ordonanța 5/2011, supranumită și „Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011.

De aici şi confuzia generală cu schimbarea anvelopelor în prima zi a lunii noiembrie.

„Ca atare, data de 1 noiembrie, pe care mulți soferi o consideră ca fiind cea de la care se face trecerea la aceste anvelope, nu are un temei juridic, însă ca moment orientativ este bun, deoarece, începând cu luna noiembrie, nu este nicio surpriza ca zăpezile și poleiul să-și facă apariția”, potrivit businesslease.ro.

Fenomenele meteo precum poleiul, zăpada, înghețul sau chichiura impun folosirea anvelorpelor de iarnă pentru autoturisme, autoutilitare și alte vehicule de transport.

Potrivit actului normativ, cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, au informat autoritățile.

Când devine obligatorie montarea cauciucurilor de iarnă

Nu este specificată o dată clară de la care montarea anvelopelor de sezon este obligatorie.

„De regulă, este recomandat să treci la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile diurne au valoarea de sub 7 grade Celsius, pentru 3 zile consecutive”, au precizat experiţii auto de la autovit.ro.

Totusi, legea nu prevede expres schimbarea cauciucurilor, însă sancționează circulația pe drumurile acoperite de zăpadă fără astfel de anvelope, au declarat specialistii auto de la Businesslease.

  • Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]”.
  • În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate.

Concluzia este că din momentul în care drumul s-a acoperit de zăpada, polei sau gheață, nu trebuie să ieși cu mașina fără sa fii echipat cu anvelope de iarnă.

  • Anvelope de iarnă: Cum verifici indicatorul de uzură și care sunt amenzile. Când indicatorul de uzură al unui cauciuc este atins sau depășit, este foarte important să-l înlocuiești. Ca referință, în cazul anvelopelor de iarnă, nu trebuie să scadă sub 4 milimetri. Ca să înțelegi dacă te confrunți cu această problemă, vei observa pe suprafața anvelopei nervuri de dimensiuni mici, cu o înălțime de cel puțin 1,6 milimetri față de baza acesteia. Ca referință, atunci când vorbim de o anvelopă nouă, dimensiunea stratului superior este cuprinsă între 7 și 9,5 milimetri.

Amenzi mari: Ce se întâmplă dacă te opreste politia iar mașina nu este echipată cu cauciucuri de iarnă

Dacă ești oprit de poliție atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei, iar mașina nu este echipată cu anvelope de iarnă, riști să fii amendat și să ți se rețină talonul auto până la momentul în care faci dovada montării cauciucurilor corespunzătoare

Poliția Română transmite că amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 și 2.900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Polițiștii transmit șoferilor să evite să conducă, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Mai mult, indiferent de prevederile legislative, trebuie reținut că acest echipament este menit să mențină siguranța în trafic atunci când condițiile meteo sunt mai puțin favorabile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax