Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Depunerile de pe conducte generează colorarea apei de la robinete. Proiect de schimbare a magistralei de apă în Alba de 25 de milioane de euro

Publicat

YouTube video

Reprezentanții Apa CTTA  au explicat în conferință de presă care sunt cauzele care au determinat ca, de sărbătorile de Paște, la robinetele din mai multe localități din Alba să curgă apă ruginie. Aceștia își asumă răspunderea pentru faptul că nu au curățat din timp conductele de apă, favorizând formarea de depuneri pe conducte, dar au pregătit pentru perioada următoare un plan de acțiune pentru a împiedica astfel de incidente.

Săptămâna trecută, cele mai mari probleme privind calitatea apei potabile au fost înregistrate la Blaj și Ocna Mureș, unde indicele de turbiditate a depășit valorile admise. Dacă valoarea maximă admisă de normele europene a indicelui de turbiditate a apei este de 5, la Ocna Mureș măsurătorile au arătat că atingea chiar și un indice de 30.

Pierderi de 60% la apă înregistrate în Ocna Mureș

Explicația conducerii Apa CTTA pentru această colorare a apei este creșterea debitelor determinate de sporirea consumului. Crescând aceste debite, depunerile acumulate pe conducte au fost puse în mișcare, ajungând în apa din gospodăriile cetățenilor. Situația de la Ocna Mureș este, potrivit furnizorului de apă, mult mai gravă: „triplarea debitelor și a vitezelor este cauzată și de faptul că toți cu casele particulare udă în grădini. Noi am fost noaptea și am auzit cum curge apa la ei în grădini. O lasă deschisă să curgă. Avem o pierdere de 20%. Nu este în Uniunea Europeană o pierdere mai mare de 30% la apă, iar la Ocna avea în primăvară pierderi de 20% iar acum avem de peste 60%. Aceasta este apă negăsită și nu pierderi în rețele pentru că acestea s-ar vedea. Categoric acolo sunt branșamente duble, se fură apa, am găsit cazuri de persoane care dădeau apometrele înapoi. Orașul Ocna va trebui să îl luăm la mână cu mult mai multă responsabilitate și probabil vom rezolva măcar o parte din aceste probleme”, a explicat Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA Alba.

Viorel Lazăr a mai anunțat că, de miercuri, s-a început spălarea magistralei de la Galda la Ocna Mureș iar în termen de maxim 2 luni se va monta un rezervor la Ocna Mureș cu o capacitate de 1000 de metri cubi de apă, pe lângă rezervoarele deja existente: „Studiem acum și posibilitatea montării unei vane acționate electric care va putea să regleze debitele de la rezervoarele de pe Ciunga la rezervoarele de la Uioara”.

Proiect de 25 de milioane de euro pentru schimbarea magistralei de apă 

Toate aceste măsuri nu vor face însă decât să rezolve pe termen scurt problema apei în județul Alba. O soluție definitivă a acestei probleme este schimbarea magistralei de apă. „În 2014-2020, este prinsă înlocuirea întregii conducte din oțel, atât de la Galda spre Ocna Mureș, cât și până la Blaj. Programul pe POS Mediu pe 2014-2020 este finalizat în mare, a fost vizionat de Ministerul Mediului și în mare e bătut în cuie… noi zicem că problema asta se va rezolva cu prioritate în 2014-2020, dar vom începe cu aceste două înlocuiri de conducte”, a mai explicat Lazăr.

Valoarea estimată a acestei noi magistrale ce va fi realizată din polietilenă se ridică la 25 de milioane de euro.

Cazuri de colorare a apei au fost semnalate în aceste zile și pe mai multe străzi din Alba Iulia, însă conducerea sucursalei de aici susține că deja s-a intervenit pentru rezolvarea problemelor: „În decurs de o săptămână au fost 6 sesizări de turbiditate crescută. Cea mai mare, găsită chiar aici la sediul societății a fost un indice de 3,7. Noi am purjat unde s-au întâmplat fenomenele astea. Totodată, în programul primăriei de refacere a străzilor am propus ca, acolo unde există țevi de oțel să aloce fonduri pentru înlocuirea acestora cu conducte noi din polietilenă care să elimine fenomenele astea de creștere a turbidității și a cantității de fier în apa potabilă”.

Conducerea Apa CTTA Alba, analizează perspectivele scutirii utilizatorilor de la plata apei, pe perioada în care au fost înregistrate depășiri de peste 5 a indicelui de turbiditate. Acestă variantă se află încă în discuții.

Vedeți mai jos în video declarațiile complete ale reprezentanților Apa CTTA Alba.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. toma

    miercuri, 08.05.2013 at 17:56

    Praf in ochii prostilor. INCOMPETENTA, mai degraba, a celor ce ,nu uita, an de an, sa ceara o marire de tarif.

  2. Pilu

    miercuri, 08.05.2013 at 20:19

    Pana nu se ,, purjeaza” organigrama si grila de salarizare nu se va schimba nimic in calitatea si pretul mc de apa.
    PURJÁ, purjez, vb. I. Tranz. A curăța o instalație de impurități sau de reziduuri cu ajutorul unui curent de apă sub presiune. – Din fr. purger.
    Sursa: DEX ’98 (1998)
    ,,Curentul sub presiune” ar putea fi opinia publica , consumatorii, presa, fiindca de la Consiliul de Administratie a acestei societati nici nu putem astepta si de la cei alesi politic nici atat.
    DEMÍSIE, demisii, s. f. Act, cerere (scrisă) prin care un salariat, un demnitar se retrage dintr-o funcție, dintr-o slujbă etc. [Var.: (înv.) dimísie s. f.] – Din fr. démission.
    Sursa: DEX ’98 (1998)
    Asteptam vesti cat mai urgent.

  3. Viorel

    joi, 09.05.2013 at 10:34

    In Alba Iulia problema este de multa vreme nu doar din perioada acestor sarbatori.Blocurile de 4 etaje de pe B-dul transilvaniei (in special cel cu magazinul alimentar „Albina” este afectat de acest fenomen.Tevile sun 100% din metal si au cam 35 de ani.Locuitori acelui bloc folosesc numai apa imbuteliata pentru baut de foarte multa vreme.Puteti verifica foarte usor analizand cateva mostre de apa de la robinete.

  4. Amalia

    vineri, 10.05.2013 at 10:15

    Minciuni! In municipiu , pe str. Energiei apa de la robinet este inca maro! Nu pot nici spala haine , ca se fac maronii… , de gatit sau de baut nici nu poate fi vorba…, iar copii fac dus la bunici…

  5. DINU

    luni, 13.05.2013 at 09:36

    Mentalitate veche[ca ei sunt batuti in cui pe aceste scaune]Se numesc si se sustin reciproc,mai ales in afaceri confidentiale[ptr, cei cu functii]Rog a se vedea o mare parte din cei sus pusi la judet+magistratii care si-au construit locuinte .Seful lor pe care nu prea vrea nimeni sa-l lase sa plece in pensie[ca tot mai are de sprijinit pe x si y cu forte de munca +utilaje]este cel ce-l cauta pe fostul prim vice Retegan dupa plecarea lui in Bucuresti si-i trimitea masina cu de toate,ca si lui Savu,fost prim secret.,tot dupa plecarea lui,apoi s-a pus bine cu toate partidele si magistratii ce au aparut-oferinduli-se cu servicii.Are drreptate Amalia,Viorel,Pilu,iar TOMA trebuie sa retina ca-i REA VOINTA,INDOLENTA,LIPSA DE ORGANIZARE SI CONTROL IN EXECUTAREA SARCINILOR DE SERVICIU,astia au competenta ca-s vechi pe functii si unsi cu toate unsorile,de aceia au salarii asa mari si nu-i intereseaza de purjarea permanenta a unui tronsaon pentru ai prelungi viata si a asigura calitatea apei.EI TREBUIE SA FIE ZILNIC PE RETELE DE LA SURSA PINA LA ULTIMUL CONSUMATOR ,FOLOSIND CAMINELE DE PE TRASEU.Ei intra in camine numai cind sunt defectiuni si atunci constata ca vanele sunt ruginite si nu pot fi manevrate,iar depunerile -s mar isi nu mai inchid[nu-i intereseaza de consumatori si inchid apa in tot orasul ptr.o defectiune].RAU E CA NOI CREDEM TOT CE NE BALACARESTE [CA LA ASTA SE PRICEPE] ACEST DIRECTOR GENERAL,CE SE DA MARE SPECIALIST.Trebuie un nucleu in jurul caruia sa aderezetoti cei dispusi sa faca bine in aceasta problema.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax