Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aparat performant, funcțional în Laboratorul de radiologie la Spitalul Cugir. Investiție importantă pentru pacienți


Publicat

La Spitalul Orășenesc Cugir a fost autorizată punerea în funcțiune a unui nou aparat de radiologie. Locuitorii vor beneficia de cele mai performante investigații în domeniu la unitatea medicală.

Săptămâna aceasta a fost autorizată punerea în funcțiune a noului aparat Roentgen Digital, Scopie și Grafie, marca Apollo DRF. Potrivit primarului Adrian Teban, acest aparat reprezintă o nouă reuşită a demersurilor de modernizarea a Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului Orăşenesc Cugir, transmite primăria.

„Achiziționarea și punerea în funcțiune a acestui aparat, se înscriu în șirul de acțiuni de diversificare a serviciilor furnizate pacienților prin intermediul Laboratorului de radiologie și imagistică medicală din cadrul Spitalului Orășenesc Cugir. Dacă până în 2015, singurul aparat deținut în cadrul laboratorului era aparatul de radiologie vechi, începând cu anul 2016 s-au demarat investiții importante în acest domeniu, achizitionându-se un aparat de ecografie 3 D de ultimă generație, un aparat CT fabricat în 2016 şi aparatul digital de radiologie cu două posture –scopie și grafie. Investiţiile vor continua în cursul anului 2021 cu achiziţionarea unui aparat RMN ultraperformant, pentru care administraţia locală a obținut finanțare din fonduri europene nerambursabile”, a spus Adrian Teban.

Potrivit sursei citate, pacienții spitalului beneficiază de cele mai performante investigații radiologice; acurateţea imaginilor permite o precizie fără precedent în stabilirea diagnosticului.

Aparatul poate radiografia concomitent mai multe părţi ale corpului, fiind capabil ca dintr-o singură expunere să „descompună” imaginile care îi sunt necesare medicului sau medicilor de diferite specialităţi (de pildă, din aceeaşi radiografie se pot edifica şi pneumologul, şi ortopedul).

Investiția este extrem de importantă pentru pacienți: pe de o parte investigațiile radiologice sunt indispensabile oricărui spital, iar pe de altă parte, în contextul actual al epidemiei de Covid protocolul de terapie prevede în mod obligatoriu ca fiecărui pacient suspect de infectare cu acest virus să i se facă cel putin o radiografie.

Investiția, în valoare de 1.099.999,11 lei a fost demarată la sfârșitul anului 2019, însă s-a finalizat acum datorită procedurilor de obținere autorizațiilor necesare dării în exploatare a noului aparat şi a procesului de punere în funcțiune a acestuia.

Potrivit managerului spitalului din Cugir, Florin Arion, procesul a fost unul laborios şi a implicat casarea aparatului vechi și eliberarea spațiului unde acesta urma să fie instalat, stabilirea unor circuite funcționale care să poată fi avizate de CNCAN, placarea pereților cu plăci de plumb care să protejeze împotriva radiațiilor, înlocuirea tâmplăriei PVC, montarea de uși plcate cu plumb, precum și alte lucrări de consolidare și finisare, care au fost suportate din bugetul spitalului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia cumpără tichete pentru parcarea în municipiu. Trei variante la preț diferit

Publicat

Primăria Alba Iulia cumpără 6000 de tichete răzuibile ce vor fi folosite pentru parcările cu plată din municipiu. Procedura de achiziție a fost lansată.

Valoarea estimată a achiziției este de 1.920 lei fără TVA.

Este vorba despre achiziția serviciilor de tipărire și livrare a tichetelor răzuibile pentru autovehicule în vederea încasării taxelor de parcare pe locurile cu plată.

Vor fi tichete la prețul de 1 leu (1 oră zona 1 albastră), 2 lei (o oră zona zero roșie/2 ore zona 1 albastră) sau 7,5 lei (1 zi zona 1 – albastră).

Caracteristici tehnice generale:

 • tichetul trebuie să conțină în mod obligatoriu următoarele elemente definitorii: lunile anului, ziua, ora și minutul
 • tichetele vor fi înseriate crescător
 • imaginea de fundal este cea stabilită de autoritatea contractantă, culorile și nuanțele putând fi modificate de achizitor (se vor exclude culorile roșu și albastru)
 • tariful de parcare scris pe tichete, corespunzător zonei de taxare este cel aprobat prin HCL-urile privind stabilirea taxelor și impozitelor locale

Imprimarea tichetelor abonament se va face pe suport carton dublu cerat lucios, 150 gr/mp, policromie pe față și o singură culoare pe verso.

Se va aplica strat de vopsea răzuibilor Rr 461 Gold (echivalent cerneală de răzuire opacă) peste căsuțele ce reprezintă ore, minute, ziua și luna, astfel încât să fie ușor de răzuit

Pe verso se vor menționa instrucțiuni de utilizare.

Dimensiunea tichetului va fi de 12,5 x 6,5 cm.

Tichetele vor avea culoare diferită, în funcție de preț.

Livrarea tichetelor se va face pe baza comenzilor emise de către primărie, în seturi de câte 500 de bucăți.

Necesarul de tichete este de 2000 de bucăți tichete răzuibile la 1 leu, 2000 de bucăți tichete răzuibile la 2 lei și 2000 tichete răzuibile la 7,5 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate ADMITERE școli MAI 2021: LISTA cu notele candidaților după proba scrisă – școala de subofițeri pompieri. Subiectele

Publicat

Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești a publicat sâmbătă după-amiaza lista cu primele rezultate, după proba scrisă la admiterea din această toamnă.

Proba de evaluare a cunoștințelor este evaluată cu note de la 1 la 10, iar nota minimă de promovare este 5

Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești:

LISTA rezultate proba scrisă școala pompieri 2021

Subiecte și grila corectare școala pompieri 2021

Pentru candidații la școala de pompieri, proba scrisă a fost susținută sâmbătă, 23 octombrie, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice și constă în susținerea unui test grilă la disciplina – matematică.

Din județul Alba, dintre cei 23 de candidați care au susținut proba scrisă, au promovat examenul 20. Cea mai mare notă este 9.10.

Contestații

Contestaţiile la proba de evaluare a cunoștințelor se depun on-line de către candidați, la adresa de e-mail a Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești (office@scoaladepompieri.ro).

Vezi Model contestație proba scrisă școala de pompieri 2021

Departajarea candidaților

Departajarea candidaţilor cu note finale egale se face aplicând, în ordine, următoarele criterii:

 • media generală obținută la examenul național de bacalaureat;
 • nota obţinută la proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat;
 • nota obţinută la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat;
 • nota obţinută la proba scrisă la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat;
 • media aritmetică a mediilor anuale obținute pe parcursul studiilor liceale la prima limbă străină, potrivit foii matricole;
 • media aritmetică a mediilor anuale obținute pe parcursul studiilor liceale la a doua limbă străină, potrivit foii matricole.

În situația menținerii egalității candidaților după aplicarea criteriilor de departajare, comisia de concurs de la nivelul unității de învățământ realizează departajarea după un criteriu obiectiv, stabilit de aceasta.

În cazul mediilor egale, candidații care nu au susținut examenul național de bacalaureat în sistemul de educație din România și dețin atestatul de recunoaștere a studiilor, nu participă la departajare, aceștia urmând să ocupe ultimul loc dintre cei cu medii egale.

La începutul lunii octombrie s-a desfășurat proba sportivă. Rezultate, AICI.

Locuri disponibile:

 • 275 locuri pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă
 • 25 de locuri pentru specializarea maistru militar auto

În perioada 25 octombrie – 14 noiembrie 2021 se desfășoară examinarea medicală, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

Până în 18 noiembrie 2021 se vor afișa rezultatele finale ale admiterii.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Transport feroviar metropolitan la Alba Iulia. Administrația locală caută soluții pentru navetiști

Publicat

Primăria Alba Iulia caută o soluție tehnică și financiară pentru dezvoltarea sistemului de transport feroviar. Ideea este cuprinsă în proiectul de zonă urbană funcțională ce cuprinde localitățile din apropierea municipiului, pentru a oferi servicii de mobilitate navetiștilor.

A fost lansată procedura de achiziție servicii de elaborare a studiului de oportunitate privind achiziția de material rulant aferent sistemului de transport feroviar la nivel de Alba Iulia, zonă urbană funcțională.

Firma care va câștiga procedura de achiziție va trebui să elaboreze un studiu de oportunitate în care să fie analizată situația actuală (infrastructură feroviară, transport public metropolitan, perspective).

De asemenea, vor trebui prezentate scenarii de exploatare pe cel puțin următoarele rute:

 • Alba Iulia – Sebeș (inclusiv Petrești) /  varianta minimală
 • Petrești – Sebeș – Alba Iulia – Zlatna
 • Sebeș – Alba Iulia – Teiuș – Aiud (variantă Blaj)
 • Aiud – Teiuș (variantă Blaj) – Alba Nord – Bărăbanț – șoseaua de Centură – Alba Iulia (variantă Zlatna) – Vințu de Jos – Sebeș Nord – Sebeș – Petrești / varianta maximală.

Studiul mai trebuie să cuprindă date despre operarea transportului public complementar (rute de alimentare), implementarea serviciului, studiu de piață (material rulant existent), plan de marketing și scenarii posibile de finanțare.

Ce înseamnă Zona Urbană Funcțională Alba Iulia

Conform Băncii Mondiale (2017) în Zona Urbană Funcțională Alba Iulia există circa 15.000 de navetiști, adică circa 27% din populația totală. Zona Urbană Funcțională Alba Iulia are peste 113.000 de locuitori., iar dacă adăugăm și zona Sebeș – Cugir putem vorbi de o aglomerare urbană de peste 150.000 de locuitori, adică populația Sibiului, o masă critică atractivă pentru investiții, cu condiția planificării strategice și teritoriale unitare, mai ales în domeniul mobilității și a infrastructurii de afaceri.

Adiționarea Zonelor Urbane Funcționale Aiud – Teiuș – Blaj – Ocna Mureș ar genera o masă demografică deservită crescută cu încă cel puțin 80.000 de locuitori.

Rata navetismului din Zona Urbană Funcțională Alba Iulia e una dintre cele mai mari din țară (Locul V, după Pitești, Ploiești, Deva și Târgoviște), dar trei sferturi dintre navetiști sunt muncitori în comerț, construcții și industrie (alimentară, auto).

Zona Urbană Funcțională Alba Iulia ocupă locul 3 la nivel național la cifra de afaceri per locuitor generată de sectorul privat după București și Pitești și înainte Clujului și Timișoarei.

Zona Urbană Funcțională Alba Iulia include localitățile: Alba Iulia, Sebeș, Zlatna, Teiuș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Ciugud, Daia Română, Sântimbru, Meteș, Stremț, Cricău, Berghin, Întregalde.

Proiectul a fost inițial anunțat anul trecut. Atunci autoritățile precizau că sistemul feroviar ar urma să fie integrat cu transportul public local și județean și va facilita deplasarea navetiștilor, studenților, elevilor dar și a turiștilor, cu trenuri electrice.

Principalii beneficiari ai acestui proiect ar urma să fie cetățenii care merg la muncă în localitățile vizate. Din gări, mobilitatea navetiștilor ar urma să fie asigurată la nivelul fiecărei localități tot prin mijloace de transport ecologice – respectiv autobuze electrice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Campanie de deturnare a conturilor de YouTube. Utilizatorii rămân fără parolele de conectare

Publicat

Google a indicat că utilizatorii YouTube sunt vizați de o campanie de phishing și inginerie socială, observată inițial în 2019, realizată de atacatori motivați financiar.

Un număr semnficativ de conturi furate au fost modificate pentru a afișa imaginea unor personalități importante din domeniul tehnologic sau a unor exchange-uri de criptomonede și utilizate pentru fraude.

Goolge a identificat peste 1,011 domenii și aproximativ 15,000 de conturi care au legături cu livrarea email-urilor de phishing, ce conțin link-uri care redirecționează potențialele victime către pagini web cu malware.

De obicei, malware-ul utilizat are capabilități pentru a fura atât parolele utilizatorilor, cât și cookie-urile din browser.

Programele malware observate în atacuri includ tulpini precum RedLine, Vidar, Predator The Thief, Nexus stealer, Azorult, Raccoon, Grand Stealer, Vikro Stealer, Masad și Kantal, precum și cele open-source precum AdamantiumThief și instrumente scurse precum Sorano.

Odată livrat pe sistemele țintelor, malware-ul a fost folosit pentru a le fura parolele și cookie-urile de browser, ceea ce le-a permis atacatorilor să deturneze conturile victimelor în atacuri de tip pass-the-cookie.

Sursă: bleepingcomputer.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate